Szerző: Bodnár Ádám

2014. június 24. 09:00

Nincs változás a szuperszámítógépes lista élén

Tegnap a Lipcsében zajló International Supercomputing Conference rendezvényen nyilvánosságra hozták a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeinek legfrissebb listáját. Az élen továbbra is a kínai Tianhe áll.

Negyvenharmadik alkalommal frissült a Top500, a világ 500 legnagyobb teljesítményű számítógépének rangsora, amelyet évente kétszer állítanak össze. A most közzétett lista legnagyobb meglepetése, hogy milyen keveset nőtt a gépek teljesítménye a közelmúltban.

Sorozatban harmadszor vezeti a Top500-at a kínai Tianhe-2, amelyet a National University of Defense Technology (NUDT) megrendelésére az Inspur számítógépgyártó szállított le és helyezett üzembe. A Xeon processzorokat és Xeon Phi gyorsítókat felvonultató konfiguráció teljesítménye megközelíti a 34 petaflopsot, amit több mint 3 millió x86 processzormag biztosít. Az 1 petabájt operatív tárral rendelkező rendszer 17 megawattot fogyaszt

A friss lista legnagyobb meglepetése, hogy mennyire lelassult a teljesítmény növekedése ebben a szektorban. A 2000-es évek közepéig nem volt ritka, hogy éves szinten majdnem megduplázódott a Top500 listán szereplő gépek összesített teljesítménye, és az elmúlt tíz évben is 50 százalék feletti bővülés volt jellemző. Ezzel szemben most a növekedés mindössze 22 százalék volt: egy évvel korábban a listán szereplő rendszerek összteljesítménye 223 petaflops volt, ami 274 petaflopsra növekedett.

Xeon Phi kártyák gyorsítják a Tianhe-2 gépet

Korábban is jellemző volt, hogy a lista alján található rendszerek teljesítménye kis mértékben növekszik évről évre, ezt azonban ellensúlyozni tudták az élen található, "pénz nem számít" kategóriás rendszerek, amelyek sebessége elképesztő ütemben emelkedett. Most azonban nem ez volt a helyzet, a 10 legerősebb gép például 2 kivételével már a tavaly júniusi listán is szerepelt. A tavaly novemberi listához képest pedig csak egy változás történt, a tizedik helyre felkerült egy Cray XC30 konfiguráció, amelynek 225 ezer Xeon processzormagja 3 petaflops feletti teljesítményre képes. A gépet egy meg nem nevezett amerikai kormányzati intézmény üzemelteti.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Top500-on villámgyorsan terjednek a gyorsítót tartalmazó szuperszámítógépek. A most közzétett listán már 62 ilyen található, tavaly novemberben még csak 53 volt. A gyorsított gépek közül 44-ben NVIDIA Tesla kártyák találhatók, a második leggyakoribb a Xeon Phi (17), majd az ATI kártyái következnek (2 gépben vannak ilyenek). A tíz legerősebb gépből négyben találhatók gyorsítók, az élen álló Tianhe-2 és a hetedik Stampede Xeon Phi chipeket, a második Titan és a hatodik Piz Daint pedig Teslákat állít csatasorba.

A legnagyobb szuperszámítógépes hatalom továbbra is az Egyesült Államok, a Top500 listán szereplő gépek közül 233 található az országban. Az USA előnye azonban egyre csökken, novemberben még a rendszerek több mint felét adta az ország. A második helyezett jó ideje Kína, a világ legnépesebb országa 63 szuperszámítógéppel képviselteti magát a friss listán, ez majdnem annyi mint a legnagyobb európai országoké (Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) összesen. A szuperszámítógépes nagyhatalmak közé emellett Japán számít, ahol az 500-ból 30 gép található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról