Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 31. 13:34

Korlátlan adatforgalmat visz Zambiába a Facebook

Androidos appot kap az Internet.org, a Facebook kezdeményezése. Az egyelőre csak Zambiában elérhető alkalmazással adatforgalmi korlát nélkül lesznek elérhetők alapvető online szolgáltatások, mint a Google keresés, a Wikipedia és természetesen a Facebook.

Önálló alkalmazás formájában is megjelenik a Facebook Internet.org névre hallagató kezdeményezése, amely a kevésbé fejlett területek lakóinak hivatott alapszintű internethozzáférést biztosítani. Az androidos app egyelőre csak Zambiában lesz elérhető, ahol adatforgalmi korlát nélküli hozzáférést biztosít a Facebook, a Messenger, a Wikipedia és a Google keresés szolgáltatásokhoz, de különböző helyi egészségügyi, illetve időjárásadatok, munkalehetőségek és a nők helyzetét segítő szervezetek is elérhetők rajta keresztül. A szolgáltatás az eredeti Facebook appba is beépül, így igénybevételéhez nem feltétlenül van szükség a különálló szoftver telepítésére.

Akár butatelefonról is

A tervek szerint az alkalmazás idővel a környező országokban is elérhető lesz. A Facebook a helyi Airtel szolgáltatóval kötött megállapodást, aki ingyenes hozzáférést biztosít az apphoz és a kapcsolódó szolgáltatásokhoz. A vállalat célja ezzel az, hogy a mobilinternetre rákapó felhasználók aztán feltöltőkártyás adatcsomagjait is elkezdjék megvásárolni, amellyel már a "valódi internetet" is elérhetik. Az app által kínált tartalmak nem csak az appból, de webes felületen is elérhetők, így a térségben jellemzően használt "butatelefonokról" is hozzáférhetők.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Hasonló megoldással egyébként a Facebook már évekkel korábban, 2010-ben is előállt, ez a Facebook Zero, amely a közösségi oldal egy egészen lecsupaszított változata - ez világszerte 50 szolgáltatónál érhető el díjtalanul. A vállalat hasonló kezdeményezéseit sokszor kritika is éri, mondván az csak azért igyekszik minél több emberhez eljuttatni az internet, hogy saját szolgáltatását kiterjessze - és pontosan ez történik az Internet.org app kiadásával is. Ennek ellenére valószínűleg senkinek nem kell részletezni az internethozzáférés jótékony hatásait a területre az oktatástól kezdve egészen az új munkalehetőségek felfedezéséig - a platformspecifikus jelleg és a hálózatsemlegesség semmibe vétele azonban aggasztó fejlemény.

A frissen megjelent alkalmazás népszerűsítésére Zambiában figyelemfelkeltő kampány indul, az Airtel ügyfelei külön értesítést kapnak a lehetőségről, illetve az eredeti Facebook appban is megjelennek majd az Internet.org-ra vonatkozó hirdetések. Aki a különálló szoftver letöltése mellett dönt minimális, egész pontosan 800 kilobájt adatforgalmat fel kell majd áldoznia annak telepítéséhez, ezt követően azonban korlátlanul böngészhet az app által kínált online tartalmak között.

Az Airtel állja a számlát

Adatforgalmi megkötés nélkül tehát az Internet.org app, a weboldal, illetve a Facebook alkalmazás segítéségével lesz lehetőség online kapcsolatra. Az így elérhető szolgáltatások között ott van maga a közösségi oldal, annak üzenetküldője, a már említett Google keresés és Wikipedia, de az AccuWeather időjárásfigyelő, az Airtel, vagyis a szolgáltató saját oldala, az eZeLibrary, amely az ország kormányzati információit tartalmazza, az UNICEF Facts for Life oldala, amely különböző egészségügyi tanácsokkal szolgál az érdeklődőknek, a Go Zambia Jobs  és a Kokoliko álláskereső portálok, a MAMA (Mobile Alliance for Maternal Action) és a WRAPP (Women’s Rights App) amely az elszegényedett anyáknak és általában a nőknek nyújt tanácsadást, továbbá végül az ugyancsak az UNICEF által üzemeltetett Zambia uReport is felkerült a listára amellyel a HIV és AIDS fertőzéssel kapcsolatos információk találhatók.

A szolgáltatás üzemeltetésének anyagi költségeit teljes mértékben az Airtel állja, valószínűleg befektetésként tekint rá, amellyel potenciális jövőbeli fizetés felhasználókat gyűjthet maga köré. Amennyiben valamelyik felsorolt oldalon az "ingyenes zónán" kívülre mutató linkre kattintunk a felmerülő költségekkel kapcsolatban felugrik egy figyelmeztető ablak. A webes Internet.org korábban már elég sikeresnek bizonyult, az elmúlt fél év során Paraguayban, a Fülöp-szigeteken és Tanzániában eddig csaknem 3 millió ember csatlakozott segítségével a korlátozott világhálóra, akiknek korábban erre nem volt lehetőségük. Amennyiben az alkalmazás Zambiában is sikeres lesz, arra valószínűleg több afrikai, valamint ázsiai és dél-amerikai szolgáltató is lecsap majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról