Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 13. 15:20

Fém kerettel érkezik a Samsung Galaxy Alpha

Megérkezett a Samsung régóta várt, fém kerettel felszerelt okostelefonja, a Galaxy Alpha. A készülék felső-középkategóriás hardvert kapott, ugyanakkor valamivel kisebb lett mint a mai androidos zászlóshajók. Az egyelőre kérdéses, hogy a gyártó későbbi termékeinél is leváltja-e a műanyag keretet.

Új okostelefonról rántotta le a leplet a Samsung, kérdéses azonban, hogy a prémium felépítéssel kacérkodó készülék megállja-e a helyét ebben a versenytársai mellett. A frissen bejelentett Galaxy Alpháról már jó ideje terjengtek pletykák, így valószínűleg senkit nem ért komolyabb meglepetésként, hogy az okostelefon egyik leghangsúlyosabb dizájneleme a fém keret. A hátlap - ránézésre legalábbis - továbbra is a Galaxy S5-ből ismert gumis tapintású műanyag.

A hardver elmarad a csúcsmodellé mögött

A 4,7 hüvelykes panel természetesen továbbra is Super AMOLED, igaz, felbontása már csak 1280x720 pixel. Ekkora méretnél ugyanakkor ez még mindig nagyjából 312 PPI-s pixelsűrűséget jelent, amire nem lehet panasz. Az okostelefonban egy egyelőre meg nem nevezett nyolcmagos processzor dolgozik, négy 1,8 és négy 1,3 gigahertzen ketyegő maggal - vélhetően, ahogy a Samsungtól megszokhattuk, Exynos chipről van szó. Azt egyelőre nem tudni, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően csak a keleti piacokon szerelik fel ezzel a lapkával a telefont, a nyugatra szánt modellek pedig Snapdragon processzorokat kapnak-e, vagy mindenhol a nyolcmagos változat lesz elérhető.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Galaxy Alphába 2 gigabájt RAM jutott, valamint 32 gigabájt belső tárhely, amelyet ebben az esetben nincs lehetőség microSD-kártyával bővíteni. Ez meglehetősen szokatlan lépés a koreai gyártótól, amelynek eddig jellemzően csúcskészülékeibe is mindig került microSD-kártyahely - vélhetően a Samsung telefonok kedvelői sem nézik majd jó szemmel a változást. A készülék hátlapi kamerája 12 megapixel felbontású, ezzel akár 4K videó is rögzíthető, az előlapi szenzor pedig 2,1 megapixeles.

A készülék 4.4.4-es Androiddal érkezik, TouchWiz felülettel, illetve a vállalattól ismert szoftveres képességekkel, mint például az Ultra Power Saving Mode, amellyel a funkciók korlátozásával és a kijelző fekete-fehérre állításával megtoldható az eszköz akkus üzemideje. Erre könnyen lehet hogy a kelleténél többször lesz szükség, a telefonba ugyanis egy, a kategóriához és a processzorhoz mérten apró, 1860 mAh-os akkumulátor került. Viszonyításképpen a Galaxy S5-ben egy 2800 mAh kapacitású darabot találunk, igaz ennek nem 4,7, hanem 5 hüvelykes full HD kijelzőt kell ellátnia. A 2000 mAh alatti kapacitás ugyanakkor okot ad némi aggodalomra - a mai zászlóshajókhoz mérten viszonylag kis méretnek, és a mindössze 6,7 milliméteres vékonyságnak ugyanakkor ez az ára.

Megelőző csapás az iPhone 6-ra?

Az okostelefon hazánkban szeptemberből lesz kapható, fekete, fehér, tengerkék, ezüst és matt arany színekben, egyelőre ismeretlen áron. A Galaxy Alpha érdekes lépés a Samsung részéről, nem igazán ad újat, leszámítva az eddigi készülékeknél megszokott, olcsó hatású műanyagot leváltó fém keretet. Amennyiben ez az elem a gyártó jövőbeni termékeinél is megjelenik, mindenképp pozitív változásnak könyvelhető el, félő azonban, hogy a cég csak a termékeit anyaghasználatuk miatt kifogásoló vásárlókat igyekszik ezzel a telefonnal magához csábítani az iPhone 6 megjelenése előtt - ezt igazolja a kis méret is, valamint az, hogy a keret, főként az alján lévő furatokat megnézve erősen emlékeztet a jelenlegi legfrissebb iPhone-tól látott dizájnra.

Az is furcsa, hogy a gyártó a prémium kategóriába sorolja a terméket, amelyet bár a felépítés igazolni látszik, a hardver nem indokol: a várakozásokkal ellentétben nem egy fémházas Galaxy S5-ről, hanem egy a zászlóshajóhoz képest észrevehetően gyengébb eszközről van szó, amelyből a csúcsmodell strapabírósága, mint például a vízállóság is hiányzik. Amennyiben a kisebb teljesítményű hardver és a gyengébb kijelző az árban is megmutatkozik majd, illetve azt nem pumpálja az egekbe a fém keret, a kütyü kompenzálhatja a Samsung csökkenő eladásait - az is meglehet, hogy a gyártó éppen ezért időzített be még egy telefont két csúcsmodellje, a tavasszal megjelent S5 és az őszre várható Note 4 közé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról