Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 1. 13:16

Okosabb lett a hamarosan nevet váltó SkyDrive

Megállapodott a BSkyB és a Microsoft, amelynek értelmében hamarosan új nevet kap a SkyDrive online tárhelyszolgáltatás

A brit BSkyB, a Sky márkanév tulajdonosának nyomására meg fogja változtatni a SkyDrive online tárhelyszolgáltatás nevét a Microsoft. A megállapodás értelmében átmenetileg maradhat a SkyDrive név, de csak amíg a cég át nem nevezi a szolgáltatást. A Sky szó használatától egy júniusi brit bírósági döntésben tiltották el a redmondiakat, a British Sky Broadcasting Network (BSkyB) kezdeményezésére.

A Microsoft végül kiegyezett a BSkyB-val, a megállapodás értelmében nem fellebbez az ítélet ellen, elnyújtva a jogi procedúrát, a BSkyB cserébe jóváhagyta, hogy egy új márkanév bevezetéséig a Microsoft használja a SkyDrive nevet. A megállapodásnak pénzügyi vonzata is van, ez azonban nem nyilvános, így nem tudni, mekkora összeg cserélt gazdát. "Továbbra is éberen őrködünk a Sky brand felett és megtesszük a megfelelő lépéseket azokkal a cégekkel szemben, amelyek engedélyünk nélkül akarják a végjegyünket használni" - áll a Sky közleményében. "Örömünkre szolgál, hogy az elnevezés körüli vitát le tudtuk zárni és mostantól azzal tudunk foglalkozni, hogy a felhasználók százmilliói a legjobb szolgáltatást kapják" - így a Microsoft.

A SkyDrive egyébként a napokban több új fejlesztéssel is gazdagodott, amelyek jobban használhatóvá teszik az online tárhely- és fájlmegosztó szolgáltatást. Az egyik újdonság, hogy a SkyDrive már támogatja a nagy pixelsűrűségű ("retina") megjelenítőket és az ilyen felbontású kijelzőkön a tárolt fotóknak az átméretezett verziója helyett a nagyobb felbontású változatát jeleníti meg, amennyiben azok rendelkezésre állnak. A SkyDrive megjeleníti újabban az animált GIF-eket is, valamint lehetőség van közvetlenül a tárhelyen a fotókat elforgatni - ez abban az esetben lehet hasznos, ha például egy mobiltelefonnal készült kép esetén a tájolás nem helyes, és gyorsan ki kellene javítani, mielőtt megosztjuk vagy felhasználjuk.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A fájlmegosztás terén is történtek változások. A SkyDrive-ból eddig csak egész mappát lehetett megosztani ismerősökkel vagy fájlokat egyenként, mostantól lehetőség van állományok egy csoportját megosztani, amik eltérő mappákban is lehetnek. A címzett csak azokat az állományokat fogja látni, amelyeket megosztottak vele, még akkor is, ha a mappában vannak további képek. Bekerült egy új nézet is, ahol a felhasználók megtekinthetik, mit osztottak meg másokkal, illetve mások mit osztottak meg vele.

Egy beépített alapszintű szövegszerkesztőt is kapott a SkyDrive, amelynek kódneve Monaco. Ez főleg közös szoftverfejlesztési projektek során lehet hasznos, támogat többféle szintaxiskiemelést ("syntax highlight") többek között JavaScript, CSS, HTML, SQL nyelveken, felajánlja az automatikus kódkiegészítést ("completion"), van benne automatikus sorszámozás, nyomon követi a "diff" változásokat, tud keresni és lecserélni, és még IntelliSense is van benne. A cég szerint ez egy kényelmes módja a programkódok megosztásának és akár a közös munkának - nem egy Team Foundation Server persze, de nem is kerül annyiba, sőt, semmibe sem.

A frissítést már elkezdték teríteni a felhasználóknál, így várhatóan néhány napon belül minden SkyDrive-felhasználó megkapja azokat.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.