Szerző: Gálffy Csaba

2014. július 3. 11:48

Kolozsvári startupot vett a Facebook

Megvette a videós AdSense-et a Facebook - foglalhatjuk össze a cég újabb felvásárlást. Az erdélyi LiveRail a Google mintájára a hirdetőket és a médiumokat köti össze, fejlett szolgáltatásában kampánytervezés és nagy finomságú célzás is van.

Felvásárolta a LiveRail kolozsvári startupot a Facebook - jelentette be a két cég. A TechCrunch forrásai szerint a LiveRail mintegy 400-500 millió dollárért kelt el, egy másik, független forrás 500 millió dolláros tranzakcióról tud - a valódi összeg valószínűleg ilyen nagyságrendű. A LiveRail egy komplex videós reklámplatformot fejlesztett, amely a hirdetőket köti össze a hirdetési felülettel rendelkező médiacégekkel és egyfajta videós AdSense/AdWords-ként kiválasztja a legjobb hirdetői ajánlatot és elvégzi a reklámok célközönség szerinti targetálását is.

Andrei Dunca és Sergiu Biriș - sorozatvállalkozók (forrás: Mediafax)

A LiveRailt 2007-ben alapították hárman, ketten közülük románok, Andrei Dunca és Sergiu Biriș a 2000-es évek közepén rendkívül népszerű Trilulilu román videómegosztó oldal alapítói. A cég hét év alatt igen nagyra nőtt, a kolozsvári fejlesztő központja mellett San Franciscóban, New Yorkban, Londonban, Párizsban vannak (elsősorban értékesítői-kapcsolattartói) irodái. A cég eddig több körben vont be tőkét, összesen 12 millió dollárt, elsősorban a Pond Ventures amerikai IT-alaptól - a felvásárlási ár fényében ez egy elképesztően jó befektetés volt.

A startup már nem is számít kicsinek, a kiszivárgó információk szerint a 2012-es mintegy 22 millió dolláros bevételt 2013-ra megháromszorozta a vállalat (60 millió dollárra), idén pedig 200 milliós bevételt és 30 milliós tiszta profitot várt a cég. Az egészséges pénzügyi mutatókon felbuzdulva a cég a tőzsdei belépést is fontolgatta, amelyet 2014 végén hajtott volna végre - ezt az igyekezetet zárta rövidre a Facebook nagyösszegű felvásárlása

A Facebook bejelentése szerint a felvásárlást követően is aktív marad a LiveRail videós platformjának fejlesztése, és megkezdődik a Facebook hirdetési rendszerébe történő integráció. A fejlett technológiával a Facebook gyorsan komoly szereplővé vált a célzott videós hirdetések piacán, a bejelentés szerint a LiveRail technológiáját nem csak saját oldalukon, hanem külső partnereknél is üzemben tartják majd.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A LiveRail gyakorlatilag a Google-féle Adwords/AdSense hirdetési platform videós analógiája. A rendszert médiumok implementálhatják, üresen álló videós felületeikre ilyenkor a LiveRail rendszere keres hirdetőket. A hirdetői oldalon egy valósidejű licitrendszer működik, a legtöbbet fizető hirdető videója jelenik meg a felületen. Ezért cserébe a LiveRail nagy finomságú célozhatóságot kínál, a hirdető csak azokat a szemgolyókat veszi meg, amelyeket valóban relevánsnak tart.

Ahogy az AdSense, úgy a LiveRail által elhelyezett reklámok esetében is a médium tulajdonosa választhatja meg, hogy milyen témájú hirdetéseket enged be, a korhatáros termékeket (dohány, alkohol, stb.) a szolgáltatás automatikusan szűri a kiskorúak felé. A fejlett rendszer fontos eleme a kampánytervező modul, amely előrejelzi, hogy a felületek milyen kihasználtsággal fognak működni bizonyos periódusokban és ennek alapján a költséget és elérést tervezhetővé teszi. A LiveRail reklámplatformját számtalan nagy amerikai vállalat használja, a Major League Baseball, az ABC Family, a Gannett vagy a Dailymotion is a startup által szállított videós targetálási megoldást használja az üresen álló felületek értékesítésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról