Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 25. 10:36

Lightning-csatlakozós pendrive a PQI-tól

Kifejezetten a iPhone-okhoz és iPadekhez szánt pendrive-val állt elő a PQI. A Gmobi iStick névre keresztelt eszköz a gyártó szerint az első Lightning csatlakozóval is felszerelt adathordozó, amely megfelelt az Apple tesztkövetelményeinek.

Biztosan sok iPhone-, illetve iPad-tulajdonosnak okozott már problémát a készülék korlátozott méretű belső tárhelye, ráadásul miután az Apple mobil eszközein nem található mircoSD-kártyahely, ezért annak bővítésére sem igazán volt lehetőségük - egészen mostanáig. A PQI ugyanis bemutatta Lightning-csatlakozóval felszerelt flash drive-ját, a Gmobi iSticket, amelynek segítségével már iEszközök memóriája is megtoldható néhány plusz gigabájttal.

A kütyün a Lightning-port mellett egy USB 2.0 konnektor is helyet kapott, hogy a PC-ről is átkanalazhatók legyenek a kívánt fájlok az almalogós készülékekre - ez utóbbi a szabványnak megfelelően maximálisan másodpercenként 480 megabites adatátvitelre képes. A két csatlakozó között egy csúszkával váltogathatunk. Az adathordozó iPad, iPhone sőt iPod Touch eszközökkel is kompatibilis és 8, 16, 32, illetve 64 gigabájt tárhellyel felszerelt változatokban lesz kapható. Ahhoz, hogy a Gmobi iSticket működésre bírjuk, a gyártó hasonló nevű alkalmazását is le kell töltenünk: ezzel a fotók, videók, zenék, egyéb dokumentumok, sőt akár a névjegyzékek is lementhetők, emellett egyes fájlok akár magáról a pendrive-ról is megnyithatók, illetve lejátszhatók vele.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A PQI szerint ez az első hasonló, Lightning-porttal felszerelt adathordozó, amely megfelelt az Apple szigorú tesztfeltételeinek és dizájnkövetelményeinek. A koncepció ugyanakkor nem mondhatni hogy száz százalékban kiváltja a microSD-s bővítés lehetőségét, hiszen egy viszonylag testes plusz hardverről van szó, amelyet valószínűleg senki nem fog hosszabb ideig a telefonhoz vagy tablethez csatlakoztatva hagyni.

Hasonló, micorUSB-csatlakozóval felszerelt pendrive-okkal már korábban is találkozhattunk, ezek az androidos készülékeket célozzák. Ilyen eszközöket már több nagy adathordozó-gyártó portfóliójában is láthatunk, mint a Kingston vagy a SanDisk - ezek ráadásul alig nagyobbak mint maga az USB konnektor. PQI megoldása, bár külsőre nagyjából valóban igazodik az Apple készülékeihez, ebben a kategóriában kifejezetten méretesre sikerült, miután azonban nem nagyon van riválisa ezen a területen, így is sikeres lehet a plusz tárhelyre vágyó iPhone-, iPad- és iPod-felhasználók között.

Főként azt figyelembe véve, hogy még mindig helytakarékosabb és vélhetően olcsóbb is, mint a Wi-Fi-s külső merevlemezek amelyek eddig gyakorlatilag az egyetlen külső adattárolási opciót jelentették ezen készülékek esetében, ha valaki nem akarta adatait felhős tárhelyre tölteni. A Gmobi iStickek árát a gyártó egyelőre nem közölte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról