Szerző: Gálffy Csaba

2014. április 8. 13:55

Itthon is megjelentek a Barracuda Networks tárolómegoldásai

Megjelent a magyarországi piacon a Barracuda Networks két tárolómegoldása - jelentette be a kaliforniai cég mai sajtótájékoztatóján. A termékportfólió hazai disztribútora a SafeSoft Kft, a termékeket viszonteladókon keresztül lehet megvásárolni. Az indulásra már van is három minősített értékesítőpartner az országban, továbbiak bevonása pedig folyamatosan zajlik.

A Barracuda Networks több hálózati és biztonsági célgépet (appliance) tart a portfóliójában, tűzfal, webszűrő, SSL VPN, biztonsági mentés, hálózati terheléselosztó is szerepel a kínálatban. A termékek egységes jellemzője, hogy azokat kapacitásalapon értékesíti a gyártó, vagyis nincs portonkénti vagy felhasználónkénti díja. További sajátosság, hogy a célgépek egy részéhez nem is mindig szükséges hardvert vásárolni, virtuális gépként elfuttathatók tetszőleges szerveren (szoftver appliance) vagy épp szolgáltatásként a felhőből is igénybe vehetők.

Mentési célgép, egyedi megközelítéssel

A sajtótájékoztatón két appliance-ról beszélt részletesebben a gyártó, a cég szerint a Backup illetve a Message Archiver iránt lehet a legélénkebb a hazai vásárlók érdeklődése. Előbbi egy teljes, biztonsági mentéseket készítő megoldás, amellyel a kliensgépekről, fájlszerverekről készíthető rendszeres mentés, a gép ráadásul támogatja a deduplikációt is, így nagyon hatékonyan használja a kapacitást. A gyártó szerint a megoldás az összes szükséges hardvert és szoftvert tartalmazza, csupán azt kell eldönteni, hogy mekkora kapacitásra van a szervezetnek szüksége.

Barracuda Backup, kliensoldali tömörítéssel és deduplikációval.

A Message Archiver a komoly compliance (megfelelőségi) kritériumokkal rendelkező cégek számára lehet izgalmas, ez a célgép az összes, beérkező és kimenő üzenetet rögzíti az email-szervertől függetlenül, így akár évekre visszamenően is visszakereshető az összes alkalmazott teljes kommunikációja. Ez különösen akkor jöhet jól, ha a vállalat jogi eljárás alanya, erre az eshetőségre külön szoftveres funkciót is implementált a Barracuda Networks, az eDiscovery képességgel az adott tág témakörbe tartozó levelek kereshetőek ki. A tárolt levelekben persze nem csak a jogászok turkálhatnak, a felhasználók is visszakereshetik benne letörölt leveleiket, ha mégis fontosnak találnák őket később. A Message Archiver további érdekes funkciója, hogy Exchange beépülő moduljával át tudja venni a mailszervertől a csatolmányok tárolásának feladatát, így azok nem foglalnak helyet két helyen.

Felhőt eladni? Európában?

Európában rendkívül izgalmas kérdés a felhős infrastruktúrák használata, a különböző országok egészen eltérő adatvédelmi és compliance-irányelvei miatt az amerikai megoldások a legtöbb esetben nem működnek. Ezt látja a Barracuda is, ezért a felhős komponenssel is rendelkező célgépekre egy új üzleti modellt találtak ki.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Barracuda Backup egyik újdonsága, hogy opcionálisan felhős tárolóba is tudja replikálni a mentett adatokat, így megoldott az off-site tárolás. Az Egyesült Államokban ezt a szolgáltatást a Barracuda adatközpontjai biztosítják, a cégek számára ez logikus és egyszerű megoldás. A cég európai adatközpontokkal is rendelkezik (Németországban és az Egyesült Királyságban), azonban ez nem minden ügyfelet elégít ki.

Ezért a hazai viszonteladók számára új megközelítést dolgozott ki a Barracuda, a Backup célgép mellé eladhatnak saját adatközpontból is replikációs szolgáltatást, amelyet tetszés szerinti üzleti modellben (havi vagy éves előfizetés, egységár, stb.) értékesíthetnek. Az ügyfél így biztos lehet, hogy adatai nem hagyják el az országot (sőt, pontosan tudja, hogy mely adatközpontban, milyen körülmények között tárolják azt), azonban nem veszíti el az automatikus off-site replikáció előnyeit sem. A megoldáshoz a Barracuda készre szerelt eszközöket kínál, mind az on-site, mind az off-site komponenshez.

Van nagyobb hal?

A Barracuda Networks  2003-ban alakult, jelenleg több mint ezer alkalmazottja és 150 ezer ügyfele van világszerte. A cég tavaly év végén jelent meg az amerikai tőzsdén, a nyilvános részvénykibocsátás zajos piaci sikert aratott. Nem csoda, a szegmensben nemrég beindult egy konszolidációs hullám, miután a Cisco felvásárolta a Sourcefire-t. Az elemzők szerint a Barracuda, a Palo Alto Networks, a Fortinet vagy a FireEye lehet a következő célpont, ahogy a nagy IT-vállalatok ezen az új fronton is elkezdenek egymással versengeni.

A Barracuda persze nem erre a potenciális felvásárlásra játszik, inkább a cég szeretne gyors ütemben nagy hallá válni, ennek érdekében az elmúlt években több kisebb-nagyobb felvásárlást is ejtett a cég. Ilyen felvásárlással, az osztrák Phion felvásárlásával tört be a Barracuda komolyan az európai piacra, az innsbrucki cég beolvadásával jött létre az EMEA főhadiszállás is (Európa-Közel-Kelet-Afrika).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról