Szerző: Hlács Ferenc

2014. június 12. 10:45

A telefonból a csuklóra költözhet a SIM-kártya?

Viselhető eszközökbe helyezné át a SIM-kártyákat a japán NTT DoCoMo. A mobilszolgáltató már működő prototípussal is előállt Portable SIM nevű eszközéből, amely NFC és Bluetooth segítségével jelentkezteti be a felhasználókat telefonjukon és oszt ki rá telefonszámot.

Különválasztaná a SIM-kártyát a telefonoktól Japán legnagyobb mobilszolgáltatója, az NTT DoCoMo. A vállalat egy prototípus formájában már be is mutatta, hogyan valósítaná meg elképzelését: a Portable SIM névre keresztelt kütyü a "világ első SIM-alapú azonosító készüléke". Az eszközt Bluetooth és NFC képességekkel is felszerelték, így azt elég hozzáérinteni a telefonhoz, hogy a telefonszámunkat tartalmazó profillal bejelentkezzünk. Ezzel a rendszerrel egy készüléket többen is használhatnak, nem kell a SIM-kártyák ki-be rakosgatásával bajlódni.

Az eszközben persze ezen felül is rejlenek lehetőségek, profilváltáskor például zárolhatók vele a telefonon tárolt személyes adatok, sőt akár személyre szabott kezdőképernyő is előhívható - tehát gyakorlatilag teljesen elválaszthatók a telefonon lévő profilok, például munkahelyi, illetve otthoni használathoz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Portable SIM-mel ráadásul egyszerre több eszközbe is be lehet lépni, segítségével tehát nincs szükség külön kártyára a táblagéphez vagy akár a notebookhoz. Ahhoz, hogy egy-egy készülék bejelentkezve maradjon, a Bluetooth hatósugarán belül kell lennie: amennyiben a kapcsolat megszakad, a profil automatikusan kijelentkezik, így nem fenyeget a veszély, hogy a véletlenül az irodában felejtett telefonban a kíváncsi munkatársak kutatni kezdenek. A készülék természetesen más azonosítókat is tartalmazhat, azaz egyféle digitális kulcscsomóként használható lehet, például a Google, Facebook, Amazon vagy egyéb fiókokba és szolgáltatásokba történő belépéshez.

A szolgáltatónak azonban a későbbiekben ennél is vadabbak az elképzelései, a kütyüvel szerinte a jövőben akár a fizikai zárak is nyithatók lehetnek, sőt az autó slusszkulcsát is leválthatja. A gyártó azt tervezi, hogy a húszgrammos Portable SIM-et még kisebbre zsugorítja, sőt potenciálisan akár viselhető eszközökbe, például okosórákba is beépíti. A SIM-foglalatokra ennek megfelelően a telefonokban nem lenne már szükség. A cég azt reméli, több gyártó is lát majd fantáziát az ötletben és idővel megkezdődhet a több mint húszéves szabvány leváltása. Erre persze nem a közeljövőben kell számítani, a DoCoMo megoldása még gyerekcipőben jár ráadásul nyilvánvalóan jóval drágább is, mint egy egyszerű SIM, ami különösen a feltörekvő piacokon akadályozhatja az elterjedést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról