:

Szerző: Koi Tamás

2014. február 25. 09:15

Jövő karácsonyra eltűnhet a roaming az EU-ban

Jövő év végére teljesen felszámolná a külföldi mobiltelefonálás extra költségeit az Európai Unió tagállamain belül egy új, eddig sosem látott parlamenti bizottsági javaslat. A dokumentum kitér a hálózatsemlegességre is.

Tovább folytatódik a külföldi mobiltelefonálás költségeinek teljes eltörlését célzó harc az Európai Unió törvényhozásában. Egy a Reuters által megismert dokumentum szerint az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi bizottsága egy évvel előrébb hozná a roaming extra költségeinek teljes eltörlését, mely a 28 tagállamban működő összes mobilszolgáltatóra nézve kötelező lenne. A dokumentum emellett rendezni igyekszik egy másik kérdést, a hálózatsemlegességet is.

Haladék jövő karácsonyig

A roamingdíjak teljes eltörlésének tervezett dátuma a dokumentum szerint 2015. december 15. Ezt követően egyetlen, az EU-n belül működő mobilszolgáltató sem számolhatna fel extra költséget a tagállamokon belüli telefonálásért, SMS-küldésért és adatforgalomért - tudta meg a hírügynökség. A parlamenti bizottság elé kerülő javaslat Neelie Kroes nevéhez fűződik, a digitális portfólióért felelős biztos átfogó reformcsomagjának egy része ugyanis a külföldi barangolás díjának teljes eltörlése - noha az Európai Bizottság és a Tanács által elfogadott eredeti javaslatban erre még 2016-os dátumot írtak elő..

A parlamenti bizottság elé került intézkedéscsomagról eredetileg hétfőn szavaztak volna a képviselők, a szavazást azonban bizonytalan időre elhalasztották, derült ki kedden. Az új szavazási dátumot a következő napokban hozzák nyilvánosságra. Azt egyelőre nem tudni, hogy a bizottsági szavazást követően milyen gyorsan születhet olyan EU-s jogszabály a tervezetből, melyet a tagállamok jogharmonizáció útján a megadott dátumig átültethetnek saját jogrendjükbe.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az EU a roamingköltségek csökkentésére 2008 óta fordít komoly figyelmet, az azóta hozott roamingrendeleteknek köszönhetően mind a telefonálás/SMS-küldés, mind pedig az adatforgalom ára jelentős mértékben csökkent az EU-n belül. A Bizottság szerint részben ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt hat évben 1500 százalékkal nőtt az adatroaming-használat a tagállamokon belül barangolók körében.

Mindez azonban egy friss felmérés tanúsága szerint még édeskevés, ezért az Európai Unói a tavaly elkészült, "behálózott kontinens" nevű törvényjavaslat-csomagjában gyakorlatilag teljesen véget vetne a külföldi mobiltelefonálás extra költségének. A javaslatcsomag egyik célja szabályozási kötelezettségek és piaci ösztönzők együttes alkalmazásával arra sarkallni a mobilszolgáltatókat, hogy belföldi szolgáltatási csomagjaikat, díjszabásukat legkésőbb 2016-ra úgy bővítsék, hogy az egész Unió területén belül minden fogyasztó belföldi árakon használhassa telefonját.

Semleges(ebb) internet

Az a javaslat, mely most került a parlamenti bizottság elé, tartalmaz más, a távközlési cégek működését és üzletpolitikáját jelentősen befolyásoló elemeket. Így például rendelkezik arról is, hogy mindenfajta internetes forgalmat egyformán kell kezelniük a szolgáltatóknak, vagyis nem korlátozhatnak vagy részesíthetnek előnyben bizonyos forgalomtípusokat (jellemzően az over-the-top szolgáltatások által generált forgalomról van szó jelen esetben).

Az ETNO, vagyis az Európai Távközlési Szolgáltatók Szövetsége ez utóbbi pontot élesen bírálta, mondván, hogy az teljesen életidegen az internet jelenlegi működésétől. A szakmai szervezet szerint a különböző internetes forgalmaknak eltérő módon kell kezelni, mivel azok eleve más forgalmi menedzsmentet igényelnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.