Szerző: Gálffy Csaba

2013. szeptember 16. 11:52

Új processzorcsalád a Ciscótól

Új, nagyon sok egyszerű processzormagot tartalmazó lapkát mutatott be a Cisco. Az SDN-filozófiának megfelelően dedikált áramkörök helyett programozható processzormagok csoportjai végzik el a hálózati funkciókat, így egy lapka számos szerepre alkalmas lesz.

Bemutatta programozható, nagy sebességű integrált hálózati processzorát a Cisco. Az nPower család alapító tagja az X1 nevet kapta, felépítése jobban passzol az SDN (software defined networking) által megkívánt rugalmassághoz, mint a Cisco korábbi processzorai. Az nPower X1 az átviteli sebesség területén is nagyot dobbant, elődjéhez képest nyolcszoros, 400 gigabites átvitelt tesz elérhetővé lapkánként.

Integrált gigachip

A processzor fejlesztését elsősorban az integráció vezérelte, az nPower X1 egyetlen szilíciummal képes elvégezni a korábban az alaplapon szétszórt chipek (forgalommenedzsment, I/O, csomagfeldolgozás) feladatait. Ennek megfelelően a lapka hatalmasra hízott, a gyártó szerint mintegy négymilliárd tranzisztort tartalmaz (összehasonlításképp a Poulson kódnevű, legújabb generációs Itanium "csak" 3,1 milliárddal dolgozik).

A magas tranzisztorszámot az indokolja hogy a nPower X1 a feladatok ellátáshoz 336, egyenként viszonylag egyszerű processzormagot kapott, ezek dinamikusan szétoszthatóak a különböző feladatok között, így a lapka rugalmasan használható többféle hálózati célgépben is. Fontos előny, hogy a fix funkciójú áramkörök visszaszorításával a programozhatóság szabadsága is nőtt, így a teljesítmény szinte tetszőlegesen kiosztható különböző feladatok között.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Cisco adatai szerint egyetlen lapka 400 gigabites hálózati átviteli sebességet tesz lehetővé másodpercenként, néhány ilyen kombinációjával könnyedén elérhető több terabites sebesség szintje is. Az új lapka másik nagy előrelépése az alacsonyabb fogyasztás, a teljes eszköz szintjén továbbított bitenként negyedakkora áramfelvételt mutat, mint az előd.

Egy hét múlva jönnek a hálózati eszközök

A Cisco egyelőre semmit sem árul el arról, hogy pontosan milyen szerepbe és milyen hálózati eszközökbe (edge vagy core router) szánja az nPower X1-et.Az sem tiszta, hogy az eddig külső beszállítótól vásárolt ("merchant silicon") vagy a saját Quantumflow processzorokat váltja majd az új fejlesztés. Szerencsére nem kell sokáig találgatni, a gyártó szeptember 24-én rántja le a leplet az nPower X1-re épülő eszközökről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról