Szerző: Gálffy Csaba

2014. június 16. 13:42

Konténeres alkalmazások Azure-ben

A legnagyobb nevek sorakoztak fel a Docker konténeres alkalmazásokat futtató motorja mögött, most a Microsoft jelentette be, hogy támogatja a rendszert az Azure-ön is, ehhez pedig saját, nyílt forráskódú eszközt is fejlesztett.

A Docker alkalmazásvirtualizációs megoldás június elején kapta meg az első stabil, 1.0-s kiadást, a technológi mögé szép sorban felsorakoztak a legnagyobb cégek, az IBM, a Rackspace, a Google, a Red Hat vagy a Canonical is. Az azonban némi meglepetést okozott, hogy a linuxos technológiát a Microsoft is lelkesen tolja, integrálja azt saját Azure technológiái közé, a megoldás már ki is próbálható.

Mi a Docker?

A Docker egy LXC-re épülő, konténeralapú alkalmazásvirtualizációs technológia, amely az alkalmazást a futtatási környezetével együtt egy virtuális konténerbe zárja. Ezek a konténerek függetlenek egymástól és az alattuk futó rendszertől és szabadon lehet őket mozgatni akár a gépek között is - lényegében a VM-nél finomabb szemcsézettségű virtualizációról van szó. A konténerbe zárt alkalmazások megosztoznak a kernelen és a rendszer többi erőforrásán, vagyis a technológia nem olyan hardverigényes mint amikor egy teljes VM-et kell futtatni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A nagy Docker-rendezvényen, a DockerConon jelentette be a Microsoft is, hogy a konténeres alkalmazások Azure-ben is futtathatóak, Linux virtuális gépen. A nagy dobás nem ez, ha a Linux-disztribúció támogatja a Dockert, akkor az Azure-ön is működik értelemszerűen, a Microsoft azonban a Virtual Machine Extensions kiterjesztésen keresztül automatizáltan menedzselni is képes a konténeres alkalmazásokat. A keresztplatformos Azure CLI (parancssoros) eszköztáron keresztül hozhatóak létre szabványos Docker-hostok, amelyeket indulás után már a szabványos Docker klienssel menedzselhetünk.

Jó hír, hogy a Microsoft az eszköztár vonatkozó részét szabad szoftverként elérhetővé tette és a cég ígérete szerint hamarosan a "hivatalos" Azure CLI részévé válik ez a fejlesztés is. A Dockerrel kapcsolatos devops-tudnivalók itt érhetőek el az Azure-üzemeltetők számára.

A Microsoft egyébként dolgozik egy saját Docker-megoldáson is, amely Linux helyett (nyilván) Windows környezetben fut. A pletykák szerint megindult a munka a Drawbridge kódnevű projekten, amely a virtuális gépek nélküli virtualizációt hivatott megoldani. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Drawbridge mikor válhat valódi termékké, az viszont szinte biztosra vehető, hogy ha megjelenik, Azure-ön is elérhető lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról