Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 14. 15:21

650 millióért vesz hálózati üzletágat az Intel

Jelentős mennyiségű készpénzért vásárolja meg az Intel az Avagónál feleslegessé vált hálózati üzletágat. A lépéssel egycsapásra hiteles szereplő lehet az Intel, a cél egy 16 milliárdos piac meghódítása.

Újabb jelentős szeletet hasít le a decemberben felvásárolt LSI-ről az új tulajdonos Avago. A ma bejelentett tranzakció keretében az Intel szerezte meg az LSI hálózati lapkacsaládját fejlesztő részleget, az Axxiát, amelyért 650 millió dollárt fizetett ki. A részleg tavaly 113 millió dolláros forgalmat generált és mintegy 650 embert foglalkoztat. A felvásárlás várhatóan a negyedik negyedév végére zárulhat le.

Feldarabol és elad

A nagyvállalati rendszerekbe gyártott speciális, egyedi lapkák piacán nagy átrendeződést hozott tavaly decemberben, hogy az Avago és az LSI egyesült. A két fabless chipgyártó összeolvadásával létrejött cég a nagyvállalati rendszerek minden részébe szállít vezérlőlapkákat, processzorokat, feldolgozóegységeket, de különösen a tárolós és a kommunikációs részleg számított nagyon erősnek.

Egyértelmű, mi az Intel célpontja.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az igen széles spektrumot azonban az Avago vezetése igyekszik kissé fókuszáltabbá tenni, ennek érdekében a felvásárlás óta a cég részletekben értékesíti az LSI azon elemeit, amelyek nem illeszkednek szorosan a vezetés stratégiájába. Az első ilyen leválasztott és eladott egység az LSI flashmemóriás részlege volt (benne a SandForce vezérlőkért felelős divízióval), amelyet a Seagate vásárolt fel, 450 millió dollárért.

A sorban a második a most bejelentett értékesítés, ezzel az LSI-ért kifizetett 6,6 milliárd dolláros vételárból már 1,1 milliárdot vissza is szerzett az Avago. Az ilyen feldarabolás-értékesítés amúgy általánosnak számít a felvásárlások után, a Google például a Motorola Mobility megszerzését követően például gyors ütemben értékesítette a kábeltévés set-top boxokat gyártó részleget, ez akkor 2,35 milliárdot hozott vissza a Google-nek és megtisztította a Motorola profilját is, amelyet így könnyebben tovább tudott passzolni a Lenovónak idén.

Intel: ide nekem a routert is!

Az Intel egyre nyilvánvalóbbá teszi, hogy a hálózati eszközökben dolgozó lapkák piacát meg szeretné hódítani, a cég decemberben mutatta be harmadik generációs hálózati platformját. A nagy gyártók, élükön a Ciscóval már korábban is pedzegették, hogy annyira nem nagy biznisz nekik a saját hálózati lapkák fejlesztése, ezt szívesen rábízzák beszállítókra, és koncentrálnak inkább a magas eredményhányaddal kecsegtető tulajdonképpeni termékesítésre, szoftverfejlesztésre és persze szolgáltatásokra. A Cisco például egyre nagyobb mértékben támaszkodik a "merchant silicon"-ra, vagyis a beszállítóktól vásárolt, mindenki számára általánosan elérhető lapkákra a saját hálózati eszközeiben, a saját fejlesztésű lapkák rovására.

Az Intel értékelése szerint e hálózati lapkák piaca hatalmas, évi 16 milliárd dolláros forgalmat generál, érthető, hogy a chipgyártó szeretne részesedést szerezni ezen a területen, a legnagyobb ellenfelek piacán olyan szereplők vannak, mint a Broadcom vagy a Marvell. Az Intel törekvésében egyébként nagy segítségére lesz, hogy a terület évek óta gyors ütemben rendeződik át, az SDN, NFV vagy OpenFlow (egymással is átfedésben lévő technológiái) már nem igényelnek komplex, nagy tudású hálózati eszközöket, a hálózati intelligencia már a szoftverbe és különálló vezérlősíkra vándorolt át.

Ezzel megnyílt az út a "buta", tömeggyártású eszközök előtt, amelyek csupán a hálózati forgalom minél gyorsabb továbbítására szakosodnak, minden, ennél komplexebb művelet már a vezérlő síkra tartozik. Az átalakulásban a nagy cloudszolgáltatók (Google, Facebook, Amazon) járnak legelöl, e cégek ma már a távol-keleti bérgyártókkal szereltetik össze a házon belül megtervezett eszközöket, amelyek jobbára nyílt forráskódú szoftvert és szabadon elérhető lapkákat használnak. Ezt a trendet próbálja meglovagolni az Intel is - hogy milyen sikerrel, az a következő években elválik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.