Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 27. 09:45

Lassan nőtt a szerverpiac a második negyedévben

Az IDC friss adatai szerint a második negyedévben darabszám és érték alapján is enyhén növekedett a szerverpiac, de komoly elmozdulás nem volt érzékelhető 2013 azonos időszakával összehasonlítva.

2014 második negyedévében a globális szerverpiac bevétele 12,57 milliárd dollárt tett ki az IDC tegnap nyilvánosságra hozott adatai szerint, ami mindössze 2,5 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A gyártók által leszállított gépek száma 2,2 millió darabot tett ki, ami még csekélyebb mértékű, 1,2 százalékos növekedés 2013 azonos időszakához képest. A piackutató által kiadott sajtóközlemény szerint a "hyperscale", vagyis nagy sűrűségre optimalizált adatközpontokba kerülő szerverek száma lendületesen nőtt, azonban a vállalati szektorban a konszolidáció az úr, ezért a korábbinál kevesebb (de erősebb) gépet adnak el.

Matt Eastwood, az IDC elemzője szerint a 2008-ban lecsapó pénzügyi krízis és ebből fakadó gazdasági válság után csatasorba állított szerverek frissítése már elkezdődött a felhasználóknál és ennek a jelei megmutatkoznak a piaci számokban is. 2015-ben folytatódni fog ez a folyamat, állítja, az elemzőcég, amire rá fog erősíteni a Windows Server 2003 támogatásának jövő januári beszüntetése, illetve az Intel új (Grantley kódnevű) Xeon-verziójának közeljövőben esedékes bemutatása. Ezzel párhuzamosan egyre terjednek a "webscale" feladatok, amelyek új típusú infrastruktúrát igényelnek, így a szerverpiac kilátásai a közeljövőben jónak tűnnek.

Majdnem minden eladott szerver x86 processzort tartalmaz

A tömegszerverek forgalma sorozatban ötödik negyedéve bővül, az idei második negyedévben a szegmens eladásai 4,9 százalékkal növekedtek az IDC szerint. A középkategóriás szerverek a fent már részletezett csereciklusnak köszönhetően erőre kaptak, a forgalmuk több mint 11 százalékkal emelkedett a tavalyi második negyedévhez képest. A csúcskategóriás szerverek eladásai pedig folytatták az elmúlt években látott mélyrepülést, majdnem 10 százalékkal zsugorodott a szegmensük.

Az x86 szegmens szokás szerint tovább növekedett, forgalmuk a negyedévben 9,8 milliárd dollárt tett ki, amivel mára a szerverpiac gerincét adják - messze vannak már azok az idők, amikor az x86 és RISC gépek szinte fej-fej mellett csatáztak. Az IDC szerint a leszállított szerverek száma alapján majdnem 100 százalék az x86 részesedése, az egyéb kategóriás gépekből negyedévente néhány tízezer darab fogy már csak. Miközben az x86 szegmens 7,8 százalékkal nőtt árbevételben 2013 második negyedévéhez képest, a nem-x86 szegmens zsugorodása folytatódott: az eladások 12,8 százalékkal estek vissza. Sorozatban ez volt a tizenkettedik negyedév, amikor a nem x86 processzoros szerverek forgalma esett. Igaz, a szegmens még így sem kicsi, 2,7 milliárd dolláros volt a negyedévben.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ami a régiós megoszlást illeti, A Távol-Kelet és Nyugat-Európa piaca lendületesen bővülni tudott, előbbi 6,9 százalékkal, utóbbi pedig 6 százalékkal. Az ázsiai bővülést elsősorban Kína hajtotta, ahol  majdnem 20 százalékkal 1,8 milliárd dollárra emelkedett a szerverek piaca. A nagy kínai szervergyártók (Inspur, Huawei, Lenovo, Sugon) egyaránt 35 százalék felett növelték forgalmukat az idei második negyedévben.

Maradt az élen a HP, zuhant az IBM, nagyot nőtt a Cisco

Ez azonban nem volt elég egyik számára sem, hogy bekerüljön a globális piacvezetők közé. A szerverpiacon a legnagyobb forgalmat a HP érte el, a cég eladásai 4 százalékkal bővültek, köszönhetően az x86 szegmensben kialakított pozícióknak. Az IDC szerint a HP volt az egyetlen gyártó a második negyedévben, amelynek szerverpiaci forgalma meghaladta a 3 milliárd dollárt. A második helyen levő IBM folytatta a gyengélkedést: a cég levonulóban van az x86 szegmensből, a Nagy Kék által dominált nem-x86 piac pedig rohamosan szűkül. Az IBM szerverforgalma 10 százalékkal 2,9 milliárd dollárra esett vissza, ebből 1,8 milliárdot tettek ki a nem x86 processzoros gépek.

A harmadik helyen álló Dell 6,5 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el, szerverpiaci forgalma azonban így is meghaladta a 2 milliárd dollárt. A negyedik helyen statisztikai holtversenyt hirdetett az IDC, ez ekkor fordul elő a cégnél, amikor két versenyző piaci részesedése között 1 százaléknál kisebb a különbség. Az Oracle és a Cisco 5,9, illetve 5,8 százalékos részesedéssel állt a második negyedévben, a piros emblémás cég szervereladásai 3,9 százalékkal emelkedtek éves szinten, a zöld logós vállalat viszont több mint 35 százalékkal növekedett.

Az IDC külön kategóriában tartja számon az ODM-ek közvetlen eladásait. Ezek az ázsiai gyártók (pl. Quanta, Wistron) nagy megrendelések esetén egyedi tervezést és gyártást is folytatnak és követlenül szolgálnak ki cégeket, amelyek jobbára webes szolgáltatásokat futtató adatközpontjaikba telepítik ezeket a gépeket. Az ODM szegmens forgalma 835 millió dollár volt a most tárgyalt negyedévben, ez azonban több gyártó között oszlik meg. Itt elsősorban a szegmens bővülése az érdekes, a 24 százalékos bevételnövekedés azt mutatja, továbbra is erős az igény az egyedi tervezésű szerverek iránt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról