:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 15. 11:24

Mobil mindenes a QNAP-tól

Érdekes mobil mindenest adott ki a hálózati tárolóiról ismert QNAP. Ha a QGenie ott lapul a zsebben, sok probléma megoldódik a cég szerint.

Zsebben elférő mobil NAS-ként aposztrofálja a QNAP a QGenie nevű eszközét, amelyet a minap mutatott be. A készülék egyszerre hálózati adattároló, médiaszerver, vezeték nélküli hozzáférési pont, külső mobiltöltő, valamint PC-vel használva külső SSD.

A QNAP szerint gyakran előfordul, hogy a nálunk levő telefon vagy tablet háttértára picinek bizonyul, főleg ha filmekkel, zenékkel "megrakodva" kelünk útra. Egyre több olyan készülék kerül a piacra, amelynek memóriája nem bővíthető kártyával, ilyenkor jöhet jól egy külső, mobil adattároló, amelynek kapacitásával ki lehet egészíteni a telefon vagy tablet tárterületét, vagy akár biztonsági mentést lehet készíteni oda például az elkészített fotókról vagy felvett videókról.

A 115x58x17 milliméteres, vagyis mobiltelefonokhoz hasonló méretű QGenie csupán 122 grammot nyom a mérlegen, így szinte bármely zsebbe befér és nem is húzza le gazdája nadrágját. A mobil NAS-hoz Wi-Fi-n keresztül csatlakozhat a telefonunk vagy tabletünk, de a Qfile alkalmazások keresztül a rajta tárolt tartalmak a világ bármely pontjáról elérhetők az interneten keresztül. Az eszköz a rajta tárolt zenéket Bluetoothon is képes "sugározni", ami egy ilyen kapcsolattal felszerelt autós fejegység esetén jöhet jól. A gyártó által mellékelt mobilapp segítségével a telefonunk névjegyzékét is egyszerűen a QGenie-re menthetjük, biztos ami biztos.

A készülékben 32 gigabájt beépített flash tárhely található, ezt azonban SDXC kártyával tovább lehet bővíteni. Az SD-foglalat miatt profi fotósok számára is hasznos társ lehet a QGenie, amelyre gyorsan át tudják másolni az elkészített képeiket. A vállalat szerint a 3000 mAh kapacitású lítiumakkumulátor 10 órán keresztül működteti egy feltöltéssel a QGenie-t, de ha a felhasználó telefonjának vagy tabletjének akkumulátora vészesen merül, az eszköz külső USB-s töltőként is bevethető.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az eszközön - a mobil kütyüktől szokatlan módon - Ethernet-csatlakozó is található. Ez akkor jöhet jól, ha a QGenie-t Wi-Fi hotspotként szeretnénk használni, de a készülék az USB-s 3G/4G modemek által biztosított hálózati kapcsolatot is meg tudja osztani Wi-Fi segítségével. A QNAP szerint a QGenie-hez egyszerre 20 eszköz csatlakozhat vezeték nélkül, párhuzamosan pedig legfeljebb 8 írhat vagy olvashat fájlokat.

PC-hez vagy Machez kapcsolva a QGenie egy USB 3.0 felületen elérhető külső SSD-ként használható, a QNAP 120 megabájtos olvasási és 40 megabájtos írási sebességet ad meg másodpercenként. Az eszköz előlapján egy OLED kijelzőn olvashatók le a legfontosabb információk, például hogy mennyi a szabad tárkapacitás vagy mekkora az akkumulátor töltöttségi szintje. A QNAP QGenie már kapható, az ára az Egyesült Államokban 140 dollár, ami mai áron 32 ezer forintnak felel meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.