:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 24. 15:26

Tenyérnyi robotnyomtató a Kickstarterről

Egyedülálló hordozható nyomtató bukkant fel a Kickstarteren. A közösségi finanszírozási oldalon Pocket Printerként futó készülék gyakorlatilag egy apró robot, amely az asztalra tett papíron szaladgálva nyomtatja rá a megadott dokumentumokat. A kütyü okostelefonról és tabletről is vezérelhető.

A különböző készülékek zsugorodásával a zsebek és táskák egyre inkább megtelnek elektronikával. A számítógéptől a szkennerig számos eszközt sikerült már kényelmesen hordozható méretűre kicsinyíteni, a nyomtatók azonban valahogy kimaradtak a felhozatalból, egészen mostanáig. A Pocket Printer névre hallgató Kickstarter-projekt egy nagyjából teniszlabda méretű nyomtató létrehozását tűzte ki célul, amely a papírlapon masírozva viszi fel arra a kívánt tartalmat.

A koncepció igen egyszerű, a fejlesztők egy hagyományos nyomtatófejről hámozták le gyakorlatilag a teljes készüléket, majd erre szereltek fel néhány apró kereket - és persze a megfelelő elektronikát. Az apróság bármilyen irányban elég pontosan tud haladni a sima felületen, hogy hiba nélkül nyomtassa rá a megadott szöveget, netán képeket. A projekt készítői a közösségi finanszírozó oldalon 400 ezer dollár összegyűjtését tűzték ki célul, amit 15 nappal a határidő lejárta előtt 40 ezerrel meg is haladtak.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A készülék arra hivatott, hogy megspórolja a nyomtatók utáni szaladgálást az éppen úton levőknek - ráadásul bármilyen eszközről kezelhető, legyen az notebook, tablet vagy okostelefon, és bármilyen méretű papírra nyomtathatunk vele. A kis robot használatához először az alján lévő fedelet kell elhúzni, hogy a nyomtatófej szabaddá váljon, ezután kell a papírra helyezni. A kütyü nagyjából 300 grammot nyom, 11,5 centiméter átmérőjű és 10 centiméter magas, így táskában is könnyedén hordozható.

A Pocket Printer egyelőre csak prototípus formában létezik, és percenként 1,2 lap sebességgel dolgozik. Akkumulátora a készülék alján található microUSB-csatlakozó segítségével tölthető, és egy óra üzemidőt biztosít. A kütyü Bluetooth segítségével kapcsolódik az Androidot, Linuxot, Windowst, iOS-t vagy OS X-et futtató készülékekhez, amelyekről a hozzá tartozó alkalmazással vezérelhető. A fejlesztők szerint a kezdeti kiadás egyelőre csak fekete-fehér nyomtatásra lesz képes, felbontása viszont nagyobb lesz mint a jelenlegi prototípusé, amely 96x192 dpi-s eredményt produkál. Az önjáró nyomtató a Kickstarteren legkevesebb 180 dollárért vásárolható meg fekete színben, 200-ért pedig fehérben is vihető. A kiszállítást a tervek szerint 2015 januárjában kezdik meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.