Szerző: Gálffy Csaba

2013. augusztus 28. 13:00

Új vállalati ultrabook a Delltől

Megújult a Dell üzleti noteszgépe, elérhető magas felbontású panellel és immár kétféle méretben is. Az akkus kapacitás kicsi lett, a vállalati felhasználók elvárásai azonban teljesültek.

A Latitude 7000 elődje a 6430u volt, a vállalat első, kifejezetten vállalati felhasználóknak tervezett ultrabook-kategóriás gépe, amely elsősorban cserélhető akkujával tűnt ki a mezőnyből, egyébként meglehetősen közepes specifikációkkal rendelkezett.

A 12 hüvelykes modell mintegy 20 milliméter magas és 1,3 kilogramm tömegű, ezzel az ideális ultrahordozható gép karakterisztikáit tudja felmutatni. A 14 hüvelykes kiadás 1,6 kilós tömegű, vastagsága pedig egy milliméterrel nagyobb, mint a kistestvéré. A kisebb modell esetében az SSD szériatartozék, a nagyobb esetében választhatunk forgó merevlemez és SSD között. A hardveres platform (az Ultrabook márka nyomán értelemszerűen) az Inteltől érkezik, de az új gépek már a Haswell-generációs, alacsonyabb fogyasztású processzorokat használják, ezek mellé maximum 8 gigabájt memória telepíthető. Jó hír, hogy a RAM modulok szabadon cserélhetőek, nincsenek az alaplapra forrasztva - így egy esetleges meghibásodás nem jelenti a teljes lap cseréjét.

A kicsi...

Szerencsére a Dell is hallja az idők szavát, a hagyományos 1366x768-as felbontás mellett FullHD felbontású (1920x1080 pixel) panellel is kínálja a 12-es és a 14-es modellt is. A kisebb kijelző esetében ez automatikusan érintős panelt is jelent, a nagyobbnál viszony elérhető a nagy felbontású panel érintésérzékeny, tükröződő üvegborítás nélkül is. A csatlakozók tekintetében a Latitude 7000-es igen jól felszerelt, van teljes méretű Ethernet, három USB 3.0 kivezetés, kombinált audió, mini DisplayPort és HDMI is, valamint egy teljes és két fél méretű PCIe Mini Card foglalat, ide a gyártótól HSPA+ és LTE-kompatibilis modem is rendelhető.

...és a nagy. Tükröződő üvegborítással.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az akkus kapacitást a Dell sajnos nem vitte túlzásba, a gépek 3 és 4 cellás akkuval érhetőek el, amely mérettől függően 31-34 illetve 42-45 wattórás kapacitást jelent. Összehasonlításképp az Apple MacBook Air 13-as modellje 54 wattórás akkuval érkezik, számottevően vékonyabb (bár nem könnyebb) házban.

Az új gépek kompatibilisek a Dell E-sorozatú dokkolóival, így azok cseréjére nincs szükség, ha a vásárló korábban is az amerikai gyártó noteszeit használta. Ha nincs korábbról maradt dokkoló, akkor érdemes megfontolni egy WiGig-kompatibilis modell beszerzését, amely vezeték nélkül kapcsolódik a noteszgéphez, így elkerülhető a kábelrengeteg. A WiGig 60 GHz-es tartományban üzemelő adatátviteli szabvány (802.11ad), amely egészen rövid hatótávolsággal rendelkezik, cserébe nagyon nagy átviteli sebességet (4,6 gigabitet) képes elérni. Ez a sebesség már bőven elegendő egy dokkolóhoz, videójel, gigabites Ethernet és USB 3.0-s perifériák használata esetén is. A Dell saját WiGig dokkolója egyébként pont ezeket támogatja, DP és HDMI (egyszerre is, két külön kijelzőre csatlakoztatva) és 3 USB 3.0-s csatlakozó érhető el a Wireless Dock D5000-rel. Sajnos a vezetéknélküli szabvány áramot nem képes átvinni, így legalább a töltőt csatlakoztatni kell a noteszgéphez.

A fejlesztésnél (a Latitude márkanévnek megfelelően) központi szerepet kapott a vállalati környezet, így a 7000-es sorozat minden olyan funkcióval rendelkezik, ami ilyenkor szokás: kérhető SmartCard- és ujjlenyomat-olvasó, a meghajtó tartalma FIPS 140-2 szabványnak megfelelően titkosítható és természetesen támogatott az Intel vPro is, valamint a Microsoft System Center és Dell KACE távoli felügylelet is. A most bejelentett új modellek várhatóan október közepétől lesznek elérhetőek hazánkban, a forintosított árakról egyelőre nem tudni, az Egyesült Államokban 1170 illetve 1050 dollárért rendelhető a 12 illetve 14 hüvelyked modell.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról