Szerző: Bodnár Ádám

2014. január 3. 09:09

Összeolvad a FireEye és a Mandiant

2013 utolsó előtti napján összeolvadt két biztonsági cég, a FireEye megvette a Mandiantet.

Majdnem egymilliárd dollárt fizet ki a FireEye, hogy megszerezze a Mandiantet, jelentették be a felek. A két biztonsági céget ugyanabban az évben (2004) alapították, a FireEye elsősorban a biztonsági fenyegetéseket kiszűrő szoftveres megoldásokra koncentrál, a Mandiant azonban a "forensic" tevékenységéről ismert, vagyis a biztonsági incidensek utólagos vizsgálatára, a támadások felderítésére és az okok, valamint a felelősök megtalálására szakosodott.

A cég 2013 elején került az érdeklődés középpontjába, amikor egy igen részletes elemzésben mutatta be egy kínai elit hackercsapat tevékenységét, amely állítólag amerikai vállalatokat és kormányzati szerveket támadott. Peking természetesen tagadta ezeket a vádakat.

A FireEye mintegy 100 millió dollár készpénzt és majdnem 900 millió dollár résztvényt és részvényopciót fizet ki a Mandiantért. A vállalat tájékoztatása szerint az akvizíciónak köszönhetően az éves árbevétele majdnem 50 százalékkal nő már az idén. A FireEye 2012-ben 83 millió dolláros árbevételt ért el, mellette 33 milliós veszteséget produkált, a most lezárt pénzügyi év előzetes adatai alapján 2013-ban pedig 160 millió dollár körüli bevétele lehetett. A Mandiant bevétele becslések szerint évente 100 millió dollár és a cég nyereséges.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A felvásárolt vállalat alapítója, Kevin Mandia az Egyesült Államok légierejének speciális egységénél szolgált informatikai nyomozóként, leszerelés után a versenyszférában több vállalatnál is megfordult, mielőtt 2004-ben Red Cliff néven saját vállalatot alapított volna. 2006-ban a cég felvette a Mandiant nevet. A Mandiant régóta szoros technológiai együttműködésben dolgozik a FireEye-jal, a FireEye vezére, Dave DeWalt a Mandiant igazgatótanácsának egyik tagja és a cég résztulajdonosa is - korábban egyébként a McAfee elnök-vezérigazgatójaként dolgozott, ő adta el a céget az Intelnek 7 milliárd dollárért.

A FireEye 2013-ban ment tőzsdére, a vállalat piaci kapitalizációja 5 milliárd dollár körül van jelenleg, de a bejelentést követően tegnap a cég papírjai majdnem 23 százalékot erősödtek. A Mandiant a hírek szerint 2014-re tervezte a részvényei bevezetését a tőzsdére, de végül elállt ettől a tervtől, miután a FireEye megkereste a felvásárlási ajánlattal. Az összeolvadás után Kevin Mandia a FireEye operatív igazgatójaként dolgozik tovább.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról