Szerző: Gálffy Csaba

2014. július 23. 16:19

Hazai fejlesztés: Lego-kompatibilis távirányító

A Lego szettben elérhető infravörös távirányító helyett készít modernebb, Bluetooth-alapú alternatívát egy hazai csapat. A SmartBrick segítségével internetre is köthetjük teremtményeinket, a lehetőségek szinte határtalanok.

Modern, okostelefonról is irányítható, rádiófrekvenciás vezérlőmodult készítene közösségi támogatással egy hazai csapat. A SmartBrick névre keresztelt termék Lego-kompatibilis, így saját építményekben is használható, de más területeken, például modellvasútban is alkalmazásra lelhet, kimondott célja a Lego 8884 infravörös vevő helyét elfoglalni, ezért méretében és kialakításában is ezt követi. A Lego termékéhez képest azonban a SmartBrick rádiós (egész pontosan Bluetooth-alapú) kommunikációt használ, így jóval nagyobb hatósugarú és nem igényel rálátást a távirányító felé.

Bluetooth-os autó

A vezérlőegység értelemszerűen kompatibilis a Lego villamos moduljainak működéséért felelős Power Functions szabványával, az alkotók a leggyakoribb komponenssel már tesztelték is a prototípust (például a 88004-es kódú szervomotorral vagy a 8883-as kódú közepes villanymotorral). A megoldás nem érzékeny a napfényre, és az érzékelőt nem is kell a legnagyobb láthatósággal rendelkező pontra szerelni, mivel a kommunikáció Bluetoothon keresztül történik, a távolság 100 méter is lehet. Egy SmartBrick 4 porttal rendelkezik, egy app pedig akár 16 vezérlővel tud kommunikálni, így akár 64 egyedi funkció is vezérelhető.

01:04
 

Demonstartion video - SmartBrick is the next level in remote controlling your LEGO®.

Még több videó

Ahogy feljebb említettük, a SmartBrick távvezérlőként okostelefont (illetve okostelefonos appot) használ, amely mindhárom nagyobb platformra, Androidra, iOS-re és Windows Phone 8-ra is elkészül. Az app vezérlőpanelje ráadásul tetszés szerint átszabható, így azokat a funkciókat tehetjük ki az érintőfelületre, amelyekre az általunk épített modellnek valóban szüksége van. A fejlett szoftverrel ráadásul akár saját firmware-t is írhatunk, amellyel a rutinfeladatokat a SmartBrick távvezérlés nélkül is képes megoldani, a Mindstorms platformnál jóval rugalmasabban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az okostelefonos integráció egyébként egészen nagy távlatokat nyit, az eszközök például távolról, az internetről is vezérelhetőek, amennyiben az appot futtató telefont egyik oldalon (Bluetoothon) a SmartBrickhez, másik oldalon (mobilneten vagy Wi-Fin) az internetre csatlakoztatjuk. A készítőknek egészen nagyratörő terveik vannak a SmartBrick projekttel, a szoftveres vezérlés ugyanis látványos megoldásokat is lehetővé tesz. Rendezhető például Lego-verseny, amelyben mondjuk az autókat interneten keresztül irányítják a versenyzők. A megoldás szépsége, hogy ebben az esetben sem kell interferenciával számolni (mint hagyományos analóg RC esetében), a Bluetooth protokoll képes kezelni ezt.

Támogatásra vár

A projekt Kickstarter-oldala itt érhető el. Jelenleg az alsó limit 60 ezer brit fontból mintegy 27 ezer gyűlt össze, ez 453 támogató felajánlása. A 30 napos periódusból azonban még 21 hátra van, így van esélye, hogy a projekt sikerrel záruljon és beindulhasson a SmartBrick sorozatgyártása. Az elérhető felajánlások és az általuk (potenciálisan) biztosított ajándékok a fenti táblázatban láthatóak.

A SmartBrick fejlesztését egyébként a hazai Vengit végzi. A cég elsősorban backend-rendszerek fejlesztésével, üzemeltetésével, teljesítményhangolásával szerzett nevet magának, olyan referenciákkal, mint a Netpincér, a Prezi, a Ustream vagy a Vodafone, illetve az Ingatlan.com.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról