Mi nem fog történni 2014-ben?

Év eleji jóslatokkal Dunát lehet rekeszteni, szerkesztőségünk most megpróbálta megtippelni, mi nem fog bekövetkezni az idén.

Az okosórák és -szemüvegek tömeges terjedése

A hordható számítástechnika nem egyszerű hardver, szoftver, vagy online szolgáltatás, hanem ez a három egyszerre. Vagyis egy lépésben kell megoldani a kicsi, könnyű, mégis hosszú akkus üzemidővel rendelkező, pontos szenzort (esetleg jó kamerát) és jó (napfényben is olvasható) kijelzőt tartalmazó eszköz problémáját. Emellett ki kell fejleszteni azt a szoftvert, amely mesterien tálalja az eszköz képességeit, és jó felhasználói élményt nyújt. Azonban e kettő még mindig teljesen felesleges, az eszköz igazi értelmét az elérhető alkalmazások/szolgáltatások adják: ha a liftben az órára pillatva látható, hogy érdemes-e gyorsabban lépni a buszmegálló felé, vagy van idő kávét is inni a sarkon. Ha a navigáció tökéletes a szemüvegen és nincs szükség lepillantani a navi képernyőjére, vagy ha vezetés közben gyors válaszokat küldhetünk néhány emailre.

Az okosszemüveg-okosóra tehát olyan második kijelző a telefonhoz, ami oda illő tartalomra vár. A telefon értesítéseinek megjelenítése vagy a zene távvezérlése egyszerűen nem elegendő, ennél sokkal többre van szükség. A prímet jelenleg a Google Glass viszi ebben, a keresőóriás Now szoftverének gyakorlatilag ideális megjelenítője a Glass, ahogy egy okosóra is az lenne. Jelenleg azonban mind a hardver, mind a Now, mind pedig a külső alkalmazások gyerekcipőben járnak, és nem is várható, hogy az év végére ebből tömegtermék lesz. Néhány éven belül elérhető lesz e három komponens olyan kombinációja, amely elérhető áron kínál elfogadható felhasználói élményt. Jövőre nem lesz a karácsony slágere az okosóra. De 2015-re már lehet.

A Windows XP használatának visszaesése

2014. április 8-án végleg megszűnik a hivatalos támogatás a Windows XP-hez, és a Microsoft minden létező csatornán kommunikálja a végítélet napját, hogy rávegye a felhasználókat a tizenharmadik életévébe lépő operációs rendszer lecserélésére. Szerintünk teljesen feleslegesen, nem várható tömeges “elvándorlás”, a Windows XP továbbra is velünk marad és még évek múlva is meghatározó szereplője lesz az asztali operációs rendszerek piacának.

A támogatás megvonása, a biztonsági és egyéb frissítések elmaradása valóban veszélyes lehet, és egy magára valamit is adó informatikai vezető semmiképp nem teszi ki ennek a szervezetet, gondolhatnánk. Ezt erősíti, hogy a Windowsban megtalált biztonsági rések egy része a Windows XP-ben is jelen van az utódokkal közös kódbázis révén, így az új verziókhoz kiadott frissítések visszafejtésével a bűnözők a Windows XP-t is könnyen támadhatják, aminek lehetőségére még maga a Microsoft is felhívja a figyelmet.

Egy korábban publikált, 2012-es BellResearch-tanulmány szerint a hazai szervezetek közel harmada használ Office XP vagy ennél régebbi verziót, amelyhez már nem érhető el támogatás és nincsenek frissítések. A pénzszűkében levő cégek számára tehát láthatóan nem fontos, hogy a nagyobb biztonság kedvéért frissítsék szoftverparkjukat, és feltehetően a Microsoft kommunikációs kampánya sem tud ezen sokat változtatni.

A terméktámogatás megszűnése Windows XP használatát sem fogja majd vissza, tippünk szerint a felhasználó szervezetek és személyek jó része nincs is tisztában a terméktámogatás fogalmával, az általa nyújtott lehetőségekkel, illetve a támogatás megszűnésének fenyegető közeledésével. Úgyhogy a Windows XP még jó ideig velünk marad, a felhasználók nagy megelégedésére és a Microsoft bánatára - ám mindannyiunk biztonságát veszélyeztetve.

A Facebook elnéptelenedése

Egyre gyakrabban és hangosabban jönnek a kritikák az egyébként a teljes közösségi webet elnyomásban tartó Facebookkal kapcsolatban. Sokak szerint az emberek már most elkezdik elhagyni és hamarosan teljesen kiürül majd, de ha ez valaha meg is történik majd, az biztosan nem idén lesz. A használat intenzitásában azoknál lehet visszaesés, akik teljes mellszélességgel ugrottak bele a hírfolyamgyártás nárcisztikus világába. A túlzásba esők, divatposztolók, kényszeres lájkolók és önjelölt cyberforradalmárok közül sokan valóban visszahúzódhatnak kissé, de ettől csak élhetőbbé válik a közösségi web táptalajának számító Facebook.

Amit most látunk, hogy a korábbi években jellemző “kiabálás” helyett az online kommunikációban is jól megfigyeljető az erőteljes szegmentáció. Elkezdtük megtanulni használni a csoportokat, az oldalakat és a privát üzeneteket. A webet már készségszinten kezelők speciális réteghobbijukról szóló napi izgalmakat már az erre létrehozott zárt csoportban osztják meg, egészen sokan vannak, akiknek publikus, vagy általában az ismerősök felé kommunikált tartalmaik egyáltalán nincsenek is. Az egy felhasználó által látható kép attól is hamis, hogy a Facebook egyre erőteljesebben szelektálja az elemeket. A Facebook-bejegyzések hírversenyben vannak egymással, a rendszer azokat az embereket és tartalmakat sorolja előre, amik interakcióra alkalmasak.

A Facebook hanyatlása nagyon messze van, főleg úgy, hogy sikerült elérnie, hogy az online világ talán legstabilabb és leguniverzálisabb kommunikációs platformjává vált. Olyan szorosan összedrótozta az összes webes szolgáltatót, hogy szétbontani ezt lehetetlen, kimaradni belőle akár szolgáltatóként, akár tartalomgyártóként, akár aktív felhasználóként értelmetlen. Ha valakinek kiürült a hírfolyama vagy szánalmas tartalmak öntik el a falát, akkor érdemes a barátain vagy önmagán elgondolkodnia, ahelyett, hogy magát a közeget temetné. A Facebook idén sem fog elnéptelenedni, sőt, közelebb kerül a második milliárd felhasználós mérföldkőhöz.

Új, komolyan vehető mobil platform megjelenése

Nincs mit tenni, a mobil platformok piacát végleg felosztotta egymás között a Google, az Apple és a Microsoft, egy új szereplő számára kevesebb a hely. Hiába termelt ki néhány érdekes próbálkozást 2012 és 2013, például az Ubuntu Mobile-t, a Firefox OS-t, vagy a Sailfish OS-t, ezek egyike sem tudott érdemben piaci részesedést szerezni és valószínűleg nem is nagyon fog már, mint ahogy a BlackBerry visszakapaszkodására sincs reális esély.

Ezt a fejleményt persze sokféleképp is lehet értelmezni. A Windows Phone csatlakozása a két nagyhoz azt jelentheti, a Microsoft mobil operációs rendszerét is elsődleges platformként kezelik majd a fejlesztők és eltűnik az a fajta mellőzöttség, ami eddig a Windows Phone-t jellemezte. Az új szoftverek hamar elkészülnek a Microsoft rendszerére, a piactér kínálata egyre színvonalasabbá válik, minden felhasználó örömére. Ez persze a fejlesztők számára némi terhet jelent, eddig két platformmal (Android és iOS) lefedték gyakorlatilag a teljes piacot, a Windows Phone támogatása pedig extra erőfeszítést vár el tőlük.

A piac hármas felosztása ugyanakkor azt is jelentheti, hogy minden nappal csökken annak az esélye, hogy egy valóban új, igazán innovatív, felforgató szereplő meg tudja vetni a lábát. Ahogy a gyártók elkötelezik magukat egyik vagy másik platform mellett, ahogy a felhasználók kiválasztják kedvenc operációs rendszerüket és a rajta futó alkalmazásokat, úgy szűkül a lehetősége egy új szereplő betörésének, és ha meg is jelenik egy új szereplő, gigászi falakat kell lebontania a siker érdekében.

Tetszik vagy sem, mára az Android lett a mobil piac Windowsa: mindenen fut, mindenhol elérhető, ez a gyártók és fejlesztők által legszélesebb körben támogatott rendszer, a Windows Phone pedig hasonló pozíciót tölt be, mint a PC-s piacon az OS X.

Apple tévé

Az Apple saját tévéjére - és itt nem a televízióhoz köthető Apple TV-re gondolunk - bizonyára a cég sok rajongója feni a fogát, arra azonban úgy tűnik, egy darabig még várniuk kell. Bár a vállalat bevallottan kacérkodik a területtel, maga Tim Cook is elejtett több olyan utalást is, amely arra enged következtetni, hogy kísérleteznek egy hasonló készülékkel, ennél sokkal kézzel foghatóbb jele azonban nem volt a cég szándékának.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

2012-ben egyes források egyenesen azt állították, hogy a Foxconn már megkezdte az "iTV" gyártását, ez azonban természetesen légből kapottnak bizonyult - ennek ellenére a következő év során a pletyka többször is újra terjedésnek indult. A legutóbbi találgatások 2013 karácsonyára várták az eszköz megjelenését, azt azonban tavaly sem találta meg senki a fa alatt.

A készüléket övező mendemondák tehát eddig mindig tévesek voltak, és várhatóan idén sem lesz ez máshogy. Ennek egyik oka elemzők szerint az lehet, hogy a gyártó elodázta az iTV fejlesztését, hogy saját okosórájára az egyelőre ugyancsak pletyka szinten létező iWatch-ra fektessen nagyobb hangsúlyt, netán a televízióra köthető Apple TV egy újabb, A7 processzorral felszerelt verzióját dobja piacra. Egyelőre úgy tűnik, az Apple más területen próbál tapogatózni, így valószínűtlen, hogy az iPhone, a kétféle iPad, és számítógépeinek idei verziói mellett egynél több készülékkel bővítené termékpalettáját - a jelek szerint tehát, idén legalábbis nem kerül "i" betű a TV elé.

Az NFC-s fizetés berobbanása

Az NFC-s fizetés sok éven keresztül számított a “következő év” ígéretének. Világszerte rengeteg próbálkozás született, nekiláttak mobilszolgáltatók, bankok, kártyatársaságok és webes óriások is egyedül, illetve csapatban is annak, hogy elterjesszék az okostelefonos pénztárcát. Az elmúlt évek azonban több fronton is bebizonyították, hogy ez a terület nem egy Szent Grál, sőt, nem sokkal több, mint egy bármilyen funkció az egyébként kiszámítható banki piacon.

Minden igyekezet ellenére nem sikerült eljutni oda, hogy az NFC egy minden gyártó által elfogadott, támogatott és használt sztenderd legyen. Az egy dolog, hogy az Apple továbbra sem vesz tudomást az NFC-ről, ami miatt az USA-ban esélye sincs a technológiának, de közben a nagy androidos gyártók is félvállról veszik az ügyet, és a szolgáltatói kínálatokban még mindig kevés az NFC-képes készülék. A második intő jel, például hazánkban, hogy még az összszolgáltatói pilotprojektre is kicsi volt az érdeklődés (a megcélzott 3000 tesztelő sem jött össze időre), azokban az országokban ahol pedig már kereskedelmi mobiltárca megoldások indultak, nem mertek a szolgáltatók használati statisztikákat megosztani.

Az érintésmentes fizetés sokszor kényelmes, a PayPass és PayWave kártyák elfogadóhelyei szépen szaporodnak, illetve tapasztalatunk szerint Magyarországon is egyre többen használják bankkártyájuknak ezt a képességét. Azonban a mágnescsík és chip után az NFC is csak egy technológia ugyanarra a logikára, akár egy műanyag kártyában van, akár egy okostelefonban a SIM-kártyán. A mobiltárca megoldások elterjedésének legnagyobb akadálya, hogy az igazi előnyei nem nyílhatnak ki, mert a bankok és a mobilszolgáltatók is ellenérdekeltek abban, hogy ügyféladataikat megosszák a lánc többi szereplőjével.

Ez azt jelenti, hogy a nagy összefogás helyett inkább egyéni megoldásokat látunk majd a következő években. Az egyik támadási front, amikor a pénzintézetek a mai netbank megoldásokat túlszárnyaló mobilalkalmazások formájában, de az operátor kihagyásával telepszenek meg a mobil világban, erre idén Magyarországon is lesz példa. A másik forgatókönyv pedig, amikor a mobiloperátor jelenik meg valódi pénzügyi szolgáltatóként, erre a hazai telekommunikációs piacon szintén látunk majd kísérletet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról