Szerző: Dojcsák Dániel

2013. október 1. 10:26

Magyarországon is elérhető a Google Play Music

Nemrégiben az Artisjus sugallta, hogy a magyar felhasználók számára szélesebb kínálat érkezik online zenei streaming szolgáltatásokból a közeljövőben. Nos, nem is kellett sokat várni, a Google Play Music All Access mától 7 új országban, köztük Magyarországon is elindult.

Habár a Google legtöbb termékének üzleti modellje a hirdetésekért cserébe ingyenes használatra épül, a Google Play katalógusa kivétel ez alól. Míg az androidos alkalmazások között a többség nem fizetős, addig a könyvek és a zenék kiadói már másképp képzelik a folyamatokat. A jogdíjfizetési kötelezettségek miatt szinte kizárt, hogy egy hirdetéstámogatott modell fenntartható lenne, jól látszik mennyi szenved a Spotify is a nem fizetős ügyfelek súlya alatt.

Előfizetés

A Google Music zenei katalógusa nem is érhető el ingyenesen, a teljes kínálatot adó tízmilliós katalógus csak  havi előfizetésért hallgatható. A Google ígéretének megfelelően komoly terjeszkedésbe kezdett és az amerikai és nyugat-európai piacok után 7 újabb országgal 20-ra nőtt a támogatott területek száma. A listán az új szereplők között van Magyarország mellett Csehország, Finnország, Liechtenstein, Hollandia, Oroszország és Svájc.

Természetesen az új országok mindegyikében elérhető a normál Google Play Music is, ahová maximum 20 ezer saját zeneszámot tölthetünk fel, ezeket pedig saját támogatott eszközeinkre bárhonnan visszaszinkronizálhatjuk vagy streamelhetjük. az igazán izgalmas azonban a Google Play Music All Access, ami a Spotify vagy a Deezer megoldásához hasonlóan 10-20 millió zeneszámot kínál korlátlan használatra havidíjért cserébe. Magyarországon a 30 napos próbaidő után 1650 forintért lesz elérhető a szolgáltatás azoknak, akik november 15 előtt regisztrálnak. Az akciós időszak után nettó 1950 forint. Ez valamivel kevesebb, mint a Spotify díja és körülbelül ugyanannyi, mint amennyit a Deezerért kell fizetni.

Zenét lejátszani könnyen lehet a böngészőből is, de az androidos kliens is igen látványos, könnyen kezelhető és gyors. Mobilon a streaming mellett lehetőség van albumok, lejátszási listák szinkronizálására is, vagyis a kiválasztott zenék akkor is elérhetőek, ha épp nincs mobilinternet kapcsolatunk. A Google Music Android kliensben külön beállítható, hogy a szinkronizáció, letöltés csak Wi-Fi-n történhet-e, illetve az is, hogy általában véve szeretnénk-e engedni a mobilinterneten keresztüli streaminget.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A szolgáltatás aktiválásához elegendő ellátogatni a Play Store webes felületére és ott a Zene, illetve Music menüre klikkelni. Az aktiváláshoz mindenképp szükség van érvényes regisztrált fizetőeszközre a Walletben, még akkor is, ha csak éppen a 30 napos ingyenes kipróbálásra szeretne valaki benevezni. Ez érthető, hiszen a 30 nap csak egy demo, annak lejárta után, ha nem kapcsoljuk ki, akkor indul a megújuló előfizetés, ami a hónapfordulón automatikusan beterheli az előfizetési díjat a kártyára.

Multimédia

A zenén kívül a Play Store könyvesboltja is elérhető a magyaroknak is egy ideje, igaz főként angol nyelvű olvasnivalót találunk benne, ráadásul igen borsos áron. Ehelyett inkább érdemes az Amazon Kindle boltját használni, akár az androidos kliensen keresztül is, ott jelentősen alacsonyabb árakon találunk könyveket és sokkal szélesebb a kínálat. Az új országokban a kínálat várhatóan tovább bővül majd, a következő fokozat a magyarok számára a Google Movies, aminek keretében prémium videotékával is bővül a Play, ahonnan filmeket és sorozatokat nézhetünk majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról