Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 1. 11:05

Itt az Intel első nyolcmagos asztali processzora

Az Intel a jövő héten mutatja be Haswell-generációs Xeonjait, de mielőtt erre sor kerülne, a cég kiadta a processzort otthoni használatra szánt verzióban: megérkezett a Core i7-5960X, a vállalat első nyolcmagos desktop chipje.

A Haswell-E érkezése egyáltalán nem váratlan, az Intel még márciusban tárta a nyilvánosság elé azt a terméktervet, amelyen szerepeltek ezek a processzorok. Az Extreme Edition chipek rendszerint egy évvel követik az azonos generációs "mainstream" lapkákat, a 2013 júniusában rajtolt Haswell esetében kicsit többet várt az Intel. Az új chipek magjai megegyeznek a korábban már bemutatott, negyedik generációs Core-családban látottakkal, mint ahogy a gyártástechnológia is azonos, 22 nanométeres. Az igazi újdonság az "uncore" rész, amelyet a Xeonoktól kaptak meg ezek a lapkák.

Az Intel otthoni kínálatának új csúcsát jelentő Core i7-5960X a vállalat első nyolcmagos processzora - a magyar sajtóközlemény tévesen a világ elsőjeként emlegette, holott az a dicsőség az AMD 2011-ben bemutatott FX-sorozatáé. A legnagyobb chipgyártó láthatóan nem érezte sürgetőnek egy nyolcmagos desktop processzor piacra dobását, feltehetően azért, mert hat- és négymagos chipjei is bőségesen elegendő teljesítményt nyújtottak a népszerű desktop alkalmazásokhoz, az AMD legerősebb asztali processzorai pedig magasabb magszámmal sem tudtak felérni hozzájuk a megcélzott felhasználási területeken.

A nagy dobás: DDR4

A nagy áttörést ezért nem is a magasabb magszám, hanem a DDR4 szabványú memóriák támogatása jelenti a Haswell-E processzorgenerációban. A DDR4 lapkák sorozatgyártása már elég régen elindult, a szabványt támogató processzorok és chipsetek nélkül azonban hiába készítették őket a cégek. Ez most egycsapásra megváltozik, elsősorban nem a Haswell-E érkezése miatt, hiszen az ezer dollárra belőtt árú otthoni processzorból aligha fogy majd komoly mennyiség, a jövő héten érkező Haswell-EX generációs Xeonok azonban szintén DDR4 memóriát kérnek.

Az új memóriaszabvány két ponton hoz érdemi előrelépést: egyrészt jóval magasabb sávszélesség elérését teszi lehetővé, másrészt alacsonyabb feszültséget (1,2V) igényel a működéshez, így alacsonyabb a fogyasztása, ami főleg memóriával kitömött munkaállomások esetén lesz érezhető. A specifikáció egészen 4266 MHz (effektív) órajelig skálázódik, a Core i7-5960X azonban csak 2133 MHz-es modulokat támogat. A Haswell-E mellé az Intel új chipsetet is készített végre. Míg az Ivy Bridge-E mellé a már korosodó X79 lapkakészletet kínálta a gyártó, a Haswell-E már vadonatúj fejlesztést, az X99-et kapja. Ez a chipset 8 PCI Express 2.0 sínt kapott, valamint legfeljebb 10 darab SATA3 eszközt kezel, és natív UBS3.0-támogatással is bír, igaz, a 14 kezelt USB-portból csak 6 lehet 3.0 szabványú.

Három új processzor

A Core i7-5960X az új csúcsmodell, emellett azonban két további Extreme Edition processzort is bemutatott az Intel (i7-5930K, i7-5920K). Utóbbi két processzor nem nyolc-, hanem hatmagos és az L3 gyorsítótárjuk is kisebb, 20 helyett 15 megabájtos. Az 5820K esetében még a PCI Express sínekkel is spórolt az Intel, 40 helyett mindössze 28-at hagyott aktívan, ami két GPU-s konfigurációk esetén lehet probléma, ekkor 16+16 helyett 16+8 PCI Express sínnel kell beérnie a grafikus kártyáknak - a tesztek szerint játékok alatt ennek szerencsére alig van hatása a teljesítményre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Extreme Edition lapkákat az Intel elsősorban teljesítményigényes desktop feladatok alá ajánlja, amilyen a 3D modellezés, videoszerkesztés, képfeldolgozás, illetve a játékok - mivel ma még kevés játék tud kihasználni 6-8 processzormagot és 12-16 programszálat, a gamerek érzik majd valószínűleg a legkisebb teljesítménynövekedést. Sőt, mivel a több mag alacsonyabb frekvencián jár, egyes játékok alatt az i7-5960X még lassabb is mint a korábbi generációs Extreme Edition lapkák, derül ki az AnandTech és a Prohardver tesztjeiből. A sok szálat kihasználó változatok médiakódoló és renderelő alkalmazások esetén viszont érezhető előrelépést jelentek teljesítményben az Ivy Bridge-E generációs chipeknél több mag és szál révén.

A 3 GHz-es, turbóval 3,5 GHz-ig gyorsuló Core i7-5960X listaára ezer dollár, a 3,5 GHz-es névleges órajelű, 3,7 GHz-ig skálázódó, de csak hatmagos i7-5930K verzió már jóval olcsóbban, 583 dollárért kapható, a 3,3 (3,6) GHz-es i7-5820K pedig 389 dollárba kerül. A processzorok mellé X99 chipsetes alaplapot és DDR4 memóriát is be kell szerezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról