Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 21. 15:52

Érkeznek a hajlékony nyomtatott akkumulátorok?

Hajlékony, cinkalapú nyomtatott akkumulátorokkal rukkolt elő a kaliforniai Imprint Energy. A vállalat szerint akkui ideálisak a viselhető készülékekhez, ráadásul előállításuk is egyszerű. A technológia után a hadsereg is érdeklődik.

Új akkumulátortechnológiával állt elő egy kaliforniai startup. Az Imprint Energy olyan akkumulátorokat fejlesztett ki, amelyek nem csak hajlíthatók, de gyártásuk is kifejezetten egyszerű, miután ipari szitanyomásos nyomtatókkal is előállíthatók. A fejlesztők szerint a technológiának számos potenciális felhasználási területe akad, a viselhető készülékektől az orvosi eszközökön át egészen a különböző okoscímkékig vagy környezeti érzékelőkig.

Nincs szükség masszív védőborításra

Az Imprint Energy célja, hogy olyan akkukat fejlesszen, amelyek biztonságosan működtethetők akár az emberi bőr közvetlen közelében is - mint a viselhető készülékek esetében - emellett hajlékonyak és kis méretűek. Ez a jelenleg használt lítiumpolimer akkumulátorokkal nem megvalósítható, a lítium ugyanis erősen reaktív és nem utolsósorban mérgező, így az ilyen akkukban több védőrétegre is szükség van, ami jókora plusz tömeget és méretet jelent.

A cég technológiája az egyik alapító, Christine Ho korábbi kutatásaira épül, amelyeket még a Kaliforniai Egyetem tanulójaként kezdett - itt mikroszkopikus, cinkalapú akkumulátorok előállításán dolgozott 3D nyomtatók segítségével. A cinkre épülő akkukkal eddig az volt a probléma, hogy a gyártásuknál hasznát vízalapú elektrolitok hatására az anyag elágazó szerkezeteket formál, amelyek az elektródákat összekötve könnyen rövidre zárják a rendszert. Christine Ho megoldása azonban polimeres elektrolitra épül, amellyel ez a probléma kiküszöbölhető, ezzel ráadásul az akkuk stabilabbak lesznek és feltöltési kapacitásukat is növeli.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nyomtatott, cinkalapú elemekkel eddig is találkozhattunk, ezek azonban nem újratölthetők, noha előállításuk többnyire olcsó. A lítiumos megoldások ezzel szemben többször feltölthetők, viszont merevebbek és drágábbak is. Az Imprint Energy megoldása a kettő előnyeit ötvözi, hiszen esetében nincs szükség a korábban említett szintű fizikai védelemre.

A hadsereg is érdeklődik

A hajlékony akkumulátorok esetében még nem fejlesztettek ki általánosan elfogadott tesztszabványokat, annak dacára, hogy a technológiára egyre növekszik az igény - az imprint Energy ezért saját tesztlabort hozott létre, ahol saját terméküket a rivális gyártók akkumulátoraival hasonlítják össze. Eddigi eredményeik alapján a jelenleg kapható, ilyen jellegű akkuk ezer hajlításnál kevesebbet bírtak ki, míg a kaliforniai cég megoldása ezután is kitartott.

Az Imprint Energy nemrég az Egyesült Államok hadseregével is indított közös projektet, amelyben a katonák életfunkcióit figyelemmel kísérő szenzorokhoz fejlesztenek akkumulátorokat. Egyelőre nem tudni, hogy a technológia mikor tűnik fel a kereskedelmi eszközökben, az azonban már látható, hogy nem egy egyszerű "proof-of-concept" eszközről, hanem a gyártáshoz már jóval közelebb álló termékről van szó.

A cég a közelmúltban a Phoenix Venture Partners és a Yahoo egyik társalapítója, Jerry Yang nevével fémjelzett AME Cloud Ventures is szárnyai alá vette, amelyektől mintegy hatmillió dolláros támogatást gyűjtött be, a kutatások további folytatására, illetve a termékek későbbi piacra dobására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról