:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. április 17. 09:39

Öt éves mélyponton az IBM bevétele

Csalódást okozott az IBM a befektetőinek az első negyedévben, a vállalat bevétele öt éve nem látott mélypontra zuhant, minden részleg rontott a teljesítményén. A nyereség is látványosan csökkent.

Sorozatban nyolc negyedéve csökken az IBM forgalma, az első negyedévben 22,5 milliárd dolláros árbevételt ért el a cég öt éve nem produkált ilyen gyenge időszakot. A bevétel éves szinten 4 százalékot esett, igaz, az árfolyamhatás kiszűrésével csak 1 százalékos volt a csökkenés. Ehhez az üzemi eredmény 15 százalékos csökkenése társult, míg a nettó profit 21,4 százalékkal esett vissza éves szinten, és így 2,4 milliárd dollárt tett ki. A részvényenként 2,54 dolláros eredmény épp megfelelt az elemzői várakozásoknak - az IBM részvényei a bejelentés nyomán 4,2 százalékkal csökkentek.

A vállalat feltűnően rosszul teljesít a fejlődő piacokon. Az ázsiai régióban 12 százalékkal esett vissza a Nagy Kék forgalma, a BRIC országokban pedig összességében 11 százalékkal kevesebb bevételt ért el mint egy éve. A cég hazai piacán, Amerikában is rosszabbul teljesített mint egy éve, itt a bevétel 4 százalékkal múlta alul a tavalyi első negyedévet. Az EMEA régióban tudott egyedül nőni a cég, 4 százalékkal emelkedett az innen származó forgalma, de ez jelentős részben köszönhetően az árfolyamváltozásnak, ezt leszámítva csak 1 százalék lett volna a növekedés.

Minden részleg csalódást okozott

Az IBM minden részlege rontott tavalyi teljesítményén. A cég legnagyobb üzletága a szolgáltatásoké, az első negyedévben azonban mind a technológiai, mind az üzleti szolgáltatások vonalán rontott az eredményein a vállalat. A technológiai szolgáltatások árbevétele 3 százalékkal 9,3 milliárd dollárra csökkent, az üzleti szolgáltatásoké pedig 4,5 milliárdon stagnált. Mind a technológiai, mind az üzleti szolgáltatásokon elért nyereség csökkent, előbbi 15, utóbbi 10 százalékkal. A szolgáltatási szerződések teljesen állományának értéke 138 milliárd dollárt tett ki a negyedév végén, ami 1 százalékos bővülést jelent tavalyhoz képest.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szoftverüzletág, amely az IBM számára stratégiai fontosságú, mindössze 1,6 százalékos növekedést tudott elérni a most lezárt negyedévben. A köztesréteg-szoftverek erős növekedést mutattak, a WebSphere portfólió például 12 százalékos bővülést ért el, nagy csalódást jelentett ugyanakkor az analitikai termékek növekedése, amely mindössze 2 százalékos volt. A cég ugyan büszkén jelentette, a cloudszolgáltatásokból származó bevétele 50 százalékkal nőtt, konkrét összeget azonban nem tett közzé. A szoftverrészleg nyeresége 1,9 milliárd dollár volt, ami éves szinten 1,4 százalékos csökkenés.

A legnagyobbat a hardverüzletág zuhant, ahol 23 százalékkal esett vissza a bevétel egy év alatt. Ennek egyik oka, hogy az IBM kiszállóban van az alacsony profittal értékesíthető x86 szerverek szegmenséből - a divízió eladásáról a Nagy Kék nemrég állapodott meg a Lenovóval. A RISC/UNIX szegmensben egy technológiai frissítés előtt áll a cég, úgy tudjuk, a hónap végén érkeznek a POWER8 processzoros gépek, emiatt a korábbi generációs vasak iránti kereslet alacsony volt. A POWER-alapú gépek forgalma 21 százalékkal esett, a mainframe-ek árbevétele 40 százalékkal, a tárolók forgalma pedig 23 százalékkal. A hardverrészleg 660 millió dolláros veszteséget könyvelt el összességében. Az elemzők részére rendezett konferenciahíváson elhangzottak szerint az IBM a jövőben is "komoly kihívásokra számít" a hardverpiacon, ami a tovább romló eredmények szinonimája.

Folytatódik az átalakulás

"Az első negyedévben folytattuk az üzletünk átalakítását és agresszíven fordultunk a növekedő stratégiai területek felé, amilyen a cloud, a big data analitika, a social, a mobil és a biztonság" - mondta Virginia Rometty, az IBM elnök-vezérigazgatója. "2014 folyamán látni fogjuk az eredményeit ezeknek a lépéseknek. Hosszú távon ezek biztosítják a további növekedést és az ügyfelek számára a nagyobb hozzáadott értéket."

Az eredmények ellenére az IBM továbbra is kitart éves előrejelzése mellett és magabiztosan állítja, december végéig meglesz a részvényenként 18 dolláros profit. Rometty célja, hogy a vállalat részvényenkénti eredményét 2015-ig 20 dollárra emelje, ennek a célnak rendel alá mindent - a folyamatot a munkaerő Indiába költöztetése, átszervezése és elbocsátások kísérik. A most lezárt negyedévben az IBM összesen 870 millió dollárt költött el végkielégítésekre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.