Szerző: Gálffy Csaba

2014. január 31. 11:20

Megvan a Microsoft új elnök-vezérigazgatója?

Felszállt a fehér füst, Satya Nadella veszi át a kormányrudat a Microsoftnál - jelenti belsős forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A tekintélyes gazdasági lap szerint a döntés megszületett, hivatalos bejelentés azonban egyelőre nincs.

Véget ért az augusztus óta tartó szereplőválogatás a Microsoft élére, az elnök-vezérigazgatói feladatot pedig Satya Nadella kapja meg - állítja névtelen forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A neves gazdasági lap szerint a 46 éves Nadellát több, mint 100 potenciális jelölt közül választotta ki a cég igazgatótanácsa, hamarosan pedig a hivatalos bejelentésre is sor kerülhet.

Satya Nadella indiai származású, 1992-ben a Suntól igazolt a Microsofthoz, és jelenleg a vállalati szoftvereket és a felhős termékeket tartalmazó, nyáron összevont részleg irányítója. Ide tartoznak az adatközponti termékek (SQL Server, System Center, stb.), a fejlesztői eszközök és a felhős rendszerek (Azure) is. Ezt megelőzően a szervertermékekért és fejlesztői eszközökért felelős részleget virágoztatta fel, még korábban pedig az online részleg kutatás-fejlesztési tevékenységét irányította - ez gyakorlatban a Bing kereső alatt működő infrastruktúra (szerverarchitektúra és adatközpont) felépítését jelentette.

Úgy tudjuk, a cégen belül igen pozitív a megítélése, tapasztalt szakembernek és jó vezetőnek tartják, aki kézben tudja tartani a dolgokat és kiválóan együtt tud működni egyenrangú és alárendelt társaival is. Nadella emellett gyorsan megtalálja a szót a fejlesztőkkel és képes átlátni problémáikat - ez egy olyan kvalitás, amellyel az üzleti oldalról érkezett Ballmer kevésbé rendelkezett. Nadella ellen szólt, hogy a Microsoftnál sok időt töltött vállalati fókuszú részlegeknél, konzumer tapasztalata kevés, igazi "enterprise" szemléletű mérnök, a kinevezése pedig azt az üzenetet közvetíti a világ számára, hogy Redmond egy vállalati fókuszú cégként képzeli el a jövőjét. Emellett a cégnél eltöltött 22 év miatt talán túlságosan is "microsoftos" gondolkodású, nem biztos, hogy most pont erre van szükség.

21:56
 

Satya Nadella, Cloud & Enterprise Group, Microsoft and Om Malik, Founder & Senior Writer, GigaOM

Még több videó

A "Cloud OS"-ről és a Microsoft jövőjéről beszél Nadella a LeWeben

Nadella számít a Microsoftnál az online szolgáltatások és a felhős rendszerek egyik legfontosabb szakértőjének, a Binggel megszerzett tapasztalatait a vállalat szoftvereinek "felhősítésével", az Azure és az Office 365 műszaki megteremtésével kamatoztatta - a keresővel ellentétben mindkettő sikeres lett.

Mi lesz Bill Gates-szel?

A Microsoft saját hierarchiájában (mint a legtöbb nagyvállalatnál) az igazgatótanács áll az elnök-vezérigazgató fölött. A CEO-t a tanács választja ki, teljesítményét (és díjazását) évente értékeli, valamint a CEO-val együtt “meghatározza a cég hosszútávú küldetését és stratégiáját”. Emellett az igazgatótanács feladata garantálni a pénzügyi jelentések helyességét, a belső kontrolling és a külső audit működését. A tanács nem szól bele a cég napi működésébe, a közép- és hosszútávú stratégia alakításában azonban szerepe van.

Az már korábban kiszivárgott, hogy a CEO-jelöltek közül többen arra panaszkodtak, hogy munkájukat a Microsoft élén két elődjük vigyázó tekintete előtt kell végezniük. Bill Gates, az alapító ugyanis az igazgatótanács elnöki pozícióját tölti be, Steve Ballmer pedig a tanács tagjaként dolgozik majd a cégnél. Ezt több jelölt is kifogásolta, ebben az elrendezésben ugyanis kevésnek érezték a stratégiai irányváltás mozgásterét - amelyre egyébként oly nagy szüksége lenne a vállalatnak.

A Bloomberg információi szerint Gates megértette a problémát és le fog mondani az igazgatótanács elnöki pozíciójáról, viszont a cég működésében a mostaninál aktívabb szerepet vállal majd. Ezt azonban nem a CEO feletteseként, hanem tanácsadójaként teszi majd, a források szerint Gates a termékfejlesztésnél léphet vissza a Microsoft életébe. Gates a cég alapítása, 1981 óta tölti be az elnök pozícióját, így ez is komoly, történelmi váltásnak számít a cég életében.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A cikk szerint Gates helyét az igazgatótanács elnöki posztján John Thompson tölti majd be. Thompson, aki 28 éves IBM-es múlttal a háta mögött a Symantec elnök-vezérigazgatójaként is dolgozott, jelenleg “lead independent director”, vagyis a legmagasabb rangú független (tulajdonrésszel vagy alkalmazotti státusszal nem rendelkező) igazgatótanácsi tag. A Bloomberg által megszólaltatott elemzők szerint ez a befektetők felé tett gesztus, egy Microsoft-veterán vezérigazgatói kinevezését egy független elnök kinevezésével kompenzálja az igazgatótanács, így kevésbé tűnik belterjesnek a Microsoft.

“Ha olyan CEO-t nevezel ki, akinek irodája egy folyosóra nyílik a Ballmerével, akkor kénytelen vagy dobni egy csontot a befektetőknek is. Ez nyilván egy nagy és történelmi változás, de az is nyilvánvaló, hogy a Microsoftnak változtatnia kell stratégiáján”- mondta Daniel Ives, az FBR Capital Markets elemzője a Bloomberg kérdésére. A források szerint Thompson 2012-es igazgatótanácsi kinevezése óta kemény ellenzéke volt Ballmernek és a vezetésnek és kritikája hozzájárult Ballmer visszavonulásának felgyorsulásához. Thompson vezette a CEO-válogatás folyamatát is, a kiválasztott Satya Nadellának várhatóan fontos szövetségese lesz az igazgatótanács élén.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról