:

Szerző: Hlács Ferenc

2014. április 2. 14:04

Apró MIPS-alapú számítógép okosórákhoz

Newton névre hallgató, négycentis számítógépet jelentett be a kínai Ingenic Semiconductor, amelyet az új generációs okosórákba és viselhető eszközökbe szán. Az MIPS-alapú készülék moduláris, számos érzékelővel felszerelhető.

Az Intel Edisonja után újabb, az SD-kártyák méreteivel vetekedő számítógép látott napvilágot, amely ezúttal Newton nevét örökölte. Az apró eszköz a kínai Ingenic Semiconductor terméke, és teljes értékű Androidot futtat - a gyártó ennek megfelelően elsősorban viselhető eszközökbe, pontosabban azok prototípusaiba szánja, a kütyüvel ugyanis a fejlesztőket veszi célba. Ahogy a már említett Edison példáján is látszik, a hasonló hardveres fejlesztőkészletek egyre népszerűbbé válnak.

A 21,6x38,4 milliméteres Newtonban egy 1 gigahertzes MIPS-alapú processzort találunk, ami mellé akár 3 gigabájt RAM is felszerelhető. Elfér rajta ezen kívül flash tárhely, Bluetooth, Wi-Fi és NFC, valamint opcionálisan többféle egyéb szenzor, például giroszkóp, hőmérséklet-, nyomás- és páratartalom-érzékelő, és gyorsulásmérő is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A grafikus magról sok részlet egyelőre nem tudni, a vállalat szerint azonban képes másodpercenként 30 képkockás sebességgel lejátszani a 720p videókat és dedikált 2D grafikus motort is kapott. Az eszközre USB, UART, I2C és GPIO csatlakozó is került, továbbá mindössze 4 milliwattot fogyaszt készenléti módban, MP3 tartalmak lejátszása során pedig 100 mW-ot. Ezzel a gyártó szerint a technológiát használó okosórák egyetlen feltöltéssel több mint harminc órát is üzemelhetnek.

A MIPS architektúrát fejlesztő Imagination Technologies szóvivője, Alexandru Voica blogposztjában elmondta, az Ingenic korántsem számít újoncnak a területen, chipjeit már most is használják olcsóbb okosórákban, de a néhány évvel ezelőtt piacra került 99 dolláros androidos tabletekbe is a kínai gyártó lapkái kerültek. A Newton egyelőre még nem támogatja a kifejezetten a viselhető eszközökhöz szánt, a közelmúltban bemutatott Android Wear platformot, noha Voica szerint ez a jövőben változhat, mivel a Wear fejlesztését még nem fejezték be teljesen, és a MIPS processzorokat is a viselhető kütyükbe szánt rendszerhez optimalizálták. Ráadásul az Imagination a Google egyetlen szellemi tulajdont szolgáltató partnere a Wearrel dolgozó vállalatok között, így a MIPS licencet használó cégek várhatóan elsőként juthatnak majd a platformhoz kapcsolódó fejlesztői eszközökhöz és erőforrásokhoz.

Az kis készülék már elérhető, moduláris felépítésének köszönhetően a megrendelők ráadásul - nagyobb mennyiség esetén - maguk dönthetik el, hogy azt a gyártó pontosan milyen komponensekkel szerelje fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.