Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 13. 12:09

Megérkezett a Moto E, a Motorola belépőszintű bajnoka

Megjelent a Motorola eddigi legolcsóbb, belépőkategóriás okostelefonja, a Moto E. A készülék szerény hardverrel, ám garantáltan frissülő szoftverrel érkezik, akár két SIM-kártya befogadására is képes és bár korlátozottan, de vízálló is. A gyártó emellett a népszerű Moto G LTE-képes változatát is bejelentette.

A Motorola tavaly belépőkategóriás Moto G készülékével rendesen feladta a leckét a konkurenciának. A szerény hardver ellenére a cég megbízható, jól használható és az elsők között frissülő androidos okostelefont tudott adni a vásárlóknak, amit most egy lépéssel tovább visz, a frissen bejelentett Moto E-vel - nem véletlen hogy a bejelentést a csúcskategóriára jellemző feszült várakozás előzte meg. A "butatelefon-gyilkosként" is emlegetett eszközzel a gyártó úgy látszik, éppen az ellenkező irányba indult el, mint a rivális vállalatok: ahelyett, hogy évről évre erősebb hardvert tenne termékeibe, legújabb termékét a tavalyi modellnél is gyengébb vassal szerelte fel, viszont olcsóbban is adja.

A Moto E-t egy kétmagos, 1,2 gigahertzen ketyegő Snapdragon 200 processzor hajtja, amely mellé egy Adreno 302 GPU társul. Viszonyításképpen a Moto G Snapdragon 400 chipjében ugyanezekből a magokból 4 is elfért, erősebb Adreno 305 GPU-val. A RAM mérete nem változott, továbbra is 1 gigabájt, a belső tárhely azonban 4 gigabájtra esett vissza, nagyobb verzióra nem érdemes számítani - szerencsére azonban ezt microSD-kártyával akár 32 gigabájttal is bővíthetjük.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az elődhöz képest valamivel a kijelzőméret is csökkent, a Moto E egy 4,3 hüvelykes panelt kapott, 540x960 pixeles felbontással. A készülék hátoldali kamerája 5 megapixeles, előlapi szenzor pedig egyáltalán nem is került rá. Elődjéhez hasonlóan az eszközt A-GPS és GLONASS vevővel is felszerelték, továbbá Wi-Fi, valamint Bluetooth 4.0 és LE csatlakozásra is képes. Azon valószínűleg senki nem fog meglepődni, hogy legfeljebb 3G hálózatokra kapcsolódhatunk vele, pozitívum viszont, hogy ebből akár mindjárt kettőre is, a telefon ugyanis egyszerre két SIM-kártya befogadására is képes.

Az eszköz akkumulátora 1980 mAh kapacitású, amivel a gyártó szerint probléma nélkül kihúz egy teljes munkanapot - ami a kis képernyőt és felbontást, valamint az energiatakarékos processzort tekintve hihetően hangzik. A képernyőre egyébként Gorilla Glass 3 bevonat került a karcolások ellen, valamint hatalmas előny, hogy az okostelefon ha korlátozottan is, de vízálló. Nem érdemes  úszni indulni vele, a ráfröccsenő víznek és az esőnek azonban ellenáll, ami igen ritka, ha nem egyedülálló tulajdonság a belépőkategóriában. Az eszköz ráadásul cserélhető hátlapokkal érkezik, amelyek többféle színben is kaphatók. Az Moto E természetesen a legfrissebb 4.4.2-es Androidot futtatja, ami a vállalat ígérete szerint az új verziók megjelenésével garantáltan frissül majd. A készülék az Egyesült Királyságban 89 fontért lesz megvásárolható, ezzel az árral pedig egyértelműen ez a Motorola eddigi legolcsóbb okostelefonja.

A vállalat mindezek mellett, nem sokkal a Moto E leleplezését követően bejelentette, kiad egy új, LTE-képes verziót Moto G készülékéből, amire microSD-kártyahely is kerül - más tekintetben a telefon azonos lesz az eredeti változattal. Az LTE-s Moto G kártyafüggetlenül 149 fontért kerül a boltokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról