Szerző: Koi Tamás

2014. július 17. 14:38

Inkább a PC-kből lett alkalmi tévé a világbajnokságon

Az online nézőszám rekordot döntött, és bár az okoseszközöket is sokan használták a meccsek követésére, elsősorban a számítógépeken keresztül streamelték a nemrég véget ért világbajnokság meccseit a nézők.

Rekord nézőszámot hozott a 2014-es futball-világbajnokság az MTVA magyarországi online közvetítésének. A meccseket a telesport.hu weboldala mellett több, erre a célra létrehozott, távközlési szolgáltatókhoz kötődő (mobil)alkalmazáson keresztül is követni lehetett, bizonyos appokkal pedig vissza is lehetett nézni a már lejátszott mérkőzéseket. Bár mindez a tévénézési szokások alapvető változását vetíti elő, azért így is messze többen ültek a tévéjük előtt a világbajnokságon, a hagyományos tévéadást nézve.

PC-ből lett TV

A hagyományos tévéadás mellett vagy helyett a nézők leginkább a számítógépük segítségével streamelték a meccseket akár a PC-hez kapcsolt nagy kijelző (TV, projektor stb.) segítségével. Az MTVA által biztosított statisztikák szerint a legnézettebb mérkőzés a világbajnokság döntője volt, Argentína és Németország hosszabbítással végződő összecsapásába csaknem 92 ezren néztek bele online (a korábbi rekorder a 2012-es londoni olimpián lejátszott Magyarország-Izland kézimeccs volt 29 ezer nézővel). A nézettségi mutatók alapján a mérkőzést egyébként több mint 3,3 milliónak nézték meg a tévében, ami kiemelkedően magas, 37,2 százalékos közönségaránynak számít.

Az MTVA ingyenesen használható mobilalkalmazást is készített a világbajnokságra, a három platformra is elérhető FIFA VB nevű appot több mint 70 ezren töltötték le a különböző piacterekről. Érdekesség, hogy az app iOS-es és Windows Phone-os verziója szinte fej-fej melletti letöltési számot ért el (kb 25 ezer, illetve 24,3 ezer), míg az androidos verziót valamivel kevesebben (kb. 20 ezren) töltötték le.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Teljesen más volt a letöltési aránya a Magyar Telekom májusban bemutatott többképernyős tévés streaming alkalmazásának, a TV GO-nak. Az appot ugyan nem kizárólag a világbajnokságnak szentelte a távközlési cég, ettől függetlenül a VB kifejezetten nagy forgalmat generált a platformnak. A Telekom közleménye szerint a TV GO appot 70 százalékban az Android-felhasználók, 30 százalékban az iOS-es eszközökkel rendelkezők töltötték le, és bár az MTVA-éhoz hasonló nézettségi adatot nem közölt a társaság, annyit tudni, hogy a szolgáltatást ma már több mint 70 ezren használják.

Ahol a focivébé 352 napig tart

Érdekes adatot közöl ugyanakkor a távközlési multi a streamingalapú tévézéshez használt eszközök kapcsán. A Telekom szerint a TV GO szolgáltatást a VB ideje alatt az esetek 75 százalékában PC-vel vették igénybe, és csak a nézők 25 százaléka követte okostelefonról vagy tabletről az adást. Ennek egyik nyilvánvaló oka az lehet, hogy a meccsek jellemzően késői időpontban kezdődtek, vagyis a legtöbben már otthon voltak a kezdésre, és ha valamilyen okból kifolyólag nem tudták a tévéjükön nézni az adást, a PC-jük elé ültek le szurkolni.

A MyTV mobilalkalmazást jegyző Telenor Magyarországnál is jelentősen megnőtt az M1 és M2 csatornák nézőszáma a világbajnokság alatt - többek közt annak köszönhetően, hogy a szolgáltató ingyenesen elérhetővé tette a két csatornán közvetített meccseket. A Telenor szerint az M1-en a streaming forgalom időben 8451 óra, vagyis több mint 352 nap volt, igaz azt a szolgáltató nem közölte, hogy hány néző hozta össze ezt a mennyiséget. A TV GO-hoz hasonlóan egyébként a Telenor MyTV-t is többen használták a PC-s felületről, mint mobileszközökről, derül ki a szolgáltató korábbi közleményéből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról