Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 17. 10:37

Totális bukás a Wii U

Kénytelen volt megnegyedelni a Wii U eladásai előrejelzését a Nintendo, miután a konzol az ünnepi szezonban sem fogyott a korábbi várakozásoknak megfelelően. A vállalat sorban a harmadik veszteséges évére készül.

A Nintendo is kénytelen beismerni: totális kudarc a Wii U. A Wii U elsőként jelent meg saját generációjában és elődjéhez hasonlóan nem a hardveres, nyers teljesítményre, a hanem a játékélményre hegyezték ki. A Wii nagy újdonsága a mozgásérzékelős kontroller volt, a Wii U esetében az érintőképernyős kontrollertől várták az áttörést a tervezők.

A várt piaci siker azonban elmaradt, és ezzel mára a vállalat is kénytelen volt szembenézzen. A Wii U a megjelenése óta folyamatosan csalódást kelt, a Nintendo azonban bízott benne, a 2013-as ünnepi szezon a kiadott új játékokkal (pl. Super Mario 3D World, Wii Fit U, Wii Party U) együtt meghúzza az eladásokat, azonban ez egyáltalán nem következett be. A futó pénzügyi év végéig, 2014. március 31-ig a Wii U-ból a friss előrejelzés szerint mindössze 2,8 millió darab fogy összesen, szemben a korábban várt 9 millióval - a Nintendo még három hete is kitartott amellett, sikerülni fog a 9 millió példány eladása.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"Nem tudtuk elérni a célkitűzéseinket a hardvereladások terén az év végén, amikor a bevételek a legnagyobbak" - áll az oszakai központú vállalat közleményében. "Ennek eredményeképp a nagy nyereséggel eladható játékszoftverek értékesítési adatai is elmaradtak a várakozásoktól." Satoru Iwata elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint a vállalat forgalma jelentősen alul fogja múlni az előrejelzéseket. "Többé nem számíthatunk arra, hogy a pénzügyi teljesítményünk a folyó pénzügyi évben javulni fog." Nem csak a Wi U nem fogy a várt ütemben, a 3DS eladási prognózisát is meg kellett kurtítani, a legújabb előrejelzés 13,5 millió gép március végéig, szemben a korábban jósolt 18 millióval.

A 2014 márciusában véget érő pénzügyi évben ennek megfelelően a korábban várt 920 milliárd jen helyett mindössze 590 milliárdos bevétel és veszteséget vár a japán videojátékos cég: a friss prognózis szerint 35 milliárd jen (kb. 336 millió dollár) lesz az éves mínusz, szemben a korábban a cég által előrejelzett 100 milliárdos profittal, illetve az elemzők által várt 57 milliárdos nyereséggel. Sorozatban ez lesz a harmadik olyan év a Nintendónál, amelynek végén veszteséget kell elkönyveljen, amely persze felveti a kérdést, valóban jó stratégiát választott-e a konzollal a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról