Szerző: Dojcsák Dániel

2013. június 17. 12:23

Léggömbökről szórná a szélessávot a Google

Valószínűleg a sci-fi kedvelők kapják fel leginkább a fejüket a Google legújabb ötletére, ugyanis a cég újra nekivágott a léggömbökről szórt szélessávú internetszolgáltatás megvalósításának. 2008-ban még csak egy kósza ötlet volt, most Új-Zélandon el is indult a teszt.

Alapvetően őrültségnek tűnik, hogy a szokásos kábeles vagy földi antennákról szórt adatkapcsolatok helyett magasan lebegő ballonokra szerelt bázisállomások szolgáltatássák a szélessávú internetet, de a világ sok részén az infrastruktúra nehézkesen és drágán lenne kiépíthető, így teljesen helyénvaló, hogy újszerű megoldásokkal próbálkoznak. A Google által most bejelentett Project Loon látszólag komolyan gondolja, ha sikerül, ez lehet a következő dotkom-lufi.

20 kilométeres magasság

A Google egészen eddig titokban folytatta a kísérletezést, de a napokban lerántotta a leplet a tervről, amely alapján a sztratoszférában reptetett tucatnyi ipari léggömbre szerelt bázisállomással fedné le az alatta lévő földi területeket. A ballonok tetején napelemek gondoskodnának a folyamatos energiaellátásról, az egységek pedig 20-22 kilométer magasan lavíroznának a sztratoszféra szelei közt. Az így létrehozott hálózaton a mostani 3G-s mobilinternet sebességei vagy annál valamivel gyorsabb adatátvitel lenne megvalósítható.

A fejlesztések még viszonylag korai stádiumban vannak, de az eredmények biztatóak, elképzelhető, hogy sikerült találni egy megvalósítható koncepciót az eddig elhanyagolt, ritkán lakott területek internettel való lefedésére. Sőt, a Google szerint a léggömbös megoldás révén akár katasztrófasújtott területeken is pillanatok alatt fel lehet építeni egy kommunikációs hálózatot, illetve a hegyvidéki területeken is megszűnne a szurdokok térerőnélkülisége. A technológia egyelőre persze nagyon kísérleti szinten van, hosszú út vezet egy esetleges kereskedelmi bevezetéshez.

A teszteléshez a Google Új-Zéland Canterbury tartományát választotta, ahol 30 léggömböt küldtek fel a magasba, ezekhez egyelőre 50 felhasználó csatlakozik speciális eszközökkel. Ezt követően további tesztek várhatóak, de egyelőre csak az Új-Zélanddal megegyező szélességi fokon lévő országokban.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A léggömbös internet ötlete először 2008-ban bukkant fel, szintén a Google révén. A cég akkor a Space Data Corp nevű céggel állt össze, az akkor használt ballonok akár 30 kilométer magasságig is képesek voltak felszállni, tartani a helyzetüket és így folyamatos adatkapcsolatot tartani földi egységekkel. Első körben ezekkel kamionos fuvarozócégek és olajtársaságok számára nyújtottak adatszolgáltatást a távoli járművek és a központ között. A kísérletek akkor Afrikában indultak, de hasonlóan a mostanihoz, a cél mindig is az volt a Google számára, hogy minél több ember számára tegye lehetővé a világban, hogy folyamatosan hozzáférjen a hálózathoz, illetve az ott található adatokhoz.

Kísérlet

A Google számára nyilvánvaló, hogy nincs egyetlen tökéletes technológia az adattovábbításra, így szívesen támogat mindenféle alternatív módszert. Ahhoz, hogy a léggömbök folyamatos és kiszámítható adatkapcsolatot nyújtsanak, még sok problémát kell leküzdenie a mérnököknek, a Google támogatása viszont jól jöhet, ha számítási kapacitásra, háttérrendszerekre és okos algoritmusokra van szükség. Érdemes megnézni a bemutatóvideót a Project Loom-ról, már most látványos a történet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról