Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 19. 11:41

200 dolláros laptoppal indul a Chromebookok ellen a HP

Chromebook-vetélytársnak szánt windowsos notebook piacra dobására készül a HP. A Windows 8.1-et futtató Stream 14 kiszivárgott specifikációi és alacsony ára alapján ez lehet a Microsoft első válaszcsapása az olcsó Chrome OS-es laptopokra.

Felveszi a harcot az egyre népszerűbb Chromebookokkal a Microsoft és a partnerhálózata, amiben először várhatóan a HP lesz a segítségére: a gyártó kiszivárgott információk alapján hamarosan előáll a Google operációs rendszerét futtató notebookoknál olcsóbb készülékével, a Stream 14-gyel, amely várhatóan még idén a boltokba kerül.

Egy nemrég, a MobileGeeks által nyilvánosságra hozott specifikációs lista alapján a laptopot 14 hüvelykes, 1366x768 pixel felbontású kijelzővel szerelik fel és egy négymagos 1,6 gigahertzes AMD A4 Micro-6400T processzor hajtja majd, a hozzá tartozó Radeon R3 grafikával. Az eszköz 2 gigabájt DDR3L RAM-ot kap, ez sajnos az alaplapra van forrasztva, így nem bővíthető. A házon egy USB 3.0 és két USB 2.0 port, egy HDMI-csatalakozó, valamint egy kombinált fejhallgató- és mikrofonbemenet is helyet kapott, továbbá memóriakártya-olvasót is találunk rajta, amely az SD, SDHC, SDXC és UHS-1 formátumokat támogatja, illetve egy webkamera is jutott rá.

Fotó: MobileGeeks

A Stream 14 belső tárhely tekintetében 32 és 64 gigabjátos konfigurációkban is elérhető lesz - előbbi már csak azért is közelít a Chromebook-élményhez, mert a rendszeren kívül nem sok dolognak jut majd rajta hely. Ezen a Microsoft a Google-hoz hasonlóan online tárhellyel igyekszik segíteni, ezért a készülékekhez két évig 100 gigabájt OneDrive-tárhely is jár majd. A notebook természetesen Windows 8.1-gyel előre telepítve érkezik, méghozzá igen vonzó, 199 dolláros áron, legalábbis a 32 gigabájtos modell esetében, de a nagyobb tárhellyel felszerelt darabért sem kell sokkal mélyebben a pénztárcába nyúlni, az 249 dollárért lesz kapható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezzel a Microsoft egyértelműen a Chromebookok ellen igyekszik küzdeni, amelyek egyre inkább valós veszélyt jelentenek rá. A Gartner szerint tavaly 2,9 millió Chrome OS-es eszköz fogyott világszerte, idén pedig 79 százalékos növekedéssel 5,2 millió darab találhat gazdára - ez a gyarapodás pedig később sem lassul, 2017-re 14,4 millió eladott darabot jósol az elemzőcég. A Chromebookok főleg az Egyesült Államokban az oktatási szektorban népszerűek, rengeteg iskola vásárolt be belőlük - arról egyelőre nem tudni, hogy a Microsoftnak is szándékában áll-e agresszívabban célba venni ezt a területet, ahogy arról sem, más gyártók kínálatában is feltűnnek-e majd a hasonló árú windowsos készülékek.

Amennyiben a Microsoft tényleg versenybe akar szállni az egyre több vállalat portfóliójában feltűnő, Chrome OS-t futtató olcsó eszközökkel, a HP mellett több gyártópartnerre is szüksége lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról