:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. október 9. 10:20

Microsoft: távoli asztal minden platformról

Egy terjengős sajtóközleményben elrejtve, mindössze egy mondattal emlékezik meg a Microsoft arról, hogy az új operációs rendszereivel együtt októberben érkezik a legtöbb platformon használható RDP kliense is.

Egy Microsoft MVP blogbejegyzéséből kiderül, hogy a vállalat szinte az összes elterjedt platformra elkészíti RDP kliensét, a támogatott operációs rendszerek között lesz a Windows, a Windows RT, az iOS, az OS X és az Android is (a Windows Phone hiányzik a listáról és Michel Roth nem is tud ilyen kliens érkezésétől). Az iOS-en futó verzióhoz iOS 6 vagy 7 szükséges, Androidból pedig a 2.3 vagy ennél frissebb verziókat támogatja a Microsoft, vagyis gyakorlatilag az összes, használatban levő készüléken futni fog az RDP kliense.

Az RDP kliensek lehetővé teszik a Windows-használók számára, hogy más eszközökről csatlakozzanak saját gépükhöz távolról, és úgy dolgozzanak vele, mintha ott ülnének előtte. Az RDP-n keresztül megoldható például az is, hogy valaki egy androidos tablet előtt ülve egy Windows desktopot lásson és használjon billentyűzettel és egérrel, illetve windowsos alkalmazásokat (pl. Office) futtasson. A távoli elérés révén a szervezetek könnyebben tudják mobilizálni munkaerejüket, nem feltétlen szükséges a dolgozók által használt eszközökre natív alkalmazásokat fejleszteniük, illetve könnyebben támogathatják a BYOD stílusú környezeteket is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Michel Roth konkrétumok vagy részletek nélkül azt is leírja, nem kell arra számítani, hogy ezek az RDP kliensek "fapadosak" lesznek, illetve azt is elmondta, valamennyi az RDP protokoll 8(.1) verzióját támogatja, amelynek köszönhetően egy iPaden vagy androidos telefonon látható Windows desktop ugyanúgy viselkedik, mintha helyben futna - van például 3D gyorsítás, teljes képernyős videolejátszás, támogatott a Flash és Silverlight, és láthatók az Aero effektek is Windows Vistán és Windows 7-en.

Mobil eszközökön eddig is lehetett távoli asztal elérése a felhasználóknak, azonban korábban ehhez külső gyártótól, például a Citrixtől kellett alkalmazást venni a mobil platformokra. A Microsoft azzal, hogy saját kezébe veszi ezt a területet, láthatóan azt igyekszik bizonyítani, számára fontos a BYOD környezetek minél jobb támogatása.

Az RDP kliensek kiadásával a cég lényegében elismeri és beismeri és a szervezetek számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy a nem Windowst futtató eszközök teljes értékű tagjai lehetnek egy vállalati infrastruktúrának, amely lökést adhat a távoli elérésen alapuló megoldások terjedésének. Ez pedig a Microsoft számára új bevételi lehetőség is egyben, mivel az új eszközök távoli hozzáféréséhez szükséges CAL-okat (Client Access License) a felhasználó vállalatoknak meg kell vásárolnia.

A Microsoft új RDP klienseit a támogatott platformok alkalmazásboltjaiból lehet majd letölteni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.