Szerző: Koi Tamás

2014. március 18. 12:20

A nyártól bővülhet a MinDig TV kínálata

A nyártól újabb csatornákkal bővülhet az Antenna Hungária által üzemeltetett földfelszíni digitális tévés platform, melyen jelenleg ingyenes és fizetős tartalmak egyaránt elérhetők. A műsorszóró mindkét konstrukcióban bővítene, de egyelőre nem tudni, ki lehet partner ebben.

Tovább erősítheti pozícióit a magyar televíziós műsorszóró piacon a MinDig TV a nyárra várható csatornabővítés révén, melyet az analóg földfelszíni sugárzású műsorszórás tavalyi lekapcsolása tesz lehetővé. A cég az ingyenes (MinDig TV) és fizetős (MinDig TV Extra) szolgáltatások műsorkínálatát egyaránt bővíteni tervezi, bár egyelőre konkrét csatornákat nem nevez meg ennek kapcsán.

Tucatnyi új csatorna jöhet

A tavasszal kezdődő bővítési munkálatok révén az Antenna Hungária a hatósági szerződés értelmében a meglévő három multiplex (A, B és C jellel ellátva) további két multiplexet (D és E jelű) helyezhet üzembe, melyeken egészen 2020-ig végezhet digitális földfelszíni műsorszórást. A két multiplex egyenként 22,4 Mbps sávszélességet biztosít, melyet tévés és rádiós tartalom, valamint adat (pl. a korábban ismertetett HbbTV-szolgáltatáshoz) továbbítására egyaránt fel tud majd használni a műsorszóró.

Az Antenna Hungária a hatósági szerződés értelmében 2008-ban kezdte meg a DVB-T alapú digitális műsorszórást az országban, ám a szolgáltatás indulását eleinte komor fellegek kísérték. A technológiai alapokban ugyanakkor soha nem volt vita, az Antenna Hungária a kezdetektől MPEG4 rendszerben továbbította az adásokat - ezzel az eljárással egy SD-csatorna ma nagyjából 1,5 Mbps, egy HD-adás pedig körülbelül 7 Mbps sávszélességet foglal a multiplexen.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mindebből könnyen kiszámolható, hogy az új multiplexek üzembe állításával akár 25 új SD-csatornát vagy 6 HD-adást (illetve ezek kombinációját) is beilleszthetne a kínálatba a műsorszóró. A bővítési tervekről azonban egyelőre vajmi keveset tudni azon kívül, hogy az Antenna Hungária mind a MinDig TV, mind pedig a MinDig TV Extra kínálatát bővítené újabb csatornákkal.

A műsorszóró tartalmi felelőseinek legfőképpen az ingyenes (free to air, vagyis FTA) tartalmak kapcsán fájhat a fejük, ugyanis kevés olyan, nagyobb tömegek számára is igazán vonzó csatornát találni a hazai piacon, melyek üzleti modellje lehetővé teszi, hogy megjelenjenek egy országos sugárzású, ingyenes műsorszóró platformon. Ez egyrészt a Médiatörvényben megfogalmazott előírásokkal (pl. rendszeres hírműsor-szolgáltatás), másrészt a csatorna bevételi forrásainak eloszlásával (reklámbevételek, illetve a szolgáltatók által fizetett csatornadíj) magyarázható.

Elsősorban a fizetős platform bővülhet

A bővítéssel járó kapacitásnövekedésből éppen ezért vélhetően elsősorban az Antenna Hungária 2010-ben indult MinDig TV Extra szolgáltatása profitálhat majd, ahol jelenleg legfeljebb 25 fizetős tévécsatorna (plusz az HBO) érhető el két díjcsomagban - ezek mindegyikét SD-ben sugározza a társaság. A MinDig TV Extra a megjelenése óta eltelt mintegy három és fél évben meghatározó televíziós platformmá nőtte ki magát, előfizetőinek száma pedig a kiterjedt kampánynak köszönhetően mára megközelíti a 130 ezret. A tavasszal, illetve nyáron esedékes bővítés lehetővé teheti az Antenna Hungária számára, hogy újabb csatornacsomagokat, tematikus minicsomagokat illesszen a kínálatba.


Bővítik az Antenna Hungária győri tévétornyát

A fejlesztés komoly műszaki munkálatokkal is jár majd, így a bővítés keretében az AH június végéig számos telephelyén telepítési munkákat végez, mely kihat a digitális földfelszíni televíziós és analóg rádiós szolgáltatások elérhetőségére is. Az április végéig tartó első fázis 17 nagy és közepes teljesítményű, valamint 32 kis teljesítményű telephelyet érint. Az adók bővítését a műsorszóró a "földi" műszaki személyzet mellett ipari alpinisták és helikopteres személyzet bevonásával végzi az adott időszakban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról