Szerző: Koi Tamás

2014. április 17. 21:02

A szolgáltatóknak kedvez az új frekvenciapályázat

Hosszú hónapok egyezkedését követően a mobilszolgáltatók számára kedvezően módosította a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a vezeték nélküli széles sávú szolgáltatásokhoz kapcsolódó frekvenciapályázat feltételeit. A most nyilvánosságra hozott tervezetben százmilliárd forintos teljes pályázati összeg szerepel, közel 400 MHz-nyi frekvenciablokkra.

Hosszú hónapok előkészületi munkálatait és egyeztetéseit követően nyilvánosságra hozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a vezeték nélküli széles sávú szolgáltatások licencelésére létrehozott pályázat legújabb tervezetét. A szervezet az első pályázati dokumentációt tavaly november 29-én készítette el, a pályázati eljárásnak eredetileg már 2013 végén el kellett volna indulnia. Az érdekeltetekkel folytatott későbbi egyeztetések során végül hamar világossá vált, hogy a pályázat az eredeti formában bukásra van ítélve - nem véletlen, hogy a mostani tervezettel leginkább az árakon módosított a hatóság.

A frekvenciahasznosítás új ütemében az NMHH Hivatala éppúgy a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítása érdekében hirdet versenyt pályázat útján, ahogy azt korábban tervezte. A frissen nyilvánosságra hozott tervezetben ugyanúgy kilenc frekvenciacsomagra felosztva szerepelnek a különböző frekvenciasávok blokkjai, mint korábban, ráadásul a csomagok tartalma is változatlan maradt.

Fontos szempont, hogy az egyes csomagok árai egységesen csökkentek, a kilenc csomag teljes értéke a korábbi nettó 125 milliárd forintról nem egészen 105 milliárd forintra mérséklődött. Ez a döntés egyértelműen kedvező lehet a már piacon lévő mobilszolgáltatók számára, ugyanakkor továbbra is jelentős belépési költséget jelenthet egy olyan szolgáltatónak, mely zöldmezős beruházásként próbál új vezeték nélküli hálózati infrastruktúrát létrehozni az országban (még akkor is, ha az éves frekvenciadíjakra ez esetben 4 éven keresztül 50% kedvezményt kap).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Nem hivatalos, bennfentes információk szerint a szolgáltatók a kezdetektől fogva hevesen ellenezték az értékesítés formáját, egy aukció során ugyanis ténylegesen a piaci áron kelhetett volna el az összes frekvenciablokk - kétségtelen ugyanakkor, hogy ha nem jelenik meg kihívó szereplő egy ilyen eljárás során, a szolgáltatók még akár a jelenleginél is nyomottabb áron juthattak volna hozzá a blokkok használati jogához. A hatóság ugyanakkor a második körben is ragaszkodott a pályáztatáshoz, mint alaki formához, a pályázat lehetőséget ad ugyanis arra, hogy a szolgáltatók felé kötelező vállalások is megjelenjenek, vagyis elő lehet írni a nyertes szolgáltatónak több olyan, hálózatépítésre vonatkozó kritériumot, melyre az aukciós eljárás során nincs lehetőség.

A most közzétett dokumentáció május 7-ig véleményezhető, a tervezet szerint a pályázat hivatalból indul május 22-én. A pályázatra június 16-ig lehet jelentkezni, 40 millió forint ellenében. A jelentkezés bontásának időpontja 2014. június 17. A nyertesek 15 évre szóló használati jogot kapnak az adott blokkokra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról