Szerző: Hlács Ferenc

2013. november 25. 10:35

A Telenornál is kapható a Firefox mobil

Már Telenor kínálatában is kapható az Alcatel One Touch Fire okostelefon, az egyik első készülék Firefox OS-szel a fedélzetén. A belépő kategóriát célzó platformnak nagy lökést adhat, hogy még az ünnepek előtt két szolgáltatóhoz is sikerült eljutnia, elsőként ugyanis a Telekom színeiben volt megvásárolható.

Alig egy hónappal azután, hogy az Alcatel One Touch Fire okostelefon és vele a Firefox OS hazánkban is debütált a Telekom színeiben, a készülék a Telenor kínálatában is elérhetővé vált. Míg előbbi szolgáltató kezdetben elsősorban feltöltőkártyás konstrukcióban, nagyjából 12 ezer forintért ajánlotta a belépő kategóriás telefont, a Telenor azt Limit +Net díjcsomagban, jelenleg 70 százalékos akcióval hirdeti 1497 forintért, igaz ehhez 2990 forintos havidíj társul.

A készülék természetesen itt is megvásárolható a feltöltőkártyás Praktikum csomagban, így azonban már 19989 forintba kerül azaz jóval többe, mint a telekomos bemutatkozóára - igaz már a magenta szolgáltató is feljebb tornázta árait, mostanra a Domino konstrukcióban is nagyjából húszezres összegről beszélhetünk. Az Alcatel One Touch Fire ezzel - akárcsak indulásakor a Telekom esetében - néhány butatelefonnál is kedvezőbb áron érkezik, a kezdeti akciókat követően pedig az olcsó androidos telefonokkal kerül egy árkategóriába.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Alcatel Firefox OS-t futtató telefonja egyértelműen a belépő kategóriába sorolható, ami ára mellett a hardverben is megmutatkozik. Az apró 3,5 hüvelykes kijelzővel felszerelt telefon 1 gigahertzes Qualcomm processzort, 256 megabájt RAM-ot és 2 gigabájt belső tárhelyet kapott, ami microSD-kártya segítségével további 32 gigabájttal bővíthető, továbbá egy szerény 3,15 megapixeles kamerával is felszerelték.

A Firefox OS-t fejlesztő Mozilla szerint ugyanakkor nagy előnyt jelent, hogy mobil operációs rendszerük jóval kevésbé erőforrás igényes mint riválisai, és mivel HTML5 alapú, a fejlesztők számára is kedvező felületet biztosít - ami fontos, hiszen az alkalmazások számát illetően a platform még messze elmarad a versenytársaktól. Azt, hogy a készülék valóban alkalmas az okostelefonoktól elvárt alapvető feladatok elvégzésére, mint az e-mailezés vagy navigáció, saját szemünkkel is láthattuk, komoly játékokra persze senki ne számítson rajta.

Annak ellenére, hogy Magyarországon a vásárlók először Telekomnál juthattak hozzá, a telefont először a Telenor 2013. márciusi Okostelefon Akadémiáján tekinthette meg a nagyközönség, ennek megfelelően pedig debütálására is a kék emblémás szolgáltatónál számítottunk. A Telenornak mindenesetre még az ünnepek előtt sikerült behoznia lemaradását, ami nagyban hozzájárulhat a Firefox OS hazai sikeréhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról