Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 23. 14:47

A low-end felé mozdul a legolcsóbb Lumia

A Microsoft bemutatta legújabb belépőszintű készülékét, a Lumia 530-at. Az okostelefon megújult dizájnnal és Windows Phone 8.1-gyel érkezik, meglepően alacsony áron - ez azonban a hardveres specifikációkon is látszik.

Nem viccelt a Microsoft vezetője, Satya Nadella, amikor a múlt héten arról írt, a Lumiákkal a belépő kategóriát célozza meg a vállalat. A ma bemutatott Lumia 530 a népszerű Lumia 520-at, illetve annak felturbózott változatát, az 525-öt követi, a vállalatnak azonban itt sikerült még lejjebb srófolni az árakat, szinte már a Firefox OS-es telefonok környékére. A dizájn valamelyest eltér a korábban megszokottaktól, a gyártó a sarkokat itt sokkal inkább lekerekítette, illetve az egész hátlap gömbölydedebb lett.

Több téren is visszalépés

Ugyanakkor hiába beszélünk újabb generációról, az alacsony ár kompromisszumokkal jár: az 530  hardver tekintetében több helyen is visszalépést mutat. A Lumia 525-ben látott 1 gigabájt RAM-nak csak a felét, 512 megabájtot kapta meg, ami 2014-ben már azt figyelembe véve is feltűnően kevés, hogy belépőszintű eszközről van szó. A processzor egy négymagos Qualcomm Snapdragon 200, 1,2 gigahertzes Cortex-A7 magokkal és Adreno 302 GPU-val - ez utóbbi viszont szintén gyengébb mint az 525-ben lévő Adreno 305.

A kijelző maradt 4 hüvelykes, 480x854 pixeles felbontással, amelynek pixelsűrűsége körülbelül 245 PPI-re tehető. A belső tárhely mérete szerény 4 gigabájt, ezt microSD-kártyával bővíthetjük. Az előlapon nem találunk kamerát, a hátoldalon pedig egy 5 megapixeles szenzor figyel, amellyel legfeljebb 480p felbontású videókat készíthetünk. Az akkumulátor, akárcsak az eggyel korábbi modell esetében, 1430 mAh kapacitású, a Lumia 530 továbbá nem LTE-képes, azzal csak 3G hálózatokra csatlakozhatunk.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az okostelefon a legújabb, Windows Phone 8.1 operációs rendszerrel a fedélzetén érkezik és akárcsak a korábban bemutatott Lumia 630, ez a modell is virtuális gombsort kap, hasonlót az Androidon megismert navigációs sávhoz. Kérdéses ugyanakkor, hogy a szerény memória, az erősebb processzor ellenére mennyire lesz elég a rendszer kiszolgálásához. A Lumia 530 egy és két SIM-kártya foglalattal felszerelt verzióban is kapható lesz, még a szériához képest is szokatlanul olcsón, 85 euró környéki kártyafüggetlen áron, ami sokaknál kompenzálhatja a teljesítménybeli hiányosságokat. A készülék várhatóan augusztusban válik világszerte elérhetővé.

A verseny csak szorosabb lesz

A belépőkategória egyre komolyabb csatatérré válik, ahol eddig a Motorola sokat emlegetett kedvező árú bajnokai bizonyultak a legjobbnak, a Moto G vagy a Moto E. Utóbbi, azaz a valamivel gyengébb modell ára nagyjából a Lumia 530-é körül mozog, cserébe viszont dupla annyi RAM-ot, igaz, feleannyi - szintén 1,2 gigahertzes Cortex-A7- processzormagot kínál. Nagy erőssége továbbá a jó minőségű felépítés, bár ezen a területen a Lumiákra sem igazán lehet panasz.

A területet az idei Google I/O-n bejelentet Anroid One kezdeményezés dúlhatja fel még jobban, amelyben a keresőóriás referenciatervei és útmutatásai alapján az olyan feltörekvő piacokra termelő gyártók, mint például az indiai Karbonn is elkészíthetik saját, minden eddiginél olcsóbb, ugyanakkor a Google teljes támogatását élvező készülékeiket.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.