Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 23. 11:52

Elpusztíthatatlan katonai tabletek az Xplore Technologies-tól

Rendkívül masszív, extrém körülmények közötti felhasználásra szánt tableteket mutatott be az Xplore Technologies. A Windowst futtató táblagépek a gyártó szerint a frontvonalon is megállják a helyüket, ütésálók és vízbe ejtve sem esik bajuk.

A notebookok és okostelefonok mellett a táblagépek is utat találnak a komolyabb fizikai igénybevételt követelő területekre: az Xplore Technologies új készülékei a gyártó szerint kiemelkedően jól bírják a gyűrődést, ráadásul nem csak a burkolat, de a bennük található hardver is igen erős lett.

Fél óra a víz alatt

A vállalat új XC6 szériájának csúcsmodelljei a DMSR és az M2, amelyet kifejezetten katonai felhasználásra szántak. A két készüléket az IP67 mellett az Egyesült Államok hadseregének MIL-STD-810G szabványa szerint is hitelesítették: azokat akár 1,2 méterről is betonra ejthetjük, fa padló esetén pedig akár 2 méteres zuhanást is kibírnak - sőt fél órát még egy méterrel a víz alatt is átvészelnek sértetlenül. Az eszközök emellett a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokkal is megbirkóznak, akár a tundrán, akár a sivatagban lesz a következő bevetés, hiszen -34 Celsiustól egészen +60 fokig használhatók.

A kemény belső alatt az Intel negyedik generációs Core i5-4300U vagy i7-4650U processzorai ketyegnek, előbbi 1,9, utóbbi pedig 1,7 gigahertzen, amik mellé akár 16 gigabájt DDR3-as RAM is befér. A DMSR-be egy 128 gigabájtos SSD került, de lehetőség van ebből mindjárt kettőt is tabletbe tenni, az M2 pedig akár két darab 240 gigabájtos SSD-t is képes befogadni - ha pedig ez sem lenne elég, a táblagépekre microSD-kártyahely is került. A 10,4 hüvelykes rezisztív érintőkijelző stylus-szal és kesztyűben is kezelhető, a panel mindkét esetben IPS, 1300 NIT-es fényerejével pedig erős napsütésben és a torkolattűz villogása közben is jól látható, bár a felbontása viszonylag alacsony, 1024x768 pixel.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mind a két gép elérhető Windows 7 és Windows 8.1 operációs rendszerrel is, a biztonságról pedig a gyártó többek között Kensington-zárral és ujjlenyomat olvasóval igyekezett gondoskodni. Az M2 továbbá beépített CAC-kártyaolvasót (Common Access Card) is kapott, ami az amerikai FIPS 201-1 adatbiztonsági szabványnak felel meg, illetve az ISO 7816 SmartCard kártyákat is támogatja. A tabletek két USB 3.0, egy RJ-45 Ethernet és egy 9 tűs soros portot is kaptak, továbbá headset- és dokkolócsatlakozóval, illetve 720p felbontású előlapi és 5 megapixeles hátoldali kamerával is felszerelték azokat.

Nem olcsó mulatság

Az Xplore Technologies szerint a két masszív készülék akár nyolc és fél órán keresztül is üzemel 10 cellás akkumulátorainak köszönhetően, továbbá támogatják a 802.11ac Wi-Fi szabványt és LTE képesek is. A vállalat szerint az M2 a frontvonalon, vagy merevszárnyú repülőgépeken is bevethető, sőt adott esetben akár drónok is vezérelhetők róla. A strapabíróságnak persze ára van, a két gép ugyanis 40,7 milliméter vastag, és 2,4 kilogrammot nyom, 5000 dollár fölötti árával pedig vélhetően nem családi tabletként fognak elterjedni. A DMSR 5299, az M2 pedig 5599 dollárért vásárolható meg, a gyártó három év garanciát biztosít az eszközökre.

Akinek ez az összeg túl nagy, a vállalat “olcsó” modelleket is kínál a XC6 szériában, ezek a DML és DM táblagépek, amelyek "mindössze" 3299 és 3999 dollárért kaphatók. A külső paraméterek, az IP67 és a katonai minősítés itt is megvan, a kijelző fényereje azonban már gyengébb, belső tárhelyből is jóval kevesebbel kell beérni, illetve a DML alapértelmezetten Intel Celeron 2980U processzorral érkezik, noha ezt itt is lehetőség van Core i7-re cserélni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról