Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 24. 13:24

Linuxra is letölthető a Chromium-alapú Opera

Linuxra is megérkezett a megújult, Chromiumra épülő Opera. A nyílt forrású rendszerre telepíthető, Windowson már csaknem egy éve elérhető újítások között új kezdőlapopciók és szerveroldali tömörítéssel a böngészést gyenge internetkapcsolaton is felgyorsító funkció is található.

Már Linuxon is elérhető a Chromiumra épülő Opera böngésző, igaz, egyelőre csak fejlesztői változatban. A szoftver fejlesztőcsapata szinte teljesen elhanyagolta a nyílt forrású rendszerre szánt terméket a Chromiumra való átállást követően, így már csaknem egy éve nem adott ki új verziót Linuxra - az eddig elérhető legfrissebb 12.16-os változathoz képest tehát most számos újítás érkezik.

Amit Windowson már láttunk

A felhasználók többek között végre megkapják a Windowson egy ideje már elérhető Discover és Stash funkciókat: előbbivel különböző témakörökben vagy akár régió szerint válogathatunk a releváns hírek és cikkek között, utóbbi pedig gyakorlatilag egy akár kezdőlapként is beállítható könyvjelző-katalógus, ahova későbbi olvasásra menthetünk le weboldalakat, amelyek között előnézeti képek vagy kulcsszavak alapján is keresgélhetünk. A megújult Operához ráadásul számos letölthető téma és kiegészítő is párosul, amelyeket már ugyancsak igénybe vehetnek a nyílt forrású rendszer felhasználói.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Megérkezik továbbá a továbbfejlesztett Speed Dial kezdőoldal, ahova a leggyakrabban látogatott weblapok vehetők fel, illetve az Opera Turbo is amellyel lassú kapcsolat esetén felgyorsítható a böngészés. A megoldás lényege, hogy a weboldalakat egy proxy kiszolgáló szerveroldalon, jó esetben akár 80 százalékos aránnyal tömöríti, így gyorsítva a letöltést - igaz, ez részben a képek minőségének csökkentésével jár.

Egyelőre csak Ubuntun

A legújabb linuxos Operát egyelőre kifejezetten a Unity vagy Gnome Shell asztali környezetet használó, 64 bites Ubuntu rendszerekre szánják. A vállalat blogbejegyzése szerint más disztribúciókon is működhet, egyelőre azonban csak Ubuntun élvez támogatást, noha nincs kizárva, hogy a jövőben ez a lista bővülni fog. A linuxos verzió nem egyezik mindenben a windowsos változattal, a megnyitott lapok viselkedése eltérhet, noha a pontos különbségekről a fejlesztők egyelőre hallgatnak, mondván hamarosan beszámolnak majd az eddig minden platformon ismeretlen újításokról is.

A Linux tehát visszakerült a vállalat látóterébe, noha nem ez az egyetlen újdonság az Opera háza táján. Mostantól a cég adja ugyanis a Nokia X olcsó okostelefon-család alapértelmezett böngészőjét. Az előre telepített szoftverrel először valószínűleg a gyártó frissen bejelentett androidos X2 készülékein találkozhatunk majd. A mobilos verzió is megtartja az asztali változat fő funkcióit, mint a Speed Dial, a Discover vagy a Turbo - utóbbi a mobilinterneten, ahol az adatforgalom sokszor erősen korlátozott, kifejezetten jól jöhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról