Szerző: Hlács Ferenc

2013. október 7. 16:27

Külön céges operációs rendszert tesz a telefonokra az LG

Két operációs rendszerrel különíti el a vállalati és személyes információkat az LG GATE névre hallgató, vállalatoknak szánt szolgáltatás. Az elsősorban a BYOD-elvű szervezeteket célzó Gate-nek bőven akad majd vetélytársa a piacon, hiszen a Samsung és az Apple már korábban előállt saját megoldásával.

Az okostelefon-gyártók az utóbbi években főleg a konzumer területekre koncentráltak, az egyre komolyabb versenyben azonban a vállalati funkciókra is kénytelenek nagyobb figyelmet fordítani. Az LG múlt héten bejelentett Gate szolgáltatásával az egyre népszerűbb BYOD (bring-your-own-device) elven működő vállalatoknak ígéri a dedikált céges készülékek biztonságát. A GATE segítségével a személyes és üzleti információk teljesen elkülönülnek, mivel az okostelefonon két külön operációs rendszer fut virtualizálva, egymástól teljesen elszigetelve.

A GATE-tel a vállalatok elvileg biztosíthatják, hogy alkalmazottaik saját készülékeiket kényük-kedvük szerint használhassák, anélkül hogy egy-egy letöltött kétes eredetű alkalmazással, vagy egyéb módon potenciálisan veszélybe sodornának céges adatokat. A megoldás gyakorlatilag egyenértékű azzal, mint ha cég külön telefont biztosítana, jelen esetben azonban nincs szükség másik - fizikai - készülékre, sem újabb telefonszámra.

A platform emellett az adattitkosítást, a Microsoft ActiveSync szolgáltatást és az MDM-et (mobile device management) is támogatja, valamint a VPN-en keresztüli hozzáférést az irodai adatokhoz. A GATE létrehozásánál az LG számos nagy MDM- és VPN-szállítóval működött együtt, noha pontos neveket nem közölt. A biztonsági megoldás az LG jelenlegi zászlóshajóján a G2-n előre telepítve érkezik. A gyártó részletesebb információkat egyelőre nem árult el, így egyelőre azt sem tudni, hogy a GATE használata milyen hatással lesz az üzemidőre.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az LG lépése ésszerű, hiszen a legtöbb riválisa már kínál hasonló szolgáltatásokat. Az Apple az iOS 7-ben például számos vállalati funkciót felvonultat, ilyenek az adatszivárgást meggátolni hivatott alkalmazás szintű VPN-használat és a kiterjedt MDM opciók, az App Store Volume Purchase Program segítségével pedig a cégek a telepített alkalmazásokat is szabályozhatják, azok minden jogát megtartva.

A Samsung Knox szolgáltatása is komoly versenytársat jelent, mivel rendkívül sokoldalú, a megszokott VPN hozzáférés mellett többek között secure boot, kódolt fájlrendszer, valamint kernelbe épülő biztonsági funkciókkal (Security Enhancements for Android) is kiegészül. Találunk benne egy az LG megoldásához hasonló, Knox Container nevű biztonságos tárolót is, amely elkülöníti az érzékeny alkalmazásokat vagy adatokat a telefonon, noha itt nem beszélhetünk külön operációs rendszerről. A Samsung ráadásul nemrég zsebelhetett be egy megállapodást az Egyesült Államok védelmi minisztériumától, amely alapján a Galaxy S4 készülékeit kormány- és katonai irodákban is használhatják.

Emellett ott van még a komoly gondokkal küzdő BlackBerry, amely kifejezetten a vállalati felhasználásra koncentrál - és ezen a területen talán a legjártasabb - de a Huawei és a ZTE is várhatóan előállnak majd saját céges szolgáltatásukkal. A vállalati környezet, illetve a BYOD területre ráadásul harmadik felek is kínálnak megoldásokat, mint a Nubo nevű cég, amely virtuális környezetben jelenít meg Android rendszert az egyes alkalmazottak készülékein, amelyet valójában egy központi szerveren futtatnak a teljes kontroll érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról