Szerző: Hlács Ferenc

2014. május 6. 13:00

A Mozilla mentheti meg az amerikai netsemlegességet?

Megoldást kínál az amerikai netsemlegesség utóbbi időben nagy port kavart problémájára a Mozilla. A szervezet petíciója alapján újrakategorizálná a tartalom- és internetszolgáltatók kapcsolatát, visszaadva a hatalmat a hírközlési hatóság kezébe.

A hálózati semlegesség ügye az Egyesült Államokban az utóbbi időkben meglehetősen ingatag lábakon áll, amit a februárban a FCC (Federal Communications Commission) hírközlési hatóság a szolgáltatókkal szemben elszenvedett veresége csak tovább rontott. A Mozilla azonban úgy véli megoldást talált a problémára: a szervezet petíciót nyújtott be az FCC-hez, amelyben arra kéri a hatóságot, hogy kezelje külön kapcsolatként az internetszolgáltatók viszonyát a felhasználókhoz, és a tartalomszolgáltatókhoz és szabályozza mindkettőt a hálózati semlegesség elve alapján. Utóbbi ugyanis a Mozilla szerint az 1996-os telekommunikációs törvény szerint nem információs, hanem átviteli szolgáltatásnak kellene, hogy minősüljön.

Ahelyett tehát, hogy úgy tekintenék, az internetszolgáltató kötelessége abban kimerül, hogy megkülönböztetés nélkül eljuttassa az egyes adatcsomagokat a felhasználókhoz, a petíció szerint figyelembe kell venniük egy másik jogi kötelezettséget is, mégpedig hogy mindennek a másik irányba, a tartalomszolgáltatók felé is teljesülnie kell, akik ugyancsak elvárják az információk különbségtétel nélküli befogadását. A kezdeményezés természetesen mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli hálózatokon védené a hálózatsemlegességet, szemben az FCC jelenlegi álláspontjával, miszerint a semlegességre csak a vezetékes hálózatokon van szükség.

Nem újak az aggodalmak

A probléma onnan ered, hogy még 2002-ben, mikor a szélessávú internet egyre népszerűbb lett, főként az email elterjedése miatt, az FCC azt információs szolgáltatásként határozta meg, ellentétben például a telefonvonalakkal, amelyek átviteli szolgáltatásként működtek. Ez a DSL, kábeles és a vezeték nélküli szélessávra is vonatkozik és ez okozta a későbbi gondokat: a határozat alapján ugyanis 2010-ben a Szövetségi Fellebviteli Bíróság úgy döntött, az FCC nem támadhatja meg a Comcastot, amely blokkolta hálózatán a P2P fájlátvitelt.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ekkor már világos volt, hogy a netsemlegesség formális szabályozásán dolgozó FCC-nek újra kell kategorizálni az internetet, mint átviteli szolgáltatást, ám a hatóság ekkori elnöke Julius Genachowski végül ezt a telkólobbitól tartva (és politikai egyensúlyozás miatt) nem lépte meg, helyette középutat keresett. Ez vezetett végül idén januárban az FCC már említett vereségéhez, a bizottság ugyanis a bíróság szerint nem jogosult az információs szolgáltatások ilyen szintű szabályozásához.

A jelenlegi elnök Tom Wheeler is inkább egy új utat képvisel: bár a hálózatsemlegesség mellett felszólalók továbbra is azt követelik, hogy a szóban forgó kapcsolatot átvitelként kategorizálják újra, ő inkább elérhetővé tenné a preferenciális hozzáférést, amelyen keresztül a fizető online szolgáltatások gyorsabb . Ez alapjaiban változtathatná meg az internetet, noha Wheeler szerint nem fenyeget a veszély, hogy a szolgáltatók ezen felbőszülve csillagászati díjakat szabjanak ki - ez az elképzelés a tervek szerint akár már idén év végén érvénybe léphet.

A Mozilla ugyanakkor azt reméli, kezdeményezésével a hatóság újraértékeli a tartalom- és internetszolgáltatók közötti kapcsolatot, ezáltal pedig újra az FCC kezébe kerülhet a kontroll a hálózatsemlegesség felett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról