Szerzők: Bodnár Ádám, Gálffy Csaba

2013. december 5. 13:00

Megnyerheti a Google ellen indított pert az Oracle

Tavaly az Oracle totális vereségével zárult a Google ellen indított per, amelyben a szoftvercég azt igyekezett bebizonyítani, a keresőcég jogtalanul emelt át részleteket a Java forráskódjából és használta fel az Androidban. A fellebbviteli tárgyaláson beszámolók szerint az Oracle áll nyerésre.

Folytatódik az Oracle és a Google csatája az Android Java-implementációja körül. A piros emblémás cég még 2010-ben panaszolta be a Google-t azt állítva, az Android operációs rendszerének kifejlesztésekor tudatosan, szándékoltan és sorozatosan megsértette a Javához fűződő szellemi jogait. A Java az Oracle számára a Sun felvásárlása mellett szóló egyik legfontosabb érv volt, aminek többször hangot adott a cég, így a borsos, 7,4 milliárd dolláros felvásárlással együtt megszerzett szellemi tulajdont és technológiát igyekszik minden eszközzel monetizálni.

Nagyot akart az Oracle

Az Oracle eredetileg 6,1 milliárd dollárt szeretett volna legombolni a Google-ról arra hivatkozva, hogy a cég megsértette 7 szabadalmát, illetve 37 Java API-t használt fel az Androidban engedély nélkül, a kérdéses, több mint 7 ezer sort kitevő kód pedig hiába nyílt forrású szoftver részei, szerzői jogi védelmet így is élveznek. Az Oracle kártérítési igényét a bíróság később 1 milliárd dolláros összegre mérsékelte, így most ekkora összeg a per közvetlen tétje.

Az Oracle szabadalombitorlásra vonatkozó érve gyorsan elbukott, de az esküdtszék úgy találta, hogy a Google valóban felhasználta a Java API-k "struktúráját, sorrendjét és rendszerezését". Később azonban a pert levezető bíró kimondta, nem védheti szerzői jog az API-kat, mint ahogy nem véd rövid szövegeket, néhány szavas mondatokat sem. "Ameddig a metódus implementálására szolgáló kód különbözik, a szerzői jogi törvény értelmében bárki szabadon írhat önálló kódot a Java API-ban található függvény vagy metódus megvalósítására" - állít William Alsup bíró 41 oldalas indoklásában. Alsup egyébként matematikusi diplomával rendelkezik és a per kedvéért megtanult Javában programozni is, állítása szerint így pontosabban megértette a per tétjét, illetve a kifogásolt részletek jelentőségét.

 

 

 

 

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az első fokú tárgyaláson az Oracle teljes vereséget szenvedett, azonban rögtön fellebbezett, a fellebbviteli tárgyalásról kiszivárgó információk szerint pedig a három bíróból álló panel hajlik arra, hogy szerzői joggal védhetőnek találja az API-kat, ami az ügy kimenetelét alapjaiban változtathatja meg. A tárgyaláson jelen levő két újságíró Twitter-üzenetei szerint valószínűleg megdől Alsup bíró érvelése, ebben az esetben az Oracle mégis jogosult lehet kártérítésre, illetve a Google-t a bíróság eltilthatja a kérdéses Java API-k további használatától, vagy legalábbis a jogtulajdonos engedélyéhez kötheti azt. Ez utóbbi azt jelentené, hogy a Google licencdíjat köteles fizetni az Android után, ami a platform törékeny ökoszisztémáját hozhatná nehéz helyzetbe.

Túlmutat az Androidon

Az ügy tágabb értelemben vett jelentősége az API-k jogvédelme. Az Oracle álláspontja szerint a számítástechnikai iparban az együttműködést biztosító szoftverrétegek az innováció fontos letéteményesei, amiért megilleti őket a jogi védelem, a Google viszont azzal érvel, az API-kat éppen azért nem szabadba védeni, mert ezek biztosítják a rendszerek közti kapcsolatot és átjárhatóságot.

Az Oracle problémája, hogy a Google-féle implementáció megtöri a Java egységét, amely még a Sun, HP, IBM méretű óriások illetve a szabad szoftveres közösség aktív részvétele ellenére is szabványos maradt, a különböző virtuális gépek és implementációk pedig kompatibilisek egymással. A körből a Google-féle Java-klón és a Dalvik VM lóg ki, amely feladja ezt az iparági kompatibilitást, amely amúgy a szabad felhasználás feltétele lett volna.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról