:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 27. 16:12

Izmos Raspberry Pi-vetélytárs - ingyen?

Mini PC-t jelentett be az Imagination Technologies, amellyel a barkácsolókat veszi célba. A MIPS Creator CI20 nevű készülék erősebb mint a terület egyik zászlóvivőjének tekintett Raspberry Pi legfrissebb változata, ára pedig alacsonyabb már nem igazán lehetne: a gyártó ingyen osztja ki a korai érdeklődőknek.

Újabb Raspberry Pi-vetélytárs jelent meg a láthatáron, ezúttal az Imagination Technologies gondozásában. Akinek nem csengene ismerősen a vállalat neve, nem garázs-startupról, hanem a többek között az Apple mobil eszközeiben is megtalálható PowerVR grafikus chipeket gyártó cégről van szó. A vállalat egyébként nemrég az ARM ellen is hadba indult, a MIPS felvásárlásával.

Felturbózott málnaPC

A gyártó legújabb ambíciói azonban jóval szerényebbek, ezúttal egy MIPS Creator CI20 nevű, a népszerű Raspberry Pi-hoz hasonló mini PC-vel állt elő. Az egyetlen áramköri lapra bezsúfolt kütyü 90,2x95,3 milliméterével valamivel nagyobb mint a málnalogós PC, ormótlannak azonban semmiképp sem mondható. A Creator a plusz méretért cserébe izmosabb is mint a közkedvelt előd: egy 1,2 gigahertzes, alacsony fogyasztású, MIPS32-alapú kétmagos processzor hajtja, amelyhez egy PowerVR SGX540 GPU társul - ez utóbbi a Google Glass-ból, vagy a Samsung Galaxy Tab 3 7.0 táblagépből lehet ismerős - találunk benne továbbá 1 gigabájt DDR3-as RAM-ot.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kis PC-n két USB 2.0 csatlakozó is helyet kapott, továbbá egy Ethernet-port és egy HDMI-kimenet is található rajta. A barkácsolók egy 25 tűs GPIO-csatlakozónak örülhetnek, amely a Raspberry Pi frissített változatát is maga mögé utasítja, azon ugyanis csak 17 tűnek jutott hely. Nagy előny továbbá a málna PC-vel szemben, hogy a kütyüben beépített 802.11 b/g/n szabványt támogató Wi-Fi és Bluetooth 4.0 vevő is található, így nem kell az USB-portokat feláldozni a vezeték nélküli kapcsolatért, illetve a teljes értékű SD-kártyahelyet sem kell kapásból elhasználni a futtatni kívánt rendszert tartalmazó memóriakártyához, a kütyüben ugyanis 8 gigabájt belső tárhely is elfért.

Mennyi?!

Az eszköz Debian 7 és néhány egyéb Linux-disztribúció futtatására is képes, valamint hamarosan akár Android 4.4-et is telepíthetünk rá. A készülék ideális lehet multimédiás feladatokra, a PowerVR SGX540 ugyanis támogatja az OpenGL ES 2.0-t, a készülékben továbbá dedikált videokontrollerek is helyet kaptak, így a full HD videók lejátszása másodpercenként 60 képkockával sem jelent vele problémát - a gyártó szerint ezért HTPC-ként is megállja a helyét.

A MIPS Creator CI20-nak mindezek mellett akad még egy igen vonzó tulajdonsága, mégpedig hogy a gyártó ingyen osztja ki azt az érdeklődőknek. Ezzel az árral a konkurenciának elég nehéz lesz versenyezni, ugyanakkor bizonyára többen kitalálták, hogy megszerzéséhez kevés lesz a postacímünket továbbítani a gyártó felé. Az érdeklődőknek először a vállalat online boltjában kell regisztrálni, ahol a személyes adatok mellett arról is kell egy rövid leírást adni, hogy a kütyüt milyen projekthez használják majd fel, legyen szó a már említett HTPC-ről vagy akár otthoni szerverről. Ennek fényében az első raktárkészlet vélhetően nem lesz hosszú életű, így senki ne lepődjön meg ha nem jut egyből a készülékhez - vagy ha az teljesen elfogy mire sorra kerülne.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.