Szerző: Bodnár Ádám

2014. május 16. 11:04

Nem halnak meg hamarabb a melegebb merevlemezek

Általánosan elterjedt vélemény, hogy a merevlemezek magasabb hőmérsékleten üzemeltetve hamarabb hajlamosak a meghibásodásra. A Backblaze szerint mindez csak városi legenda, 34 ezer meghajtó vizsgálata során alig volt összefüggés a hőmérséklet és az élettartam között.

Az online backupszolgáltatást üzemeltető Backblaze rendszeresen tesz közzé hasznos elemzéseket, amelyek alapját a saját infrastruktúráján elvégzett vizsgálatok adják. A vállalat most arra volt kíváncsi, igaz-e az az elmélet, amely szerint a magasabb hőmérsékleten használt merevlemezek hamarabb meghibásodnak. 34 ezer meghajtó adatainak vizsgálata során a Backblaze egyértelműen cáfolja ezt a mítoszt.

A cég blogbejegyzése szerint az infrstruktúrájában üzemelő hatalmas mennyiségű merevlemezt olyan keretekbe építik, amelyekben a megfelelő légáramlás és így a hűtés biztosított, azonban ettől függetlenül egyes meghajtók melegebbek, mások pedig hidegebbek, például annak függvényében, hogy a kereten belül hol helyezkednek el. A Backblaze arra volt kíváncsi, kimutatható-e összefüggés a hőmérséklet és a meghibásodások között, vagyis a meleg diszkek valóban hamarabb tönkremennek-e

Ennél a meghajtónál volt a leginkább megfigyelhető az összefüggés hőmérséklet és hibaarány között

A 34 ezer darab, majdnem 20 különféle típusú (Seagate, WD, Toshiba és Hitachi) lemez vizsgálata alapján az egyik levonható következtetés, hogy bizonyos meghajtók eleve melegebbek üzem közben, mások meg hűvösebbek: a 4 terabájtos Seagate Barracuda XT diszkek átlagos hőmérséklete például 30,5 fok volt, míg a kimondottan alacsony fogyasztású, energiatakarékos meghajtóként értékesített Barracuda LP modelleké 21,9 fok.

Nem számít a hőmérséklet

Az üzemi hőmérséklet és a meghibásodási hajlam közötti korreláció ugyanakkor csak kevés meghajtónál volt kimutatható, ezek közé tartozik a Seagate Barracuda 7200.11, Barracuda LP, Barracuda 7200.14, illetve a Hitachi Deskstar 7K2000. A statisztikában a korreláció 1 és -1 között lehet, jelen esetben az 1 jelenti azt, hogy a meleg diszkek mindig tönkremennek. A felsorolt meghajtók közül a két első Seagete modellnél volt a legerősebb korreláció, azonban csak 0,17 és 0,12, ami szignifikáns, de gyenge, más szóval sok olyan diszk volt a sokaságban, amely relatív magas hőmérséklete ellenére kiválóan működött.

Egy tipikusabb grafikon: nincs összefüggés hőmérséklet és hibaarány között

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A közzétett adatok szerint egyébként a Hitachi Deskstar 7K2000 meghajtóknál inkább az alacsony hőmérsékleten működők voltak hajlamosak a meghibásodásra, de a korreláció itt még a korábban említett Seagate modelleknél is gyengébb (-0,04). A Backblaze szerint tehát összességében nem áll meg az az elmélet, amely szerint a magasabb hőmérsékletű merevlemezek jobban hajlamosak meghibásodni, amennyiben valaki betartja a gyártók által írt egyéb előírásokat.

Ez jó hír lehet például adatközpontok üzemeltetői számára, akik pár fokkal megemelhetik a szervertermeik hőmérsékletét, ezzel csökkentve a hűtési költségeket - a HDD-k idő előtti elhalálozásától ebben az esetben biztosan nem kell tartaniuk. "Ha bőven a gyártó által előírt hőmérsékleti tartományon belül üzemelnek a lemezek, nem számít hogy hidegebb van-e" - összegez a Backblaze blogbejegyzése, amelyet itt lehet elolvasni.

A Microsoft szerint az extrém hőmérséklet nyírja a diszkeket

A Microsoft mást mond

A Microsot a Virginia Egyetemmel közösen még 2012-ben publikálta egy hasonló vizsgálat eredményét, és homlokegyenest az ellenkező következtetésre jutott: a cég azt állapította meg saját adatközpontjában üzemelő diszkek alapján, hogy a magasabb hőmérséklet magasabb éves hibaarányt jelent. A Backblaze és a Microsoft megállapításai azért térhetnek el jelentősen, mert a Microsoft esetében a magas hőmérséklet akár 40-50 fokot is jelentett, ezt a tartományt láthatóan már nehezen viselik a diszkek. A fenti ábrán látható, hogy a 26-30 fokos tartományban a Microsoft vizsgálatában is nagyjából azonos volt a lemezek éves meghibásodási aránya.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról