Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 27. 16:11

Kína az IBM szerverek lecserélésére biztatja bankjait?

Az IBM szerverek lecserélésére és hazai gyártmányok alkalmazására szólította fel a kínai pénzintézeteket és a pénzügyminisztériumot az ország vezetése, értesült bennfentes forrásokból a Bloomberg.

A kínai kormányzat átfogó vizsgálatot indított annak feltárására, vajon jelent-e nemzetbiztonsági kockázatot, hogy az ország számos pénzintézete IBM szervereket használ a tranzakciók feldolgozására. A vezetés arról tart, az amerikai gyártmányú gépeken keresztül az USA kormányzata bizalmas információkat gyűjthet, ezért Kína azt kéri a bankjaitól és a pénzügyminisztériumtól, szervereiket cseréljék le helyi gyártmányú gépekre - írja bennfentesekre hivatkozva a Bloomberg.

Sok pénz forog kockán

Az amerikai informatikai vállalatokat érzékenyen érintheti bármilyen korlátozás, amelyet Kína az amerikai technológiával kapcsolatban életbe léptet. A Forrester Research szerint a világ legnépesebb országában idén 126 milliárd dolláros lesz a vállalati informatikai termékek piaca, ennek a büdzsének egy jó része pedig amerikai cégek is pályáznak. A Bloomberg megpróbált megszólaltatni az ügyben kínai bankokat, azonban a Bank of China, a China Construction Bank és az Industrial & Commercial Bank of China szóvivője sem nyilatkozott az ügyről, az Agricultural Bank of China pedig nem fogadta az üzleti lap hívását.

A Reuters cikke szerint a Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság tagadta, hogy az ország csúcsvezetése arra kérte volna a helyi vállalatokat, cseréljék le IBM gépeiket. A Reuters és a Bloomberg információi közötti ellentmondást az oldhatja fel, hogy a bennfentes informátorok szerint néhány bürokratikus kört meg kell még futni, mielőtt az utasítást hivatalossá teszik. Állítólag maga Hszí Csin-ping elnök fogja kimondani a végső szót az üggyel kapcsolatban.

Huawei Tecal E6000

Jó kérdés, vajon milyen, kínai gyártmányú szerverek lehetnek alkalmasak arra, hogy az IBM felső kategóriás (pl. mainframe vagy UNIX) rendszereit leváltsák a bankokban és pénzintézeteknél. Több kínai szervergyártó forgalmaz nagy teljesítményű és nagy rendelkezésre állású szervereket,  amelyek üzemben is állnak kínai pénzintézeteknél, a China Postal Savings Bank például 2013 óta az Inspur által gyártott gépeket üzemeltet. Azonban a Huawei, Inspur és más kínai cégek által gyártott rendszerek is amerikai technológiára építenek, például Intel processzort tartalmaznak és számos amerikai beszállítótól származó alkatrészük van.

Egyre több az ellentét

Az USA és Kína között egyre éleződik a feszültség. Az Egyesült Államok a közelmúltban nyíltan azzal vádolt meg öt magas rangú kínai katonatisztet, hogy azok számítógépes támadásokban vettek részt amerikai cégek ellen, hogy azoktól bizalmas információkat gyűjtsenek. Erre reagálva Kína azt állította egy, a China Internet Media Research Center kutatásának eredményeire hivatkozva, hogy az USA régóta lehallgatja a kínai politikai vezetőket, befolyásos tudósokat, cégvezetőket.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

"Ez a nemzetközi jogszabályok és az emberi jogok durva megsértése, valamint a globális hálózati biztonság elleni támadás" - áll a kínai jelentésben, amely a gyakorlat nemzetközi elítélését sürgeti és bojkottra szólít az Egyesült Államok ellen. A Wall Street Journal szerint a kínai jelentés azonban jobbára az Edward Snowden által korábban kiszivárogtatott információkon alapul és nélkülözi a konkrétumokat.

Biztonsági okokra hivatkozva Kína nemrég megtiltotta a kormányzati intézmények számára, hogy a Windows 8-at telepítsék PC-ikre. A Központi Kormányzati Beszerzési Központ hivatalos utasítása szerint Windows 8 nem telepíthető a kormányzati gépekre. Sem az eredeti dokumentum, sem a hírügynökség közleménye nem beszél arról, hogy a Windows 8 helyett milyen rendszert ajánl a Beszerzési Központ, alternatívaként a szabad szoftveres rendszerek, illetve akár a Windows 7 is felmerülhet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról