Szerző: Gálffy Csaba

2014. július 22. 11:50

Másfél évet adtak az olaszok a Google-nak

A franciák után az olaszok is elmeszelték a Google 2012-ben bevezetett, összevont adatkezelési gyakorlatát. Büntetés egyelőre nincs, a cég együttműködik a hatósággal és másfél évet kapott az adatkezelési és -feldolgozási folyamatok átalakítására, törvényessé tételére.

Tizennyolc hónapot adtak az olasz hatóságok a Google-nak arra, hogy megváltoztassa adattárolással és adatvédelemmel kapcsolatos gyakorlatát - jelenti a Reuters. Mint arról többször beszámoltunk, az európai adatvédelmi hatóságok kooperációban, de külön-külön indítottak eljárást a Google adatvédelmi gyakorlatát illetően, miután a cég egységes adatkezelési rendszerbe vonta össze változatos szolgáltatásait még 2012-ben. Mivel közös európai uniós adatvédelmi hivatal nincs, így a különböző nemzeti hatóságok egyenként végzik a dolgukat, az erőfeszítéseket azonban igyekeznek összehangolni.

Részletes lista

Az olasz hatóság döntése szerint a Google-nak másfél éve van arra, hogy adatkezelési gyakorlatát összhangba hozza az olasz törvényekkel, ehhez részletes utasításlistát is kapott a vállalat. A római illetékesek szerint a Google-nek javítania kell az adatkezelés átláthatóságán, így explicit hozzájárulást kell kérnie a felhasználói profilban megadott adatok kereskedelmi (például reklámcélú) felhasználásához. Ezen felül a hatóság előírta a profiladatok törlésének kötelezettségét is, a felhasználó kérése esetén minden kapcsolódó információt két hónapon belül törölnie kell a vállalatnak. (jobbra: Antonelli Soro, a Garante per la protezione dei dati personali hatóság elnöke).

A Google szóvivője elmondta, hogy a vállalat együttműködött és a jövőben is együttműködik az adatvédelmi hatóságokkal, a most kézhez vett döntést pedig a cég alaposan áttanulmányozza, mielőtt a további lépésekről dönt. A hatósággal való együttműködés részeként a Google vállalta, hogy szeptember végéig előáll egy dokumentummal, amelyben részletezi, hogy a helyzet megoldására milyen határidővel milyen lépéseket kíván tenni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Reuters információi szerint az olasz hatóság igen eltökélt a kérdésben, és ugyan egyelőre nem sújtotta pénzbüntetéssel a Google-t, de egymillió eurós bírságot helyezett kilátásba arra az esetre, ha a cég kifarolna az együttműködésből és nem teljesítené a hatóságok követelményeit. Ezen felül a cég képviselőit akár büntetőjogi felelősség is terhelheti, amennyiben a törvénytelen adatkezelést rövid határidővel meg nem szünteti a vállalat.

A franciák büntettek először

Az első eredményt a francia illetékesek érték el, a CNIL adatvédelemmel és információszabadsággal foglakozó hatóság szerint a Google adatkezelési gyakorlata sérti a francia törvényeket, ennek megfelelően a (CNIL) történetének legnagyobb büntetését szabta ki a keresőóriásra és 150 ezer eurós bírsággal sújtotta a céget. Franciaországon és Olaszországon kívül Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban és Hollandiában is indult vizsgálat a fent említett összehangolt akció keretében a Google ellen. Ezekben az esetekben is hasonló mértékű büntetésekre számíthat a Google, ha a gyakorlatát jogsértőnek találják, Németországban például 300 ezer euró lehet a plafon, Spanyolországban pedig egymillió.

Az ügy jól mutatja, miért lehet szükség egy egységes, EU-szintű adatvédelmi hatóságra. Ennek a szervezetnek a létrehozására már el is indult egy folyamat, a megszületésére azonban 2015 előtt  nem valószínű, hogy sor kerül. Az uniós adatvédelem erősítését célozza egy új irányelv is, amely a webes szolgáltatások számára kötelezővé tenné a felhasználói adatok (kérésre történő) teljes törlését. Az úgynevezett "felejtéshez való jog" révén minden szolgáltatás kötelezhető lesz a felhasználói adatok teljes törlésére, visszamenőleges hatállyal.

Az Európai Bizottság egyébként már folytat vizsgálatot a Google ellen, annak azonban nem az adatkezelési gyakorlat a fókusza, hanem hogy a cég keresőpiaci dominanciáját legálisan használta-e fel más piacokon történő előnyszerzésre. Ebben az ügyben a tét is nagyobb, szélsőséges esetben a büntetés a Google éves forgalmának 10 százalékát is elérheti, 5 milliárd dollár is lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról