Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 14. 12:27

Megjöttek a Microsoft új StorSimple tárolói

A Microsoft még 2012-ben vásárolta fel a StorSimple vállalatot, amely kapacitásukat felhős háttérrel kiegészítő iSCSI-alapú tárolókat fejleszt. Most megjelentek az első olyan StorSimple modellek, amelyek már a redmondiak égisze alatt születtek.

Új StorSimple tárolók

Egy múlt heti eseményen a Microsoft új modellekkel bővítette ki a StorSimple termékcsaládot, amelyhez egy 2012-es felvásárlás révén jutott hozzá. Ezzel párhuzamosan bemutatkoztak azok a StorSimple cloudos rendszerképek is. A StorSimple iSCSI interfészen elérhető "hibrid" tárolókat fejleszt, amelyekben pörgő diszkek és SSD-k egyaránt megtalálhatók, a szoftver pedig automatikusan képes az adatokat elérési sűrűségük alapján a különféle teljesítményű rétegekre mozgatni. A tárolók nagy dobása azonban nem ez, hanem hogy kapacitásukat képesek felhős tárhellyel kiegészíteni (ide kerülnek az inaktív adatok), illetve automatikusan a felhőbe mentéseket készíteni.

A most bejelentett két tároló a 8000-es sorozatba tartozik, az 5000-es és 7000-es család mellett ezek jelentik a StorSimple kínálat csúcsát. Valójában "egyszer" dobozokról van szó, a 8100-as modell 15 terabájtos, 800 gigabájt SSD-vel, a 8600-as csúcsmodell pedig 40 terabájtos, 2 terabájtnyi flashmemóriás meghajtóval. Mivel a StorSimple tárolók inline tömörítik és deduplikálják is az adatokat, a használható kapacitásuk ennél jóval nagyobb, szélsőséges esetben akár ötszörös is lehet. Ehhez jön hozzá a felhős tárhely, ami a 8100 esetében összesen 200 terabájtos, a 8600-nál pedig 500 terabájtos összesített kapacitást jelent.

A StorSimple a helyi snapshot mellett a felhőbe is képes (AES256 titkosított) snapshotot készíteni, ami katasztrófatűrési-helyreállítási szempontok miatt lehet érdekes. A felhős snapshotot akár a kidőlt helyi rendszer helyett beállított másik StorSimple tárolóra is vissza lehet állítani - ahogy az alkalmazások elkezdik olvasni az adatokat, úgy kerülnek rá a helyi tárolóra. Emellett a Microsoft által most elérhetővé tett szoftver (Microsoft Azure StorSimple Virtual Appliance) a tárolók teljes funkcionalitását egy virtuális lemezképként a felhőben valósítja meg - a vállalat szerint ez olyan esetekben lehet hasznos, amikor az felhőbe replikált adatokon kell valamilyen feldolgozást végezni, például analitikai célzattal.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A múlt heti bejelentés során megérkezett a Microsoft Azure StorSimple Manager is, amely egységes felügyeletet biztosít a StorSimple tárolókhoz, legyenek akár fizikai valójukban az ügyfélnél vagy virtuális rendszerképként a felhőben. Az adminok rendszeresen frissülő dashboardokon követhetik nyomon a tárolók egészségi állapotát és be is avatkozhatnak a működésbe ha szükségesnek látják. Az új tárolók augusztus 1-én kerülnek kereskedelmi forgalomba a múlt heti bejelentés szerint.

Az InMage a Microsoftba olvad

Redmond láthatóan komolyan gondolja, hogy a felhőt a vállalati katasztrófatűrési és helyreállítási folyamatok részévé tegye. A cég ennek jegyében jelentette be az InMage nevű vállalat felvásárlását, amely e terület egyik úttörőjének számít. Az InMage Scout nevű rendszere közvetlenül a szerverek memóriájában figyeli az adatok megváltozását, még mielőtt azok diszkre kerülnének és helyi vagy távoli replikációt végez. A Scout a jövőben a Microsoft Azure site-recovery szolgáltatás része lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról