:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 21. 10:51

Opera Minire váltanak a Nokia butatelefonok

Alapértelmezett böngészőt vált a Microsoft a Nokia butatelefonokon és az Asha készülékeken. Az eddig használt Nokia Xpress-t az Opera Mini váltja fel, amely a legalapvetőbb funkciókkal felszerelt Nokia eszközöket is egy lépéssel közelebb hozza az okostelefonokhoz. A redmondi vállalat később több más szolgáltatását is kiterjeszti a készülékekre.

Az Opera Mini lesz az alapértelmezett böngésző a Microsoft "butatelefonjaiban" és Asha készülékeiben. A redmondi vállalat és az Opera által aláírt megállapodás a frissen a boltokba kerülő darabok mellett a már létező modellekre is vonatkozik. A jelenleg használatban lévő készülékek tulajdonosait a Microsoft közleménye szerint arra "bátorítja" majd, hogy telepítsék az Opera pehelysúlyú böngészőjének legfrissebb változatát, míg a boltokba kerülő darabokon már alapértelmezetten ez a szoftver lesz jelen, az eddig használt Xpress böngésző helyett. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez csupán egy a cég weboldalán közzétett üzenetet vagy valamilyen a készülékeken is megjelenő telepítési felhívást jelent majd, ahogy azt sem, hogy a szóban forgó verzió egy gyakorlatilag a rendszer részét képező natív alkalmazást, vagy JAVA-ra épülő appot takar majd.

Az Opera Mini jelenleg nagyjából 250 milliós felhasználói bázist tudhat magáénak, ebből csaknem 100 milliót Android platformon. Kis teljesítményigénye miatt elsősorban a közép-, illetve belépőkategóriás készülékek tulajdonosainak körében népszerű - ráadásul az általa használt tömörítési eljárásnak köszönhetően az adatforgalmon is ügyesebben spórol mint sok rivális szoftver. A megegyezés egészen pontosan a Nokia Series 30, illetve újabb, továbbá a Series 40 butatelefonokat takarja, valamint a már említett Asha eszközöket.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az jól látszik, hogy a Microsoft továbbra sem hanyagolja el a feltörekvő területeket, ahol az olcsó Nokiáknak és belépőszintű okostelefonoknak köszönhetően még jelentős piaci részesedése van, nem úgy mint a felsőbb kategóriás készülékek területén. A böngészővel ráadásul a legolcsóbb eszközök is közelebb hozhatják az okostelefon-élményt a felhasználókhoz - és ez csak az első lépcső a fejlődő piacok "okosításában" a Microsoft ugyanis a The Next Webnek megerősítette, hogy a jövőben további szolgáltatásokat tervez a Nokia butatelefonokra hozni, amelyek között potenciálisan a Skype vagy a OneDrive tárhely is ott van.

A cél mindezzel természetesen az, hogy a felhasználók minél korábban hozzászokjanak a Microsoft szolgáltatásokhoz, hogy aztán továbbra is azokat keressék majd, mikor a jövőben okostelefonra váltanak. A böngésző egyébként kiemelten fontos a repertoárban, hiszen gyakorlatilag egy önálló platformról van szó, amelyen a "web fut". A Microsoftnak egyébként korábban már meggyűlt a baja ezzel a területtel, a WebKitre épülő megoldások elterjedésével a Windows Phone-os Internet Explorer számos weboldalt hibásan, vagy asztali formátumban jelenített meg - a problémát a vállalat csak a böngésző Windows 8.1 Update-tel érkezett 11-es verziójában orvosolták.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.