Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 29. 12:15

Raspberry Pi-klónnal állt elő az Intel és a Microsoft

Közös fejlesztőknek szánt PC-t jelentett be a Microsoft, az Intel és a CircuitCo. A Sharks Cove névre hallgató egyetlen áramköri lapból álló Intel Atom processzoros számítógép a többek között a Raspberry Pi által népszerűvé tett piacot célozza, ára azonban könnyen meggátolhatja a sikert.

A Raspberry Pi megjelenésével gombamód szaporodni kezdtek az egyetlen áramköri lapból álló apró, fejlesztőknek szánt számítógépek, mára pedig maga a híres málnaPC is megért egy frissített kiadást. Az ilyen eszközök legtöbbször ARM-alapúak és valamilyen Linux disztribúciót vagy Androidot futtatnak - a Microsoft és az Intel most a terület népszerűségét látva úgy gondolta ideje ezen változtatni és a CircuitCo nevű gyártóval karöltve létrehozták a Sharks Cove névre hallgató, az eredetinél valamivel méretesebb, Windows futtatására is képes Raspberry Pi-klónt.

A készülék jóval erősebb hardvert kapott mint málnalogós testvére: egy négymagos, 1,33 gigahertz névleges órajelű Intel Atom Z3735G processzor került bele, valamint 1 gigabájt RAM és 16 gigabájt flash tárhely, illetve természetesen egy microSD-kártyahely is helyet kapott rajta. A Microsoft szerint az eszköz célja, hogy a fejlesztők számára megkönnyítse a driverek és egyéb szoftverek fejlesztését Windows és Android rendszerekre.

A Sharks Cove számos interfészt támogat, így a GPIO, I2C, I2S, UART, SDIO, USB portokon csatlakoztatott eszközök is kezelhetők vele, de kamerához és kijelzőhöz szánt MIPI csatlakozót is találunk rajta. A kütyün továbbá elfért egy teljes értékű USB 2.0 port és egy microUSB-csatlakozó is. A hálózati csatlakozást ugyancsak USB-n keresztül kell megoldani, Wi-Fi-stick vagy Ethernet átalakító segítségével.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Úgy látszik tehát a Microsoftnak is felkeltette a figyelmét a hasonló fejlesztői eszközök piaca, az ár viszont valahogy kimaradt a számításból. A jellemzően olcsó, néhány tízdolláros készülékek közül ugyanis a Sharks Cove meglehetősen kilóg a maga 300 dolláros árcédulájával. Ekkora összegből majdnem kilenc Raspberry Pi-t vásárolhatnánk, de még az Intelre épülő MinnowBoard is harmadannyiért, 100 dollárért vásárolható meg - igaz ugyanakkor, hogy a frissen bejelentett kütyü mellé Windows 8.1 is jár. Az Intel és a redmondi cég szerint az eszközzel kifejezetten az Intel Atom-alapú táblagépek és egyéb mobil eszközök fejlesztőit igyekeznek célba venni, dolgozzanak azok Android vagy Windows rendszerrel.

Akárhogy is, ilyen ár mellett már a megjelenéskor erősen kétséges a Sharks Cove sikere, annak dacára is, hogy versenytársakhoz képest erős hardvert vonultat fel és a Microsoft operációs rendszerét mellékelik hozzá - az szinte biztosra vehető, hogy a hobbisták nem hagyják majd ott kedvenc málnás számítógépüket az eszköz kedvéért. Ha valakinek mégis felkeltette az érdeklődését a három gyártó készüléke, az előrendelések már leadhatók rá.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról