Szerző: Dojcsák Dániel

2014. március 7. 08:24

Mobilos játékok is streamelhetőek a Twitchen

A számítógépes játék legnagyobb előnye a tévézéssel szemben az, hogy interaktív, nekünk kell gondolkodni, feladatokat megoldani és nem elég izgulnunk, sikerül-e a hősnek hatástalanítani a bombát mielőtt lejár a számláló. Manapság azonban visszafordulni látszik a trend és egyre népszerűbbé válik az, hogy játékosok közzéteszik saját akcióikat, mások pedig nézik, mint egy tévéműsort.

Ha valaki játszott valaha StarCraftot vagy ahhoz hasonló számítógépes stratégiai játékot, ami versenysportként is megállja a helyét, akkor bizonyára visszanézett már meccseket, de az is lehet, hogy odáig is merészkedett, hogy a YouTube-on kiemelt mérkőzések közvetítését is követtee. Ezzel pedig még mindig messze van Dél-Koreától, ahol több tematikus tévécsatorna közvetít egész nap StarCraftot.

A rétegműfajból mára viszont általános szokás vált és komoly kultúrája alakult ki a játékközvetítéseknek is, nézhetünk háborús akciót, stratégiát, fantasyt, de akár egyszerű Flash-játékokat is felvételről vagy élőben. Az idősebb korosztály szerint ennek semmi értelme nincs, a lineáris tévéadástól már elszakadó generációkban viszont erős igény van arra, hogy tematikus, őket érdeklő tartalmakat nézzenek lokális kapcsolatokkal is. Az eddigi felvétel, tömörítés, feltöltés, terjesztés logika mostanság intézményesül, érdemes odafigyelni a műfaj úttörőjére, a Twitchre.

A Twitch egy olyan élő streamingvideó-szolgáltató, ami kifejezetten számítógépes játékokra és e-sportokra specializálódott. Ugyan a Ustream is hozzányúl ehhez a területhez, de az igazi  sztenderd nagyon gyorsan a Twitch lett ezen a pályán. A 2007-ben még Justin.tv-ként ismert szolgáltató a korábbi PC-s gyökerek után nemrégiben terjeszkedett konzolokra is, jelenleg Xbox 360, Playstation 4 és az Ouya van a listán, de az Xbox One-verzió is következik.

Egy játszik, a többi nézi

Játszani azonban mobilon is játszanak az emberek, így nem túl meglepő, hogy most a Twitch bejelentette a mobilos platformokra szánt fejlesztőkészletét is. Androidra és iOS-re eddig is volt kliens, amivel böngészni lehetett a streamek között és persze nézni is azokat, a jövőben viszont a fejlesztők engedélyezhetik, hogy a a Twitch-kliens összekapcsolódjon a játékokkal és rögzíthető, közvetíthető legyen egy izgalmas RealRacing-futam vagy rekordot döntő Fruit Ninja.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Mobilos letöltése a Twitchnek jelenleg körülbelül 10 millió van, fele-fele arányban a két nagy platformon, ez most meglódulhat, ha mobilon is lehetőség lesz rögzíteni a játékokat. A PlayStation 4 kliensben kizárólag élő közvetítésre van lehetőség, de az Xbox One verzió, ami elvileg már ebben a hónapban megérkezik, már tudni fogja a felvételt is, amivel később visszanézhető archívok is létrehozhatóak. Ugyanez a képesség meglesz Androidon és az iOS-verzióban is.

Külön mókás lesz, hogy a Twitch-kliens nem csak a játék videóját és hanganyagát továbbíthatja majd, hanem igény szerint fel tudja venni az előlapi kamera képét és a mikrofonról érkező hangjelet is, így tömegével jöhetnek a mobiljátékokhoz az elő végigjátszások, elemzések, tesztek, útmutatók. A felhasználó beállíthat rossz, közepes és jó minőségű közvetítési minőséget és egy teljes, komplex, testre szabható chatrendszer is rendelkezésre áll. Sajnos az SDK egyelőre még nem érhető el, így a további részletekre még várni kell. A mostani alkalom kizárólag a bejelentés volt, mindenesetre izgalmasan hangzik az ígéret, miszerint Twitchen keresztül közvetíteni és műsort nézni minden olyan platformon lehet majd, ahol az emberek játszanak manapság.

Ez pedig igen jó üzlet a szolgáltatónak, adott esetben pedig a játékosnak is. A streamek indulása előtt a YouTube-hoz hasonlóan indul egy TrueView-szerű videóreklám, itt-ott találunk bannereket és partnerprogramokat is, egyes csatornákra pedig fizetős a feliratkozás. A cikkben illusztrációként szereplő játékos csatornájára például 5 dollárért lehet előfizetni, mostanáig pedig 52 milliószor néztek bele a műsoraiba és a cikk írásának pillanatában is 7 ezren bámulják, ahogy a fiatalember Hardcore fokozaton gyepálja a szörnyeket Diablo III-ban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról