Szerző: Koi Tamás

2014. augusztus 1. 14:36

Kezdődhet a frekvenciapályázat érdemi szakasza

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz az összes jelentkezőtől beérkezett minden hiánypótlás, így megkezdődhet a 2014-es mobilfrekvencia-pályázat érdemi szakasza. Mostantól csak a hatóságon múlik, hogy még akár augusztusban, vagy legrosszabb esetben jövő januárban jönnek létre az új szerződések a nyertesekkel.

Akár már ebben a hónapban lezárulhat, de legrosszabb esetben jövőre is áthúzódhat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) május második felében kiírt 2014-es mobilfrekvencia-pályázata, melyen végül minden jelentkező elindulhatott. Így a mobil szélessávú szolgáltatásokra, valamint mikrohullámú átviteli szolgáltatásra használható frekvenciákért a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország, a Vodafone Magyarország és a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. fog versenyre kelni.

Az NMHH többször sikertelenül zárult, illetve elhalasztott frekvenciaértékesítési eljárására után így most minden esély megvan rá, hogy még akár idén augusztus-szeptemberben eredményt hirdessen a hatóság a pályázaton, melynek célja a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítása. A hatóság a kiírási dokumentáció szerint összesen közel 400 MHz-nyi frekvencia 2034-ig tartó használati jogát értékesíti kilenc csomagban, közel 105 milliárd forintos áron.

A hatóság bár több mint két hónapja meghirdette a pályázatot, a jelentkezési határidőt követően nem kezdődhetett meg a kiértékelés, miután több jelentkező pályázata kapcsán is felmerültek olyan alaki hiányosságok, melyek akár a pályázati eljárásból való kizárást is eredményezhették volna. Alaki érvénytelenségnek számít egyébként többek közt, ha a jelentkező a részvételi díjat (ez 40 millió forint) határidőre nem fizette meg, vagy nem megfelelő példányban és formátumban nyújtotta be a pályázatot (például nem csatolta a dokumentumokat elektronikus formában, CD-n vagy DVD-n az írott példányokhoz).

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Végül a jelentkezők július végére az összes felmerült hiányosságot pótolták, így megkezdődhet a pályázat érdemi szakasza, a tartalmi elbírálás. A kiírás értelmében a pályázatot lezáró döntést a dokumentáció közzétételét követő 45. és 150. nap között, vagyis legkésőbb október 19-ig kell meghoznia a hatóságnak, ezt a határidőt azonban egyszeri alkalommal 30 nappal meg lehet hosszabbítani, vagyis a végső határidő november 18.

Csak ezután a döntés után kerülhet sor a hatósági szerződések megkötésére, mely az eredményhirdetés után 5 nappal induló hatósági eljárás részeként jön létre. A hatósági eljárás lezárására kiszabott határidő egyébként 45 nap (ez nem hosszabbítható meg), vagyis elméletben akár 2015. január 7-ig is húzódhat a szerződéskötés - a szolgáltatók pedig csak ez után vehetik használatba az új frekvenciákat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról