Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 26. 09:11

Végül az Amazoné lett a Twitch

A Google helyett az Amazon vásárolta meg a videojáték-közvetítő platformot üzemeltető, mára havonta több tízmillió látogatót felvonultató Twitchet.

A korábbi pletykák alapján a Google előrehaladott tárgyalásokat folytatott a Twitch megvásárlásáról és a legtöbb médium szinte kész tényként kezelte, hogy a videojáték-közvetítő szolgáltatás a YouTube-ba olvad be.

Egy tegnapi, a szolgáltató oldalán megjelent hivatalos blogbejegyzés alapján valóban elkelt a Twitch, a vevő azonban nem a Google, hanem az Amazon. A médiaszolgáltatói álmokat dédelgető e-kereskedő 970 millió dollárt készpénzt fizetett ki a Twitchért, vagyis nagyjából annyit, amelyet a hírek szerint a Google is ajánlott. Ezen felül az Amazon további, nem nyilvános összeget folyósít Twitch számára, amely a tranzakció értékét 1 milliárd dollár fölé növeli. Az e-kereskedő 20 éves történetében ez a legnagyobb felvásárlás.

A Twitch 2011-ben jött létre, miután levált a 2007-ban alapított Justin.tv-ről. A Justin.tv online közvetítések sugárzására alakult, és a videojáték-streaming gyorsan az egyik leglátogatottabb szekciójává vált, ebből alakult ki a Twitch. A szolgáltatásnak mintegy egymillió regisztrált felhasználója van, akik rendszeresen töltenek fel videókat arról, ahogy játszanak, a látogatók száma pedig 40-50 millió közé esik havonta, vagyis ennyien nézik meg a feltöltött videókat vagy élő közvetítéseket.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Hogy a keresőcéggel miért szakadtak meg a tárgyalások, nem tudni, de a Twitch vezetőjének blogbejegyzéséből sejteni azért lehet. "Azért választottuk az Amazont, mert hisznek a közösségünkben, osztoznak az értékeinkben és hosszú távú víziónkban és szeretnének segíteni abban, hogy minél hamarabb érjünk oda. Majdnem minden marad a régiben: az irodánk, az alkalmazottaink,  márkánk és ami a legfontosabb, a függetlenségünk. De az Amazon támogatásával hozzáférünk azokhoz az erőforrásokhoz, amelyek segítségével a Twitchet még jobbá tehetjük."

A fentiek alapján nagyon valószínű, hogy a Twitch azért nem lett a Google része, mert fel kellett volna olvadnia a keresőcég valamely szolgáltatásában, elveszítve egyéniségét. "A videojátékok közvetítése és követése mára globális jelenséggé vált és a Twitch olyan platformot épített, amely több tízmillió embert hoz össze, akik több milliárd percnyi videót néznek meg minden hónapban" - mondta az akvizíció kapcsán az Amazon vezére, Jeff Bezos. "Ahogy a Twitch, mi is megszállottai vagyunk az ügyfeleinknek és szeretünk másképp gondolkodni, alig várjuk, hogy tanulhassunk tőlük és hogy segíthessünk nekik új szolgáltatásokat építeni a játékos közösség számára."

Az ügylet a második félév során zárul le, közölték a felek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról